Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Από το ξύρισμα του γαμπρού μέχρι τη ρίψη της νυφικής ανθοδέσμης στις ανύπαντρες φίλες της νύφης, τα έθιμα του ελληνικού γάμου είναι τόσα πολλά που μέχρι και τα ζευγάρια που δεν ακολουθούν τις παραδόσεις τα συμπεριλαμβάνουν στον γάμο τους. Αλλά δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες που έχουμε το «μονοπώλιο» στις γαμήλιες παραδόσεις, υπάρχουν χώρες και πολιτισμοί που έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα.

Φωτογραφία από Sammie Chaffin (Unsplash)

Μερικά είναι χαριτωμένα, όπως όταν οι καλεσμένοι στη Σουηδία φιλούν τη νύφη ή τον γαμπρό χωρίς να το αντιληφθεί ο/η σύζυγός του, και άλλα κάπως παράξενα. Τα ζευγάρια στο Κονγκό, για παράδειγμα, απαγορεύεται να χαμογελούν την ημέρα του γάμου τους. Εκείνο ωστόσο που συνδέει αυτά τα φαινομενικά διαφορετικά έθιμα είναι ένα: η αγάπη!

Νορβηγία

Μια νορβηγική παράδοση αναφέρει ότι η νύφη φοράει ένα περίτεχνο στέμμα με μικρά charms στο κεφάλι της. Ο ήχος που κάνουν τα charms όταν χορεύει λέγεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα.

Κονγκό

Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια είναι γεμάτα ενθουσιασμό την ημέρα του γάμου τους, οι νεόνυμφοι στο Κονγκό πρέπει να διατηρούν τα συναισθήματά τους υπό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας του γάμου, από την τελετή έως τη δεξίωση, δεν επιτρέπεται να χαμογελούν. Αν το κάνουν, αυτό θα σήμαινε ότι δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κατάσταση.

Κίνα

Σε κάποια μέρη της Κίνας, ο γαμπρός ρίχνει τρία βέλη χωρίς μυτερή άκρη στη νύφη και στη συνέχεια τα μαζεύει και τα σπάει για να διασφαλίσει ότι η αγάπη τους θα διαρκέσει για πάντα!

Φιλιππίνες

Αφού ολοκληρωθεί το μυστήριο του γάμου, οι ευτυχισμένες νύφες και οι γαμπροί στις Φιλιππίνες αφήνουν ελεύθερα στον αέρα δύο λευκά περιστέρια – ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Τα πουλιά λέγεται ότι συμβολίζουν μια αρμονική ζωή για το νεόνυμφο ζευγάρι.

Φωτογραφία από Julian Hochgesang (Unsplash)

Περού

Στους γάμους στο Περού η γαμήλια τούρτα διακοσμείται με κορδέλες, σε μία από τις οποίες κρέμεται ένα ψεύτικο γαμήλιο δαχτυλίδι. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, όλες οι ανύπαντρες γυναίκες τραβούν από μία κορδέλα και εκείνη που θα πετύχει το ψεύτικο δαχτυλίδι, σύμφωνα με την παράδοση, θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.

Γερμανία

Τα ζευγάρια στη Γερμανία παραδοσιακά καθαρίζουν σωρούς από πορσελάνινα πιάτα που οι καλεσμένοι τους έχουν πετάξει στο έδαφος για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Το μήνυμα πίσω από αυτή την παράδοση είναι ότι όταν οι νεόνυμφοι συνεργάζονται, μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση!

Γουατεμάλα

Καθώς οι νεόνυμφοι φτάνουν στη γαμήλια δεξίωση, η παράδοση λέει ότι η μητέρα του γαμπρού σπάει ένα άσπρο κεραμικό βάζο γεμάτο με κόκκους από ρύζι και αλεύρι για να φέρει ευημερία στο ζευγάρι.

Φωτογραφία από nikki gibson (Unsplash)

Ουαλία

Οι νύφες στην Ουαλία δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους την ημέρα του γάμου τους αλλά και τις φίλες τους. Η νυφική ανθοδέσμη περιλαμβάνει μυρτιά, ένα άνθος που συμβολίζει την αγάπη, και η νύφη δίνει ένα κλωνάρι σε κάθε μία από τις παράνυμφούς της. Η παράδοση λέει ότι η παράνυμφος που θα φυτέψει τη μυρτιά και θα ανθίσει, θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί.

Σουηδία

Στη Σουηδία, κάθε φορά που η νύφη φεύγει από το νυφικό τραπέζι, όλες οι κυρίες στη δεξίωση είναι ελεύθερες να κλέψουν ένα φιλί από τον γαμπρό. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες. Κάθε φορά που ο γαμπρός φεύγει από το τραπέζι, όλοι οι καλεσμένοι είναι ελεύθεροι να φιλήσουν τη νύφη.

Ρωσία

Σύμφωνα με το έθιμο, ο γαμπρός πρέπει να πάει στο πατρικό σπίτι της νύφης το πρωί του γάμου και να αποδείξει την αξία του, είτε πληρώνοντας «λύτρα» για την αγαπημένη του, είτε χαρίζοντας δώρα στην οικογένεια της νύφης, ή απλά τραγουδώντας και χορεύοντας!

Must Read:

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

8 έθιμα γάμου από όλη την Ελλάδα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Γάμος αλά ελληνικά | 10 πράγματα που κάνουμε μόνο στους ελληνικούς γάμους και οι ξένοι τα βλέπουν ως φολκλόρ

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!