Ο θεσμός του γάμου υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά δεν συνηθιζόταν οι νύφες να φορούν πάντα λευκά για να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Εδώ και πολλά χρόνια το λευκό νυφικό έχει συνδεθεί με την αγνότητα και την αθωότητα. Ωστόσο, η αύξηση της δημοτικότητάς του οφείλεται κυρίως στη βασίλισσα Βικτώρια, μία από τις πρώτες και πιο κομψές νύφες που φόρεσε λευκά όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840. Στην πραγματικότητα, πριν από τον γάμο τους, οι νύφες συνήθιζαν να επιλέγουν φορέματα σε πολύ έντονα χρώματα.

Φωτογραφία | Instagram @Primalicia

Η ιστορία του λευκού νυφικού ανά τους αιώνες

Το πρώτο λευκό νυφικό στην ιστορία ανήκε στη Φιλίππη της Αγγλίας, η οποία παντρεύτηκε τον Έρικ της Πομερανίας το 1406 φορώντας έναν λευκό μεταξωτό χιτώνα, ενώ ακολούθησε η Μαρία Α’ της Σκωτίας το 1558. Όμως, το λευκό νυφικό δεν αποτέλεσε statement κομμάτι της bridal εμφάνισης μέχρι τον γάμο της βασίλισσας Βικτώριας με τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Αν και πολυτελές με τον δικό του τρόπο, το λευκό δαντελένιο φόρεμά της ήταν μια απροσδόκητα ταπεινή επιλογή. Οι εικόνες από την ημέρα του γάμου της κυκλοφόρησαν σε εφημερίδες και περιοδικά, δίνοντας έμπνευση στις νύφες της εποχής.

Φωτογραφία από freepic.diller (Freepik)

Κι ενώ η βασίλισσα Βικτώρια ήταν εκείνη που έφερε το λευκό νυφικό στο προσκήνιο, δεν αποτέλεσε παράδοση παρά μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι την πιο συντηρητική δεκαετία του ’50, τα νυφικά είχαν το ίδιο κόψιμο με τα καθημερινά ρούχα. Αλλά καθώς η μόδα γινόταν πιο ριψοκίνδυνη και περιστασιακή στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, το λευκό φόρεμα αποτελούσε ωδή σε παλαιότερα ήθη και έθιμα. Εκείνη την εποχή άλλαξαν πολλά στη μόδα – μέχρι και οι γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν με παντελόνια! Επομένως, τα φορέματα δεν αντιπροσώπευαν πλέον την καθημερινή γκαρνταρόμπα, με αποτέλεσμα η λευκή τουαλέτα να καθιερωθεί ως το καταλληλότερο ένδυμα γάμου.

Φωτογραφία από Benigno Hoyuela (Unsplash)

YES I DO Note: Το τι θα φορέσετε την ημέρα του γάμου σας είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Το πιο σημαντικό ωστόσο κατά την επιλογή του νυφικού σας είναι να σας κάνει να αισθάνεστε ο εαυτός σας, είτε αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον παραδοσιακό δρόμο, είτε επιλέξετε ένα πιο ασυνήθιστο χρώμα που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα.

RELATED POSTS

Wedding FAQs: Τι συμβολίζουν οι λαμπάδες στο μυστήριο του γάμου;

Αναπόσπαστο κομμάτι του γαμήλιου στολισμού!

Wedding FAQs: Γιατί ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν από την εκκλησία;

Γνωρίζετε από πού προέρχεται η συγκεκριμένη παράδοση;

Wedding FAQs: Ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από τη ρίψη της νυφικής ανθοδέσμης;

Ήξερες ότι πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε στην Αγγλία πριν από το 1800;

Wedding FAQs: Από πού προήλθε η ονομασία «μήνας του μέλιτος»;

Γνωρίζετε την ιστορία πίσω από το πιο ρομαντικό ταξίδι της ζωής σας;

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press