Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Το έθιμο της γαμήλιας τούρτας που χρονολογείται από τα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια, κατέχει μέχρι και σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαμήλια δεξίωση. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για αυθόρμητες φωτογραφίες και ταυτόχρονα συμβολίζει την πρώτη κοινή «αποστολή» της νύφης και του γαμπρού ως νιόπαντρο ζευγάρι. Πριν όμως διαλέξετε την πιο νόστιμη και εντυπωσιακή τούρτα για τον γάμο σας, θέλετε να μάθετε από πού προέρχεται η συγκεκριμένη παράδοση;

www.freepik.com

Τι αναφέρει η παράδοση

Οι πρώτες τούρτες γάμου ήταν στην πραγματικότητα αποτέλεσμα παραδόσεων που ενθάρρυναν τη γονιμότητα της νύφης. Στη ρωμαϊκή εποχή, οι σπόροι σιταριού αντιπροσώπευαν τη γονιμότητα και ρίχνονταν στους νιόπαντρους για να εξασφαλίσουν την «καρποφορία» τους. Παρόμοιες παραδόσεις αφορούσαν καρβέλια σίτου που φτιάχνονταν στην Αρχαία Ελλάδα για να ενισχύσουν την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού. Καθώς οι γάμοι εξελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, φαίνεται πως αυτά τα καρβέλια πήραν σιγά σιγά τη μορφή κέικ, και έπειτα της παραδοσιακής τούρτας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Φωτογραφία από @photos_by_lanty (Unsplash)

YES I DO Note: Η παράδοση αναφέρει ότι οι νεόνυμφοι διατηρούν στην κατάψυξη το πρώτο επίπεδο της γαμήλιας τούρτας για την πρώτη επέτειο του γάμου τους, ως σημάδι καλής τύχης και ευημερίας. Άλλοι λένε ότι είναι απλώς ένας τρόπος για να επαναφέρουν στη μνήμη τους ένα κομμάτι – κυριολεκτικά – από την ημέρα του γάμου τους σε μια σημαντική, εορταστική περίσταση. Πρόκειται ωστόσο για μια παράδοση που δεν υιοθετείται από τα σύγχρονα ζευγάρια, τα οποία προτιμούν να γιορτάζουν την πρώτη επέτειο του γάμου τους με μια φρέσκια τούρτα!