Από την Μαρία Ιωαννάτου

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε με τις λαμπάδες και τα κουφέτα από τον δίσκο αμέσως μετά τον γάμο σας, όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι λέει η παράδοση για την καράφα και το ποτήρι από το οποίο θα πιείτε το κρασί που θα σας δώσει ο ιερέας κατά τη διάρκεια της τελετής;

Photo credits: Achilleas Colaclides

Τι αναφέρει η παράδοση

Οι κουμπάροι είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να τοποθετήσουν τον δίσκο με τα κουφέτα, το ποτήρι και την καράφα με το κρασί πάνω στην Ιερά Τράπεζα. Το κόκκινο κρασί που ο ιερέας δίνει στο ζευγάρι να πιει πριν από τον χορό του Ησαΐα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και την κοινή πορεία του ζευγαριού στη ζωή.

Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όσο κρασί έμενε στο ποτήρι έπρεπε να το πιει ο κουμπάρος μετά το τέλος του μυστηρίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νεόνυμφων. Στις ημέρες μας, ωστόσο, αυτό το εθιμοτυπικό δεν συνηθίζεται πια.

Φωτογραφία από Nathan Dumlao (Unsplash)

YES I DO TIP: Το ποτήρι και η καράφα του γάμου -μαζί με τα στέφανα- αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ενθύμια του γάμου σας. Μπορείτε να τα πλύνετε αλλά να μην αφαιρέσετε τον στολισμό τους, ώστε να τα διακοσμήσετε στη βιτρίνα του σαλονιού ή της κουζίνας σας.

Must Read:

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

Wedding details: Τι συμβολίζουν τα στέφανα στο μυστήριο του γάμου;

Γάμος αλά ελληνικά | 10 πράγματα που κάνουμε μόνο στους ελληνικούς γάμους και οι ξένοι τα βλέπουν ως φολκλόρ

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!