Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Η τελετή του γάμου περιλαμβάνει πλήθος συμβολισμών τους οποίους πάνω στο άγχος της ημέρας συχνά παραβλέπουμε. Έχετε όμως σκεφτεί ότι όπως με το ρύζι που πετούν οι καλεσμένοι στους νεόνυμφους για να έχει γερές βάσεις ο γάμος τους, ένα εξίσου ιδιαίτερο νόημα κρύβεται πίσω από το ποτήρι με το κόκκινο κρασί που ο παπάς δίνει στο ζευγάρι να πιει;

Photo credits: Achilleas Colaclides

Τι αναφέρει η παράδοση

Λίγο μετά τον αρραβώνα και πριν από τον χορό του Ησαΐα, ο ιερέας ενώνει τα χέρια του γαμπρού και της νύφης και τους δίνει να πιουν τρεις γουλιές κρασί από το ίδιο ποτήρι. Πρόκειται για έναν από τους πιο έντονους συμβολισμούς της τελετής. Το κρασί κατά τη χριστιανική παράδοση συμβολίζει το αίμα του Χριστού, όμως στον γάμο έχει μία ακόμη σημασία. Συμβολίζει την κοινή ζωή που ξεκινά για το ζευγάρι, κατά την οποία παύουν να ενεργούν ως μονάδες και αποτελούν πλέον μία οντότητα, αντιμετωπίζοντας τις χαρές, τις λύπες και όλες τις δυσκολίες από κοινού. 

Photo credits: freepic.diller (Freepik)

Τι ισχύει για τους κουμπάρους

Στις τοπικές κοινωνίες συνηθίζεται από το ίδιο ποτήρι να πίνουν και οι κουμπάροι καθώς κατά την παλαιά παράδοση, όπου ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με τη Θεία Λειτουργία, στη Θεία Κοινωνία συμμετείχαν όλοι οι παριστάμενοι – κουμπάροι, γονείς, συγγενείς και φίλοι. Η παράδοση να πίνουν και οι κουμπάροι από το ίδιο ποτήρι με το ζευγάρι τείνει να εκλείψει στις μεγαλουπόλεις, χωρίς αυτό βέβαια να αποδυναμώνει τη βαθιά σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους αφού από εδώ και στο εξής γίνονται πλέον οικογένεια.

Must Read:

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

Wedding details: Τι συμβολίζουν τα στέφανα στο μυστήριο του γάμου;

Γάμος αλά ελληνικά | 10 πράγματα που κάνουμε μόνο στους ελληνικούς γάμους και οι ξένοι τα βλέπουν ως φολκλόρ

Most Popular:

Cover story: Tαξιδέψτε στο πιο cozy και μαγικό σκηνικό μέσα από το νέο φθινοπωρινό τεύχος του Yes I Do

Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!