Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στο να ζούμε κάθε στιγμή του γάμου μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι κολλητές της νύφης θα σηκωθούν για να πιάσουν την ανθοδέσμη της, οι ξαδέρφες της θα μοιράσουν τις μπομπονιέρες, οι φίλοι και οι συγγενείς θα χορέψουν και θα χαρούν με τη χαρά μας, δημιουργώντας αναμνήσεις για μια ζωή! Η ρίψη του ρυζιού είναι μια γαμήλια παράδοση που εμπλέκει όλους τους καλεσμένους και αυτός είναι ο λόγος που διαρκεί στο πέρασμα των χρόνων.

Φωτογραφία από γάμο που οργάνωσε η I Wish Chic Events στην Πάρο

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην επιτρέπεται στους καλεσμένους να ρίχνουν ρύζι στο ζευγάρι κατά τη διάρκεια του «Ησαΐα χόρευε» μέσα στην εκκλησία, όμως το έθιμο αυτό καθαυτό δεν έχει χάσει τη σημασία του.

Ο συμβολισμός του ρυζιού

Το ρύζι συμβολίζει τη γονιμότητα και την ευημερία. Η ρίψη ρυζιού στο τέλος της τελετής συμβολίζει τη βροχή και είναι μια ευχή στο νιόπαντρο ζευγάρι για μια ζωή ευημερίας, καλής τύχης και καρποφορίας, η οποία για τους αρχαίους σήμαινε την απόκτηση πολλών παιδιών. Η επιλογή του ρυζιού έγινε στο παρελθόν με βάση την επάρκεια του αγαθού και το χαμηλό κόστος του.

Wedding Planning | I Wish Chic Events
Photo credits | Capture Moment

Η ιστορία και η παράδοση της ρίψης ρυζιού στους γάμους προηγούνται του Χριστιανισμού. Οι Κέλτες ήταν επίσης ένας πολιτισμός που πετούσαν ρύζι και άλλους κόκκους για να καθησυχάσουν τα πνεύματα και να ζητήσουν ευλογία και γονιμότητα για το ζευγάρι. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να πετούν σιτάρι και οι Ιταλοί καραμέλες ή ζαχαρωτά. Οι Πολωνοί πετούσαν κι εκείνοι ρύζι, αλλά τοποθετούσαν επίσης νομίσματα στα πόδια του ζευγαριού για να διασφαλίσουν την ευημερία τους. Στο Μαρόκο, οι καλεσμένοι πετούσαν αποξηραμένα σύκα στο ζευγάρι και στην Ανατολική Ινδία πέταλα λουλουδιών.

Φωτογραφία από Jonathan Borba (Unsplash)

YES I DO TIP: Αν ο γάμος σας γίνει το καλοκαίρι, σε υπαίθριο εκκλησάκι μέσα σε κτήμα, καλό θα ήταν να έχετε ενημερώσει τον φωτογράφο και τους καλεσμένους σας για τη στιγμή που θέλετε να πετάξουν το ρύζι. Μπορεί να μη γίνει αμέσως μετά το τέλος της τελετής, αλλά κατά την είσοδό σας στον χώρο της δεξίωσης, ώστε να έχετε μία όμορφη ομαδική φωτογραφία στο γαμήλιο άλμπουμ σας. Μια καλή ιδέα είναι να το σημειώσετε σε ένα πινακάκι, στο σημείο απ’ όπου οι καλεσμένοι θα παίρνουν τα πουγκάκια με το ρύζι.

Must Read:

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

8 έθιμα γάμου από όλη την Ελλάδα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Γάμος αλά ελληνικά | 10 πράγματα που κάνουμε μόνο στους ελληνικούς γάμους και οι ξένοι τα βλέπουν ως φολκλόρ

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!