Τι πρέπει να φορέσετε; Τι πρέπει να πληρώσετε; Τι ακριβώς θα κάνετε στο μυστήριο και στο after-wedding party; Αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις για τις υποχρεώσεις του γαμπρού βρίσκουν απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί, για να μην έχετε δικαιολογία να έρθετε «αδιάβαστοι» στην εκκλησία ή το δημαρχείο.

Φωτογραφία από @senivpetro (Freepik)

Ένα «κλασικό» παράπονο της μέλλουσας νύφης είναι ότι ο σύντροφός της δεν συμμετέχει όσο θα έπρεπε στη διοργάνωση του γάμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αγνοεί ακόμα και τα βασικά εθιμοτυπικά του. Στην πραγματικότητα όμως, οι υποχρεώσεις ενός γαμπρού δεν περιορίζονται στο να εμφανιστεί στο σωστό μέρος, τη σωστή ώρα, τη μεγάλη μέρα. Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν λύνονται όλες οι απορίες που έχει –ή που θα έπρεπε να έχει για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ποιες υποχρεώσεις έχω στην προετοιμασία του γάμου;
Κατά κανόνα, επιλέγετε τον έναν από τους κουμπάρους σας – και έναν δεύτερο η νύφη, από τον δικό της φιλικό/συγγενικό κύκλο. Επιπλέον αναθέτετε, αν χρειάζεται, ρόλους σε φίλους και συγγενείς – για παράδειγμα, ποιος θα συγκεντρώσει τα γαμήλια δώρα στην εκκλησία και, προαιρετικά, ποιος θα κάνει τον «σοφέρ» σας.

Τι πληρώνω σε έναν γάμο;
Το κοστούμι σας, τις βέρες, τα δώρα των κουμπάρων (τα έξοδα των οποίων μοιράζεστε με τη νύφη) και, συνήθως, το γαμήλιο ταξίδι. Οι γονείς σας ωστόσο επωμίζονται πολύ περισσότερα: το νυφικό ντύσιμο (δηλαδή φόρεμα, πέπλο, γάντια, γόβες, εσώρουχα κ.λπ.), το ντύσιμο για τα παρανυφάκια, την κρεβατοκάμαρα για το σπίτι σας (αν δεν συγκατοικείτε ήδη) και την ενοικίαση του αυτοκινήτου που θα σας μεταφέρει στην εκκλησία (αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε δικό σας όχημα).

Φωτογραφία από Nathan Cowley (Pexels)

Προβλέπεται να κάνω δώρο στο ταίρι μου;
Το πολυτιμότερο δώρο είναι το δαχτυλίδι της πρότασης γάμου, αλλά είθισται ο γαμπρός να κάνει και ένα ακόμα δώρο λίγο πριν από την τελετή, για παράδειγμα, ένα κόσμημα ή άλλο αξεσουάρ, με υψηλή συναισθηματική αν όχι χρηματική αξία.

Γίνονται ακόμα bachelor parties;
Εξαρτάται αν το θέλετε ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το αποφασίσετε με την παρέα σας, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τα έξοδα οι κουμπάροι και οι φίλοι σας.

Πρέπει να ξυριστώ πριν από τον γάμο;
Το έθιμο του ξυρίσματος του γαμπρού επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας, αλλά αν το κόντρα ξύρισμα δεν είναι του στιλ σας, μπορείτε απλά να περιποιηθείτε τα γένια των τριών ημερών. Αν και ένα ξύρισμα κάνει πιο διασκεδαστική την όλη διαδικασία της προετοιμασίας, είναι ιδανική αφορμή για να συγκεντρωθείτε με τους φίλους σας και να πιείτε τα πρώτα τσίπουρα ή σφηνάκια της ημέρας «για το καλό».

Τι φοράω;
Παραδοσιακά, ποιοτικό κοστούμι σε σκούρο χρώμα, πουκάμισο, μανικετόκουμπα, παπιγιόν ή γραβάτα, σμόκιν, καλά παπούτσια, ρολόι και μπουτονιέρα, δηλαδή ένα λουλούδι στο πέτο, το οποίο όμως μπορεί να αντικατασταθεί και από μεταξωτό μαντίλι. Αν το κοστούμι είναι tailor-made, καλό είναι να το παραγγείλετε τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τον γάμο. Το βασικό ζητούμενο είναι να αισθάνεστε άνετα, οπότε πρακτικά, ειδικά σε έναν casual, καλοκαιρινό γάμο, τίποτα δεν σας εμποδίζει να παντρευτείτε με βερμούδα, T-shirt και σαγιονάρες.

Φωτογραφία από Freepik

Πού περιμένω τη νύφη;
Στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου, με τα πιο κοντινά πρόσωπα (γονείς, αδέρφια, κουμπάρους) γύρω σας. Εναλλακτικά, κάποια ζευγάρια επιλέγουν να εμφανιστούν
μαζί στο μυστήριο.

Πώς υποδέχομαι τη νύφη;
Της παραδίδετε την ανθοδέσμη, τη φιλάτε στο στόμα κι έπειτα φιλάτε σταυρωτά τον άνθρωπο που τη συνοδεύει (συνήθως είναι ο πατέρας της).

Πού στέκομαι στη διάρκεια του μυστηρίου;
Δεξιά της νύφης, σύμφωνα με μια παράδοση που θέλει τον γαμπρό να έχει το δεξί του χέρι ελεύθερο (εφόσον είναι δεξιόχειρας) για να κρατάει με αυτό το σπαθί του – και με το αριστερό τη νύφη. Μπορεί να μην κερδίσατε, κυριολεκτικά, τη νύφη με το σπαθί σας, αλλά η παράδοση επιβιώνει.

Τι πρέπει να κάνω στη διάρκεια του μυστηρίου;
Τα καλά νέα εδώ είναι ότι ο ιερέας και οι κουμπάροι θα αναλάβουν να σας καθοδηγήσουν σε κάθε βήμα, όπως είναι η αλλαγή βέρας, τα στέφανα και ο χορός του Ησαΐα. Αρκεί να θυμάστε ότι όταν ο ιερέας σάς υπαγορεύσει να κρατήσετε τα χέρια της νύφης, δεν πρέπει να τα αφήσετε παρά μόνο αφού εκείνος σας το «επιτρέψει», στο τέλος του μυστηρίου.

Τι πρέπει να κάνω αμέσως μετά το μυστήριο;
Αν ακολουθούν «χαιρετούρες», θα σταθείτε έξω από τον ναό ή το δημαρχείο, μετά τη νύφη και πριν από τους κουμπάρους και τους γονείς σας, σε σημείο για το οποίο θα έχετε συνεννοηθεί προηγουμένως με τον φωτογράφο. Και ένα πρακτικό tip: Φροντίστε να έχετε ευρύχωρες τσέπες, γιατί πιθανότατα εκείνη τη στιγμή κάποιοι καλεσμένοι θα σας δώσουν «φακελάκι» για δώρο.

Φωτογραφία από @freepic.diller (Freepik)

Πώς γίνεται η είσοδος του ζευγαριού στον χώρο της δεξίωσης;
Μπαίνετε μέσα αφού κάθε καλεσμένος έχει τακτοποιηθεί στη θέση του, με τη συνοδεία ενός αγαπημένου τραγουδιού που επιλέξατε με το έτερον ήμισυ, και κατευθύνεστε είτε προς το τραπέζι σας είτε προς το τραπέζι της τούρτας, ανάλογα με το τι έχετε συνεννοηθεί εκ των προτέρων με το ταίρι σας και τους επαγγελματίες.

Πώς κόβουμε την τούρτα;
Αγκαλιάζετε τη νύφη με το «καλό» σας χέρι (για παράδειγμα, με το δεξί, αν είστε δεξιόχειρας), πιάνετε το δικό της χέρι και την κόβετε μαζί. Ταΐζετε ο ένας τον άλλο, ανοίγετε
σαμπάνια και, αφού κάνετε πρόποση στους καλεσμένους, πίνετε από μια γουλιά σταυρωτά.

Πότε χορεύουμε τον πρώτο μας χορό;
Είτε αμέσως μετά το κόψιμο της τούρτας είτε μετά το σερβίρισμα του φαγητού.

Τι άλλο πρέπει να κάνω στη δεξίωση;
Να περάσετε καλά (και το αλκοόλ με το μαλακό)! Το μόνο που προβλέπει η παράδοση στη διάρκεια της βραδιάς είναι να κάνετε ένα «tour», το ζευγάρι, από κάθε τραπέζι, για να ευχαριστήσετε κάθε καλεσμένο ξεχωριστά, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια σας.

Γάμοι 2023: Μια υποσημείωση
Όλοι οι παραπάνω κανόνες βασίζονται σε έθιμα και παραδόσεις, αλλά κανένας δεν είναι απόλυτος. Αν το νιώθετε, μπορείτε να γράψετε τους δικούς σας και να παντρευτείτε μόνο οι δυο σας, μέσα σε ένα καλάθι αερόστατου ή στον βυθό της θάλασσας με στολές κατάδυσης! Προηγουμένως όμως πρέπει να συζητήσετε με το έτερον ήμισυ πώς ακριβώς φαντάζεστε τον γάμο σας, χωρίς να θεωρήσετε τίποτα δεδομένο για τις επιθυμίες του άλλου.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do

που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

RELATED POSTS

Έχει και ο γαμπρός ψυχή! 5 άγχη που μπορεί να νιώσει κατά την προετοιμασία ή την ημέρα του γάμου

Ποιος είπε ότι μόνο τα κορίτσια θέλουν να πάνε όλα όπως τα ονειρεύτηκαν;

Wedding FAQs: Γιατί ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν από την εκκλησία;

Γνωρίζετε από πού προέρχεται η συγκεκριμένη παράδοση;

Groom style: Αυτά είναι κατάλληλα υφάσματα για το κοστούμι του γαμπρού (το καλοκαίρι!)

Ανάλαφρα, δροσερά, χωρίς να χάσουν ίχνος από την κομψότητα και την επισημότητά τους.

5 πράγματα που η μητέρα του γαμπρού δεν πρέπει να πει στη μέλλουσα σύζυγό του

Είναι σημαντικό να προσφέρει τη βοήθειά της όποτε -και όσο- χρειάζεται.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press