Από την Ιφιγένεια Ηλιάδη.

Δεν λέγεται τυχαία ότι ο γαμπρός κατέχει τον πρώτο αντρικό ρόλό, οφείλει φυσικά να το αποδείξει κιόλας!

Φωτογραφία Alvin Mahmudov/ Unsplash

Κοστούμι ή σμόκιν:

Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια σας και εξαρτάται από το ύφος και την επισημότητα του γάμου σας. Το σμόκιν με τις σατέν λεπτομέρειες ενδείκνυται για πολύ επίσημους γάμους, που συνήθως λαμβάνουν χώρα μετά το απόγευμα. Αντίθετα, το απλό κοστούμι αποτελεί την –αν όχι casual– πιο ανάλαφρη επιλογή.

Γιακάς/πέτο:

Υπάρχουν τρία είδη (notch, peak, shawl) και θα επιλέξετε το σωστό ανάλογα με το ύφος του γάμου σας. Σε κάθε περίπτωση, λάβετε υπόψη τη γνώμη του σχεδιαστή ή της expert ομάδας του ατελιέ.

Παπιγιόν ή γραβάτα:

Το αν είστε team παπιγιόν ή team γραβάτα θα το αποφασίσετε τη στιγμή που θα φορέσετε το κοστούμι. Φυσικά, και εδώ θα πρέπει να έχετε κατά νου το επίπεδο επισημότητας του γάμου, ώστε να μη βγει το αποτέλεσμα υπερβολικό ή «φτωχό». Αν πάλι δεν νιώθετε ότι μπορείτε να το υποστηρίξετε, μη φορέσετε τίποτα από τα δύο.

Ποσέτ:

Είναι το μαντίλι που τοποθετείται στην τσέπη του πέτου και το οποίο πρέπει να συμφωνεί χρωματικά με τη γραβάτα ή το παπιγιόν.

Γιλέκο: Φοριέται μέσα από το κοστούμι και προσδίδει στιλ στην τελική εικόνα. Προσοχή στις υπερβολές, γιατί δεν ταιριάζουν όλα τα κοστούμια με γιλέκο.

Κουμπιά σακακιού:

Ένα κοστούμι μπορεί να περιλαμβάνει ένα, δύο ή τρία κουμπιά, ή να είναι και διπλοσταυροκουμπωτό. Στο σμόκιν τα κουμπιά είναι από σατέν, ενώ στο απλό κοστούμι είναι από το ίδιο ύφασμα με το σακάκι.

Πατιλέτα:

Πρόκειται για το ύφασμα του πουκαμίσου πάνω στο οποίο βρίσκονται τα κουμπιά.

Μανικετόκουμπα:

Είναι must κατά την άποψή μας!

Ζωνάρι:

Αντικαθιστά τη ζώνη και συνοδεύει το σμόκιν ή το sur mesure κοστούμι. Προτείνεται για πιο επίσημες περιστάσεις και το χρώμα του πρέπει να είναι ίδιο με εκείνο του παντελονιού και όχι του παπιγιόν.

Παντελόνι:

Το παντελόνι του σμόκιν συνήθως έχει στο πλάι μια σατέν λωρίδα, κάνοντας το αποτέλεσμα πιο αυστηρό. Το τελείωμα του παντελονιού πρέπει να ακουμπά στο πάνω μπροστινό μέρος του παπουτσιού και σε καμία περίπτωση να μη σακουλιάζει. Στοχεύουμε στην τέλεια εφαρμογή, αποφεύγοντας το πολύ φαρδύ και το πολύ εφαρμοστό.

Παπούτσια:

Οι επιλογές είναι αρκετές! Ο βασιλιάς των επίσημων παπουτσιών δεν είναι άλλος από τα γυαλισμένα μαύρα, δετά oxfords, που συνοδεύουν υπέροχα το σμόκιν. Τα derbies αποτελούν την πιο χαλαρή βερσιόν τους, ενώ τα brogues την πιο εντυπωσιακή. Τα monks με τα λουράκια είναι πιο elegant από τα derbies, ενώ τα δερμάτινα loafers δίνουν ιταλικό αέρα στην εμφάνισή σας. Τα chukka boots πάντως ενδείκνυνται μόνο για πολιτικό γάμο, αυτό σας το υπογράφουμε!

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Cover photo: Tom The Photographer (Unsplash)

 

RELATED POSTS