Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι παντρεύεται – είτε με πολιτικό, είτε με θρησκευτικό γάμο-, αμέσως οι πολύ κοντινοί συγγενείς του… αλλάζουν «τίτλο». Με βάση, δηλαδή, τη σχέση που έχουν με τον γαμπρό ή με τη νύφη, αποκτούν συγκεκριμένη ονομασία.

Πάρτε, για παράδειγμα, τα πεθερικά. Πεθερός και πεθερά για εσάς είναι ο πατέρας και η μητέρα (αντίστοιχα) του συντρόφου σας. Και αυτή είναι η πιο εύκολη ονομασία στο γλωσσάρι των οικογενειακών σχέσεων. Ποια είναι, όμως, η κουνιάδα και ο κουνιάδος, ο μπατζανάκης και η συννυφάδα; Εσείς  ξέρετε; Πάμε να λύσουμε όλες τις απορίες!

Freepik.com

Ποιος είναι ο κουνιάδος και η κουνιάδα;

Θα ξεκινήσω δημιουργώντας σενάρια, ώστε να είναι απολύτως κατανοητές οι οικογενειακές σχέσεις! Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, πως είστε παντρεμένη. Αν ο αγαπημένος σας έχει αδελφό ή αδελφή, ο άνθρωπος αυτός για εσάς είναι κουνιάδος ή κουνιάδα αντίστοιχα.

Ο κουνιάδος ή η κουνιάδα, λοιπόν, είναι ο αδελφός ή η αδελφή του συζύγου σας! Τι είστε εσείς για αυτούς; Το έχετε σκεφτεί;

Freepik.com

Πότε λέμε ότι ο τάδε είναι o «γαμπρός» μου και η τάδε η «νύφη» μου;

Και κάπου εδώ μπαίνουν στο «παιχνίδι» οι λέξεις «γαμπρός» και «νύφη». Ας φανταστούμε πως είστε παντρεμένη και ο άντρας σας έχει αδέλφια. Εσείς για εκείνους είστε η νύφη τους. Για τα δικά σας αδέλφια, ο σύζυγός σας είναι ο γαμπρός τους.

Οι συγκεκριμένες ονομασίες (γαμπρός και νύφη) ισχύουν αντίστοιχα και για τα πεθερικά. Εσείς, δηλαδή, είστε η νύφη της πεθεράς σας και ο αγαπημένος σας είναι ο γαμπρός των δικών σας γονιών.

Ποιος είναι ο μπατζανάκης και ποια η συννυφάδα;

Τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα! Ας υποθέσουμε πως έχουμε δύο αδελφές, οι οποίες έχουν παντρευτεί με τους συντρόφους τους. Οι σύζυγοι των δύο αδελφών είναι  μεταξύ τους μπατζανάκια ή μπατζανάκηδες. Αντίστοιχα, όταν έχουμε δύο γυναίκες που έχουν παντρευτεί δύο αδέλφια, αυτές οι δυο λέγονται συννυφάδες.

Σε περίπτωση που έχουμε δύο αδέλφια- άντρα και γυναίκα- που έχουν παντρευτεί τους αγαπημένους τους, οι σύζυγοί τους λέγονται μεταξύ τους συννυφάδα και μπατζανάκης.

Pexels.com: Maryia Plashchynskaya

Ποιος είναι ο συμπέθερος και η συμπεθέρα;

Συμπέθεροι λέγονται μεταξύ τους οι γονείς ενός ζευγαριού.

RELATED POSTS