Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Βρίσκεστε ένα βημα πριν ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας κι ενώ έχετε διευθετήσει τις περισσότερες εκκρεμότητες, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που ίσως σας διαφεύγουν. Τα κουφέτα που μπαίνουν στον γαμήλιο δίσκο, για παράδειγμα. Πόσα πρέπει να είναι και τι είθισται να τα κάνουμε μόλις ολοκληρωθεί το μυστήριο;

Photo: G wedd Fotografia by George Bouzakis

The magic number!

Τα κουφέτα που θα τοποθετηθούν στον δίσκο συνηθίζεται να είναι λευκά και συμβολίζουν τις ευτυχισμένες ημέρες που θα μοιραστούν οι μελλόνυμφοι. Ο αριθμός τους πρέπει να είναι μονός όπως και στις μπομπονιέρες του γάμου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 7,9,11,13 ή 15 κουφέτα ανάλογα με το πόσο γεμάτος θέλετε να φαίνεται ο δίσκος.

Φωτογραφία από γάμο που οργάνωσε η ομάδα του Mr.Co στη Σαντορίνη

Mετά το μυστήριο…

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου, ο παπάς βάζει στην τσέπη του γαμπρού τα κουφέτα του δίσκου. Εκείνος με τη σειρά του πρέπει να τα μοιράσει στις ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες θα τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για τρεις συνεχόμενες νύχτες και την τελευταία θα ονειρευτούν τον άντρα που θα παντρευτούν. Στην εποχή μας ωστόσο, δεν συνηθίζεται ο ιερέας να συμμετέχει σε αυτό το έθιμο αλλά όσες κοπέλες το επιθυμούν, περνούν μπροστά από το ιερό στο τέλος του μυστηρίου και παίρνουν μόνες τους τα κουφέτα μέσα από τον δίσκο.