Επειδή έχουμε δει πολλά και έχουμε ακούσει ακόμα περισσότερα, συγκεντρώσαμε τους 10 χρυσούς κανόνες των καλεσμένων στην εκκλησία, προκειμένου το μυστήριο του γάμου να πραγματοποιηθεί… όπως του αξίζει!

1. Τα κινητά

Καθόλου προφανές, ως φαίνεται, ότι βάζουμε το κινητό μας στο αθόρυβο και ότι φυσικά δεν απαντάμε σε κλήσεις εντός της εκκλησίας. Αν είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να περιμένει, βγείτε διακριτικά έξω από την εκκλησία και απαντήστε χαμηλόφωνα. Ακόμα και εκτός εκκλησίας οι φωνές ακούγονται. Επίσης, ο ήχος του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής των κινητών είναι αρκετά ενοχλητικός. Ας μην το αναλύσουμε περαιτέρω, βάλτε το κινητό στη χαμηλότερη ένταση για να μη δείτε κεφάλια να γυρίζουν για να σας κοιτάξουν.

Φωτογραφία από Daniel Duarte (Pexels)

2. Η προσέλευση

Η πρόσκληση γράφει την ακριβή ώρα τέλεσης του μυστηρίου. Ο μόνος άνθρωπος που επιτρέπεται να καθυστερήσει είναι η νύφη. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της εκκλησίας τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν από την έναρξη του μυστηρίου. Όχι, η κίνηση δεν αποτελεί δικαιολογία. Παρακαλείσθε όπως ξεκινήσετε νωρίτερα.

3. Οι συζητήσεις

Το ξέρουμε πως είχατε πολύ καιρό να δείτε τον αγαπημένο σας ξάδερφο ή τον πρώην συνάδελφο από το γραφείο, ωστόσο όλα σας τα νέα μπορούν να αναλυθούν αμέσως μετά τον γάμο, στη wedding reception. Μέσα στην εκκλησία απαγορεύονται ρητώς οι κουβέντες, ακόμα και αν είναι σε ψιθυριστό τόνο. Ευχαριστούμε!

4. Τα σέξι outfits

Είτε πιστεύετε στον Θεό είτε όχι, είτε έχετε μεγαλώσει σε μια άκρως θρησκευόμενη οικογένεια είτε όχι, το να σεβαστείτε την ιερότητα του χώρου της εκκλησίας είναι κάτι που δεν τίθεται υπό συζήτηση. Κρατήστε τα αποκαλυπτικά mini για κάποια άλλη βραδινή περίσταση.

Φωτογραφία από Soner Görkem (Pexels)

5. Ο σεβασμός

Κατά τη διάρκεια της ιερής ακολουθίας του γάμου υπάρχουν κάποια κομβικά σημεία στα οποία στεκόμαστε όρθιοι, από σεβασμό στο μυστήριο αλλά και στον χώρο όπου βρισκόμαστε. Δεν σας κατηγορεί κανείς αν δεν γνωρίζετε αυτά τα σημεία, αλλά όταν δείτε τους γύρω σας να σηκώνονται, απλώς μιμηθείτε τους!

6. Τα επικριτικά βλέμματα

Όταν περνάει το ζευγάρι από δίπλα μας, κοιτάμε και τους δύο στο πρόσωπο και χαμογελάμε από ευτυχία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιλέξει να σας καλέσουν στην πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής τους. Κανένα βλέμμα αποδοκιμασίας για τη λάθος επιλογή παπουτσιού ή για το νυφικό δεν είναι επιτρεπτό.

7. Το ρύζι

Στις περισσότερες εκκλησίες το έθιμο του ρυζιού δεν επιτρέπεται. Σεβαστείτε τον χώρο και κρατήστε τον ενθουσιασμό σας για αυτό το -υπέροχο, το παραδεχόμαστε- έθιμο εκτός εκκλησίας. Ναι, εκεί επιτρέπονται και οι 10κιλες συσκευασίες.

Φωτογραφία από Victoria Priessnitz (Unsplash)

8. Μέσα-έξω

Είμαστε σίγουροι πως ήδη το έχετε κάνει εικόνα. Εκείνοι οι καλεσμένοι που καθ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου μπαινοβγαίνουν είναι πολύ ενοχλητικοί. Το μυστήριο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και είναι όμορφο εκ μέρους σας να το παρακολουθήσετε από την αρχή ως το τέλος, χωρίς διακοπές.

9. Το κάπνισμα στον προαύλιο χώρο

Η εικόνα κάποιων καλεσμένων που καπνίζουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και, αντί να τιμούν το ζευγάρι που τους κάλεσε, επιλέγουν να μεταμορφώσουν τον χώρο σε καφενείο είναι τουλάχιστον αντιαισθητική. Θα υπάρχει χρόνος για τσιγάρο όλο το βράδυ, μην ανησυχείτε!

10. Τα παιδάκια

Τα παιδάκια στους γάμους βιώνουν δύο διαμετρικά αντίθετα σενάρια. Είτε είναι super excited είτε βιώνουν την πιο βαρετή στιγμή της -ως τότε- ζωής τους. Αν το παιδάκι σας ανήκει στην πρώτη κατηγορία και θέλει να ανακαλύψει τι κρύβεται μέσα στο Ιερό ή από τι ύφασμα είναι φτιαγμένα τα ράσα του ιερέα, θα πρέπει να το περιορίσετε διακριτικά. Αν πάλι το παιδάκι σας βαριέται θανάσιμα, αφενός θα του αναγνωρίσετε το δικαίωμα να μη βρίσκει ενδιαφέρον σε έναν γάμο και αφετέρου θα πρέπει να το πάρετε αγκαλίτσα, και αν κλαίει μπορείτε να βγείτε για λίγο έξω προκειμένου να πάρει τον αέρα του!

RELATED POSTS

6+1 κοινά λάθη στα social media που κάνουμε ως καλεσμένοι σε γάμο!

Άραγε υπάρχει άγραφο savoir vivre στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Επιχείρηση «καλεσμένοι» | Πώς φτιάχνουμε τη wedding guest list;

Αυτά είναι τα 5 βήματα για να τα καταφέρουμε! Ξεκινάμε;

Το savoir vivre των καλεσμένων σε γάμο

Οδηγίες «καλής συμπεριφοράς» προς... καλεσμένους!

Bridal Savoir Vivre: Πώς να πάρω τα παιδιά μου σε γάμο;

10 κανόνες για να πάρετε -ή όχι!- το παιδί σας στον γάμο των κολλητών σας.

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!

Real weddings, bridal fashion, top wedding professionals, τα πιο χρήσιμα tips και τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα για το ζευγάρι που ετοιμάζει τον γάμο του!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press