To δίλημμα του να αφήσουμε τα παιδιά στη γιαγιά «για να απολαύσουμε» τον γάμο των κολλητών μας ή να τα πάρουμε μαζί «για να περάσουν κι εκείνα καλά» ταλαιπωρεί τους γονείς εδώ και δεκαετίες. Απάντηση δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ένα savoir vivre που πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα αν αποφασίσετε να επιλέξετε το δεύτερο σενάριο.

Φωτογραφία από freepic.diller (Freepik)

1. Πολύ σημαντικός κανόνας! Τα παιδάκια που οι γονείς επιλέγουν να τα παίρνουν μαζί τους σε γάμους θα πρέπει να είναι ξεκούραστα. Ένα κουρασμένο, πεινασμένο και νυσταγμένο παιδί σίγουρα δεν θα περάσει καλά. Ούτε οι γύρω του!

2. Προετοιμάστε τους μικρούς καλεσμένους. Μην ξεκινήσετε για την εκκλησία χωρίς να τους έχετε εξηγήσει ακριβώς τι θα συμβεί. «Θα πάμε στην εκκλησία, θα παρακολουθήσουμε τον γάμο που διαρκεί αρκετά και μετά θα πάμε για ένα ωραίο φαγητό, που φυσικά θα έχει και γλυκά!». Πάντα να δίνετε τις καλές πληροφορίες μαζί με τις διαδικαστικές.

3. Μη ντύνετε τα παιδάκια «μικρούς γαμπρούς» και «μικρές νύφες». Είναι υπεραρκετό που θα υποστούν μια πολύωρη ταλαιπωρία. Το να εγκλωβίσετε το παιδί σας μέσα σε στενά πουκάμισα με μικροσκοπικές γραβάτες ή παπιγιόν, άβολα γοβάκια με glitter και εφαρμοστά φορέματα μοιάζει κάπως με παιδικό μαρτύριο. Αφήστε που αυτή η λογική ντυσίματος και από στιλιστικής άποψης είναι πλέον ξεπερασμένη.

4. Έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και οπωσδήποτε καπέλο και γυαλιά, αν πρόκειται για γάμο σε παραλία ή νησί. Μία μπάρα δημητριακών ή το αγαπημένο σνακ του παιδιού σας είναι καλό να υπάρχει στην τσάντα σας για μια ώρα έκτακτης ανάγκης.

Φωτογραφία από @prostooleh (Freepik)

5. Αν το παιδάκι σας κουραστεί κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, πάρτε το αγκαλιά και βγείτε μαζί του έξω από την εκκλησία για να πάρει λίγο αέρα και να κάνετε μια μικρή βόλτα. Μην αναγκάζετε το παιδί σας να παρακολουθήσει κάτι που στα μάτια του μοιάζει τουλάχιστον βαρετό.

6. Κάντε σωστό RSVP και ενημερώστε τους φίλους σας που παντρεύονται ότι θα έρθετε με τα παιδιά σας. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μικρών καλεσμένων, ώστε να προβλέψει για τις ανάγκες τους.

7. Αν έχετε μωράκι, πέρα από όλα όσα κουβαλάτε πάντα μαζί σας, μην ξεχάσετε να πάρετε και μια κουβερτούλα, προκειμένου να μπορέσετε να το κοιμίσετε στην αγκαλιά σας τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όσο και αργότερα στο τραπέζι. Το καρότσι φυσικά θεωρείται απόλυτο must-have, ακόμα και για λίγο μεγαλύτερα παιδάκια.

Φωτογραφία από Photography Maghradze PH (Pexels)

8. Μην αφήνετε ποτέ το παιδάκι σας μόνο του να κοιμάται σε κάποια άκρη του κτήματος ή του μέρους όπου βρίσκεστε. Σίγουρα νιώθετε ασφάλεια που είστε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, αλλά όσο κι αν σας έλκει η πίστα και οι κολλητοί σας που χορεύουν σαν έφηβοι, τα μάτια σας θα πρέπει να είναι πάντα πάνω στο μωρό σας.

9. Το ότι έχετε ένα μικρό παιδί δεν σημαίνει ότι αυτόματα εκείνο έχει το ελεύθερο να «εμπλακεί» σε όλες τις φωτογραφίες, να χωθεί κάτω από το νυφικό ή να δοκιμάσει με το δάχτυλό του την τούρτα πριν τη δοκιμάσει το ζευγάρι. Θα πρέπει να είστε συνέχεια κοντά του και να τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες καλής γαμήλιας συμπεριφοράς.

Φωτογραφία από @freepic.diller (Freepik)

10. Πάνω και πριν από όλα είστε γονείς. Αυτό σημαίνει πως αν το παιδάκι σας ξαφνικά σπαράξει στο κλάμα, αν αισθανθεί κούραση, αν ανεβάσει λίγο πυρετό, αν νιώσει ναυτία ή αν τέλος πάντων σας δείξει ότι δεν περνάει καλά, θα πρέπει να θέσετε μπροστά σας τις σωστές προτεραιότητες. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να φύγετε από τον γάμο της κολλητής σας την ώρα που οι φίλοι του γαμπρού χορεύουν Macarena, όμως το παιδάκι σας προηγείται.

Yes I Do Note: Η πολύχρονη εμπειρία στο κομμάτι των γάμων μάς έχει δείξει πως οι γονείς περνούν καλύτερα αν απολαύσουν το wedding party χωρίς τα παιδάκια τους! Αυτό φυσικά δεν σας καθιστά «κακούς γονείς». Αντιθέτως είναι μια μοναδική ευκαιρία για εσάς να περάσετε καλά με το άλλο σας μισό και τα παιδάκια σας να απολαύσουν ένα υπέροχο βράδυ με τον παππού και τη γιαγιά!

RELATED POSTS

Το savoir vivre των καλεσμένων σε γάμο

Οδηγίες «καλής συμπεριφοράς» προς... καλεσμένους!

6+1 κοινά λάθη στα social media που κάνουμε ως καλεσμένοι σε γάμο!

Άραγε υπάρχει άγραφο savoir vivre στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Επιχείρηση «καλεσμένοι» | Πώς φτιάχνουμε τη wedding guest list;

Αυτά είναι τα 5 βήματα για να τα καταφέρουμε! Ξεκινάμε;

Λίστα καλεσμένων: Ποιους θα αφήσεις εκτός και πώς το ανακοινώνεις;

Να το πεις, να μην το πεις ή να επιλέξεις τον τρίτο δρόμο;

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!

Real weddings, bridal fashion, top wedding professionals, τα πιο χρήσιμα tips και τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα για το ζευγάρι που ετοιμάζει τον γάμο του!