Περιμένατε πώς και πώς τον γάμο της κολλητής σας και τώρα δεν βλέπετε την ώρα να αναρτήσετε κάθε στιγμιότυπο στα social media. Μη βιαστείτε όμως να αρχίσετε να κάνετε τη μια δημοσίευση μετά την άλλη. Διαβάστε πρώτα τα πιο κοινά λάθη που έχουμε κάνει πολλοί από εμάς, αν όχι οι περισσότεροι, ως καλεσμένοι, για να ακολουθήσετε το άγραφο savoir vivre των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – και τις επιθυμίες της κολλητής σας που μπορεί να μην έχει σκεφτεί, ή προλάβει, να μοιραστεί μαζί σας.

Από τη Γεωργία Καρκάνη

Λάθος Νο1: Δημοσιεύουμε την είδηση του γάμου πριν από το ζευγάρι που παντρεύεται

Όπως δεν θα ανακοινώναμε εμείς το πάρτι που διοργανώνει κάποιος άλλος, το ίδιο ισχύει και με τους γάμους. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η ζημιά θα ήταν πολλαπλή. Θα στερούσαμε από το ζευγάρι τη χαρά της έκπληξης που θα ήθελε να κάνει σε φίλους και γνωστούς, αλλά και το δικαίωμα να επιλέξει με ποιους ανθρώπους θέλει να μοιραστεί την είδηση. Μπορεί, επίσης, να διαδίδαμε λανθασμένες πληροφορίες – για παράδειγμα, για την ώρα του event γιατί όσο δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δεν είναι επιβεβαιωμένες 100%.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KIM ALLEXIS DIWA/UNSPLASH

Λάθος Νο2: Δημοσιεύουμε φωτογραφίες της νύφης προτού ακόμα φτάσει στην εκκλησία

Η παράδοση θέλει τον γαμπρό να αντικρίζει τη νύφη κατευθείαν στα σκαλιά της εκκλησίας (ή του δημαρχείου). Και επειδή η επιθυμία της νύφης μπορεί να συμβαδίζει με την παράδοση, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να ανεβάσουμε δημοσίως φωτογραφίες της από την προετοιμασία χωρίς την άδειά της.

Λάθος Νο3: Κάνουμε «πνευματώδη» σχόλια που μπορεί εύκολα να παρεξηγηθούν

Ακόμα και στην περίπτωση που ολόκληρο το event έχει ένα χιουμοριστικό ύφος, οι ισορροπίες είναι λεπτές και αρκεί, για παράδειγμα, ένα σχόλιο που εμείς θεωρούμε εύστοχο, όπως για το ντύσιμο της κουμπάρας, για να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι «τρολάρουμε» το event και τους πρωταγωνιστές του (ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μας).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: DOCPHOTOS/SHUTTERSTOCK

Λάθος Νο4: Μοιραζόμαστε μη κολακευτικές φωτογραφίες του ζευγαριού

Μπορεί να μας φαίνεται ακαταμάχητα αστείο το θέαμα της νύφης που χορεύει, μεθυσμένη και αναμαλλιασμένη, στις πέντε το πρωί, αλλά η ίδια νύφη ενδεχομένως να μη συμμερίζεται την άποψή μας, ειδικά αν αφιέρωσε άπειρο χρόνο και χρήματα, τους προηγούμενους μήνες, για να είναι η ομορφότερη εκδοχή του εαυτού της. Γι’ αυτό, αν έχουμε την παραμικρή υποψία ότι δεν πρέπει να δει το φως της ημέρας η φωτογραφία που ετοιμαζόμαστε να αναρτήσουμε, απλά την κρατάμε στο κινητό μας.

Λάθος Νο5: Κάνουμε, γενικά, αναρτήσεις χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την άδεια του ζευγαριού

Κάποια ζευγάρια είναι σούπερ cool και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ανεβάσουμε, λεπτό προς λεπτό, μία από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής τους, σαν να ήταν η στέψη του βασιλιά Καρόλου. Αν όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι το ζευγάρι που μας κάλεσε ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, ρωτάμε προτού μοιραστούμε οποιοδήποτε στιγμιότυπο στα social media. Μπορεί να μην το επιθυμούν, επειδή, ίσως, αναγκάστηκαν να αφήσουν έξω από τη λίστα καλεσμένων κάποιους κοντινούς συγγενείς τους, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Και σε καμία περίπτωση δεν  δημοσιεύουμε φωτογραφίες με πρόσωπα παιδιών χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: IAM_OS/UNSPLASH

Λάθος Νο6: Όλες οι αναρτήσεις περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό μας

Αν δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το ζευγάρι θέλει να δημοσιεύσουμε στιγμιότυπα από τον γάμο του, είναι OK, για παράδειγμα, να ανεβάσουμε μόνο μια δική μας φωτογραφία με το καινούριο φόρεμα που αγοράσαμε με αφορμή την περίσταση. Αν, από την άλλη, η κολλητή μας νύφη θα ήθελε να δείξουμε πόσο σημαντική είναι για εμάς αυτή η ημέρα, αλλά ανεβάζουμε τη μία δική μας selfie μετά την άλλη, το κλίμα που θα δημιουργηθεί θα είναι τουλάχιστον αμήχανο, όχι μόνο για την ίδια, που ίσως να μην προλάβει καν να δει τις αναρτήσεις, αλλά και για ολόκληρη την παρέα που θα είναι εκεί.

Λάθος Νο7: Εμποδίζουμε τη δουλειά του φωτογράφου και του βιντεογράφου

Εντάξει, μπορεί να θέλουμε να απαθανατίσουμε σε κοντινό πλάνο τη στιγμή που αλλάζουν βέρες, και κυρίως να το μοιραστούμε στα social media, αλλά γι’ αυτό δεν προσέλαβε το ζευγάρι τους επαγγελματίες; Φροντίζουμε λοιπόν να μην κάνουμε τη δουλειά τους ακόμα πιο δύσκολη και περιμένουμε, με υπομονή, να τυπωθεί το άλμπουμ του γάμου.

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

Cheer app! 10 εφαρμογές που θα κάνουν την οργάνωση του γάμου σας… παιχνιδάκι

Πείτε «αντίο» στα βαρετά τετράδια σημειώσεων και πάρτε έμπνευση από τα πιο δημοφιλή wedding planning apps.

Στον επόμενο γάμο που θα είσαι καλεσμένος, άφησε το κινητό στην τσέπη σου…

Το post μιας φωτογράφου στο Facebook που δίχασε επαγγελματίες και users!

Επιχείρηση «καλεσμένοι» | Πώς φτιάχνουμε τη wedding guest list;

Αυτά είναι τα 5 βήματα για να τα καταφέρουμε! Ξεκινάμε;

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press