Όταν η Κόνι Μεταξά δήλωσε ότι «απαγορεύονται τα παιδιά» στον γάμο της με τον Μάριο Καπότση, η δήλωση της έκανε τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου ως κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τα δικά μας δεδομένα. Στο εξωτερικό ωστόσο, η τάση «adult-only wedding» φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Αν σας δελεάζει λοιπόν η ιδέα ενός γάμου χωρίς παιδικές φωνές και πιτσιρίκια να κάνουν «σλάλομ» ανάμεσα στους ανθοστολισμούς, το συγκριτικό τεστ του άρθρου αυτού θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα για τις διαθέσιμες επιλογές.

Φωτογραφία | FREEPIK

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Γάμος με παιδιά: Η μόνη αμήχανη στιγμή όταν ετοιμάζετε τις προσκλήσεις είναι όταν θα επιλέξετε μέχρι πόσο μακρινούς συγγενείς και φίλους θα καλέσετε.

Γάμος χωρίς παιδιά: Και τώρα, πώς ζητάμε ευγενικά από τους καλεσμένους μας να μη φέρουν μαζί τα παιδιά τους, χωρίς να τους δημιουργήσουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν τα συμπαθούμε.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ-ΔΕΞΙΩΣΗ

Γάμος με παιδιά: Οι μικροί καλεσμένοι δίνουν ζωντάνια και αυθορμητισμό σε κάθε event, με τις φωνούλες, το παιχνίδι και τις χαριτωμένες ατάκες τους.

Γάμος χωρίς παιδιά: Οι μικροί καλεσμένοι ενός γάμου μπορεί να καταστρέψουν με μία μόνο κίνηση τη διακόσμηση των ονείρων μας, να βγάλουν τον ιερέα «έξω από τα ράσα του» με το παιχνίδι που δεν σταματάει ούτε την ώρα του μυστηρίου και να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μιας παρέας που δεν έβλεπε την ώρα να ξανασμίξει ύστερα από χρόνια, αλλά τελικά αναγκάζεται να περάσει ακόμα και το βράδυ του reunion σε γάμο φίλων αλλάζοντας πάνες και λύνοντας νηπιακές απορίες. Σε αυτές τις «αντιξοότητες» να προσθέσουμε τα βρεφικά κλάματα και τα νηπιακά tantrums που ξεσπούν σε ανύποπτο χρόνο.

ΧΟΡΟΣ

Γάμος με παιδιά: Έχετε παρατηρήσει ότι μετά τους εθιμοτυπικούς χορούς, για παράδειγμα, του ζευγαριού ή της νύφης με τον μπαμπά, είναι τα παιδιά που ανεβαίνουν πρώτα στην πίστα, προκαλώντας το γέλιο και τη χαρά με τις φιγούρες τους και ανοίγοντας τον δρόμο για τους μεγάλους;

Γάμος χωρίς παιδιά: Επιτέλους, θα έχετε την ευκαιρία να χορέψετε ξανά με τους φίλους σας όπως παλιά, μέχρι το πρωί, χωρίς να ανησυχείτε αν θα πιείτε λίγο παραπάνω (αρκεί βέβαια να γυρίσετε σπίτι με ταξί και να μην οδηγήσετε).

Φωτογραφία: Shutterstock

BUDGET

Γάμος με παιδιά: Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα παιδιά σχεδόν διπλασιάζουν το budget της δεξίωσης, ειδικά αν αποφασίσετε να προσθέσετε στις υπηρεσίες του παιδικά μενού και εμψυχωτές.

Γάμος χωρίς παιδιά: Το budget που θα εξοικονομήσετε μειώνοντας τον αριθμό των καλεσμένων σας μπορείτε να το επενδύσετε σε κάτι που ονειρεύεστε, όπως σε ένα πολυτελές νυφικό, ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας ή ένα εξωτικό ταξίδι του μέλιτος.

BABYSITTING

Γάμος με παιδιά: Είναι η πιο ευέλικτη λύση για τους καλεσμένους σας, γιατί έτσι θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με τις διαθέσιμες επιλογές φύλαξης και το πόσο άνετοι επιθυμούν να είναι στη βραδιά του γάμου σας, το αν θα φέρουν τα παιδιά μαζί τους ή όχι.

Γάμος χωρίς παιδιά: Ουσιαστικά, ζητάτε από όλους τους καλεσμένους σας, ακόμα και από εκείνους που έχουν περιορισμένες ή ίσως και ανύπαρκτες επιλογές babysitting, να αναζητήσουν λύσεις φύλαξης για τα παιδιά τους.

ΠΑΡΑΝΥΦΑΚΙΑ

Γάμος με παιδιά: Μπορείτε να έχετε όσες μικροσκοπικές «νύφες» και «γαμπρούς» θέλετε για να σας συνοδεύσουν!

Γάμος χωρίς παιδιά: Αν θέλετε παρανυφάκια, θα ήταν μάλλον άβολο να κάνετε εξαίρεση στις προσκλήσεις μόνο για εκείνα ή να τους ζητήσετε να σας συνοδεύσουν μόνο στο μυστήριο και όχι στη δεξίωση.

Το savoir-vivre του γάμου χωρίς παιδιά

*Εκφράστε το αίτημά σας ευγενικά αλλά ξεκάθαρα στις προσκλήσεις, με μια φράση όπως: «Το ζευγάρι επιθυμεί αυτό το event να είναι μόνο για ενήλικες», «Αγαπάμε τα παιδιά σας, αλλά, λόγω περιορισμένου χώρου, δεν θα μπορούμε να υποδεχτούμε καλεσμένους κάτω των 18 ετών. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

*Στην ξαδέρφη και στη θεία που σίγουρα θα σας ρωτήσουν ανοιχτά «γιατί δεν θέλεις το ανιψάκι σου στον γάμο;», μπορείτε να αποδώσετε, πιο διπλωματικά, την επιλογή σας σε περιορισμούς που θέτει το budget ή ο χώρος δεξίωσης.

*Αν επιλέξετε να ακολουθήσετε τον δρόμο του «adult-only wedding», καλό είναι να μην παρεκκλίνετε για κανέναν καλεσμένο, ακόμα κι αν κάποιος εκφράσει τη δυσκολία του να εξασφαλίσει babysitter. Θα είναι τουλάχιστον άδικο κάποιοι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι ενώ σε άλλους «επιτρέψετε» εντέλει να τα φέρουν.

*Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ένα ζευγάρι φίλων ή κοντινών συγγενών δυσκολεύεται να βρει λύσεις φύλαξης για τη βραδιά και θέλετε οπωσδήποτε να παρευρεθεί στον γάμο σας, μη διστάσετε να του εξασφαλίσετε εσείς babysitting.

*Ετοιμάζετε destination wedding; Τότε οργανώστε φύλαξη για όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχετε καλέσει, για παράδειγμα, σε ένα νησί ή έναν ορεινό προορισμό.

*Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος γονιός αρνηθεί την πρόσκλησή σας, ξεκαθαρίστε του πόσο πολύ θα επιθυμούσατε να μοιραστείτε μαζί του τη σημαντικότερη ημέρα της ζωής σας, αλλά σεβαστείτε την απόφασή του να μην έρθει, για όποιον λόγο κι αν την πήρε – μην τον πιέσετε.

*Τι κάνετε αν εμφανιστεί, απροειδοποίητα, μια οικογένεια με παιδιά, σε περίπτωση, λόγου χάρη, που δεν κατάλαβε ότι το event είναι μόνο για ενήλικες; Για να μη νιώσουν αδικημένοι όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι, μπορείτε να τους εξηγήσετε ευγενικά την κατάσταση, προτείνοντάς τους να παραμείνουν όλοι στο μυστήριο και, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να αναζητήσουν babysitting για το after wedding party.

Η χρυσή τομή κι όμως, υπάρχει τρόπος να απολαύσετε ένα πάρτι «μόνο για μεγάλους» χωρίς να έρθετε σε δύσκολη θέση απέναντι στους καλεσμένους σας: Να κλείσετε έναν χώρο δεξίωσης που έχει ξεχωριστή αίθουσα για παιδιά, είτε με παιδότοπο είτε με ομάδα εμψυχωτών που θα τα κρατήσει απασχολημένα σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς –ή, ακόμα καλύτερα, της ημέρας, για να μην έχετε πρόωρες αποχωρήσεις λόγω παιδικών χασμουρητών.

Φωτογραφία: Freepik

Yes I Do Note:

Ο «αποκλεισμός» των παιδιών από ένα eventείναι ένα λεπτό ζήτημα, που σε κάποιους θα προκαλέσει, αναπόφευκτα, δυσαρέσκεια. Ωστόσο όμως, είναι δική σας επιλογή το πώς ακριβώς θα γιορτάσετε τον γάμο σας. Όπως υπενθυμίζει άλλωστε και η Elaine Swann, wedding etiquette expert,θα εκπλαγείτε από το πόσοι γονείς απολαμβάνουν μια child-free βραδιά, ως «μια ευκαιρία να βγουν έξω το βράδυ και να διασκεδάζουν μόνοι».

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

Πόσο κοστίζει τελικά ένας πολιτικός γάμος;

Τα βασικά έξοδα ενός γάμου σε Δημαρχείο

Thank us later: Τι πρέπει να προσέξεις αν ο γάμος σου και η δεξίωση γίνονται σε διαφορετικά locations

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν επιθυμείτε ένα all-inclusive venue, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press