«Η νύφη γυρίζει την πλάτη και πετάει την ανθοδέσμη προς τις ελεύθερες φίλες της. Όποια την πιάσει είναι η επόμενη που θα παντρευτεί» όλοι το ξέρουν αυτό! Αναζητήσαμε και βρήκαμε 8 έθιμα από όλη την Ελλάδα που πιθανόν δεν ξέρετε ότι υπάρχουν, αλλά θα χαρίσουν μια ξεχωριστή νότα στον γάμο σας! 

1. Ποιητικά – Σίφνος:

Δεν είναι big news ότι η νύφη ή/και ο γαμπρός φτάνουν στην εκκλησία με τη συνοδεία μουσικής. Ειδικά, δε, στα νησιά είναι ένα έθιμο που συναντάται αρκετά συχνά. Έτσι και στη Σίφνο, μουσικοί με βιολιά φτάνουν πρώτα στο σπίτι του γαμπρού και αφού τον παραλάβουν, περνούν από το σπίτι του κουμπάρου κι έπειτα από της νύφης για να καταλήξουν όλοι μαζί στην εκκλησία. Καθ’ όλη την πορεία από το σπίτι του γαμπρού μέχρι την εκκλησία, οι μουσικοί τραγουδούν τα λεγόμενα «ποιητικά» (κάτι σαν τις κρητικές μαντινάδες), δηλαδή αυτοσχέδια στιχάκια με ευχές για το ζευγάρι. Το επόμενο πρωί ακολουθούν τα «ξυπνητικά», όπου οι μουσικοί πηγαίνουν έξω από το σπίτι των νεόνυμφων για να τους ξυπνήσουν όμορφα δια της μουσικής το πρώτο πρωινό ως παντρεμένο ζευγάρι.

2. Μπρατίμια ή μπρατίμισσες (Θεσσαλία):

Kάτι σαν τις bridesmaids και τους groomsmen του εξωτερικού αλλά πριν καν γίνει κουλ! Πρόκειται τους εκλεκτούς φίλους του γαμπρού και της νύφης. Παλαιότερα, η διοργάνωση ήταν αρμοδιότητά τους και ο όρος «μπράτιμος» ήταν ιδιαίτερα τιμητικός, γι’ αυτό και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με αυτόν αντί για τα ονόματά τους. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος τους στο γλέντι, αφού ήταν υπεύθυνοι για να απογειώσουν και αναζωπυρώσουν το κέφι όποτε ήταν απαραίτητο. Σήμερα, ο ρόλος τους είναι εξίσου σημαντικός για τη διασκέδαση και το ψυχολογικό support του ζευγαριού.

3. Χρήματα στο νυφικό παπούτσι (Θεσσαλία): Ο κουμπάρος και οι φίλοι του γαμπρού (μπρατίμια) φεύγουν από το σπίτι του γαμπρού που ετοιμάζεται για να παραδώσουν τα νυφικά παπούτσια στο σπίτι της νύφης. Εκεί, ο κουμπάρος βοηθά τη νύφη να φορέσει τα παπούτσια της κι εκείνη προφασίζεται ότι δήθεν είναι μεγάλα κι χρειάζεται τα μπρατίμια να βάλουν χαρτονομίσματα στο παπούτσι για να μην της γλιστρά από το πόδι.

Photo credits: Tonia & Theodore Photography

4. Το κρεβάτι: Το έθιμο αυτό συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις. Συνήθως, δύο ημέρες πριν από τον γάμο οι ελεύθερες φίλες της νύφης στρώνουν το κρεβάτι που θα περάσει το ζευγάρι την πρώτη νύχτα. Μάλιστα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας «ρίχνουν» πάνω στο στρωμένο κρεβάτι ένα μικρό αγοράκι για να είναι το πρώτο παιδί του ζευγαριού αγόρι!

5. Μπαλωθιές (Κρήτη): Πολλοί από εσάς είστε εξοικειωμένοι με το έθιμο της μπαλωθιάς, εκείνο όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι αρχικά οι πυροβολισμοί στον αέρα σήμαιναν… πόλεμο. Αργότερα συνδέθηκαν με τη φύση του Κρητικού και συνοδεύουν από τότε κάθε μεγάλη χαρά και λύπη του! Έθιμο που αγαπάμε να μισούμε…

6. Το γλυκό της πεθεράς: Σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η πεθερά «κερνάει» κάτι γλυκό στο ζευγάρι για να είναι η ζωή τους γλυκιά. Συνήθως, το γλυκό είναι μέλι με καρύδια και τους το δίνει αμέσως μετά το μυστήριο. Μάλιστα τα καρύδια, επειδή σπάνε σε τέσσερα μέρη λέγεται ότι συμβολίζουν τον γαμπρό, τη νύφη και τις δύο οικογένειες.

7. Κουφέτα στο μαξιλάρι: Η παράδοση θέλει τις ελεύθερες κοπέλες να βάζουν κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν εκείνον που θα παντρευτούν. Ανάλογα με την περιοχή που τελείται ο γάμος τα κουφέτα αυτά τα παίρνουν από τον δίσκο με τα στέφανα, από την τσέπη του γαμπρού ή από το σπίτι της νύφης.

8. Οι ζύγιες – Φολέγανδρος: Πρόκειται για ένα ντουέτο από βιολί και λαούτο, που συνοδεύει τον γαμπρό και τη νύφη μέχρι το κατώφλι της εκκλησίας. Μέχρι να φτάσουν στην εκκλησία οι γονείς του ζευγαριού αντί για κουφέτα προσφέρουν σε όλους τους καλεσμένους τους παστέλι φτιαγμένο από ντόπιο μέλι και ρακί.

Αν ξέρετε κι εσείς ένα super cool έθιμο του τόπου σας που γίνεται μέχρι και σήμερα στον τόπο σας, θα χαρούμε πολύ να το συμπεριλάβουμε! 

Διαβάστε επίσης… 

«Yes We Do»… λόκαλ! Destination: Μονεμβασιά

Κρητικός γάμος: 10 έθιμα που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Why Greece? Γιατί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια από το εξωτερικό παντρεύονται στην Ελλάδα;