Από τη Γωγώ Καρκάνη

Αν το «ναι» στην πρόταση γάμου επισφραγίζει μια αγάπη, στην πρόταση κουμπαριάς επισφραγίζει μια φιλία. Όσο δυνατή, όμως, κι αν είναι η τελευταία, μπορεί να περάσει ακόμα και κρίση σε περίπτωση που η κουμπάρα αγνοεί τις ακριβείς οικονομικές και πρακτικές υποχρεώσεις της και αποτύχει να είναι συνεπής. Αυτά είναι, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αναλαμβάνετε ρόλο δευτεραγωνίστριας στον γάμο της κολλητής σας, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και η φιλία σας να δυναμώσει αντί να δοκιμαστεί.

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Στην προετοιμασία του γάμου:

– Αγοράζετε τις λαμπάδες και τον στολισμό τους. Επίσης, αγοράζετε τα στέφανα, το κρασί, την καράφα, τον δίσκο -συνήθως επάργυρο- και το ποτήρι. Όλα αυτά σε συνεννόηση με τη νύφη, για να βεβαιωθείτε ότι κινείστε, αισθητικά, προς την ίδια κατεύθυνση.

– Ίσως καλύψετε τα έξοδα του στολισμού της εκκλησίας και του αυτοκινήτου του ζευγαριού, ή ένα μέρος τους – το ξεκαθαρίζετε εξαρχής, δεν είναι πάντα δεδομένο.

– Λίγες μέρες πριν από τον γάμο, κατά προτίμηση μία εβδομάδα νωρίτερα, διοργανώνετε το bachelorette πάρτι – ιδανικά, ένα πάρτι-έκπληξη για τη νύφη! Το κόστος του καλύπτεται από την κουμπάρα και τις φίλες, όχι τη νύφη.

– Αγοράζετε δώρο για το ζευγάρι, το οποίο με τη σειρά του έχει υποχρέωση να κάνει ένα δώρο σε εσάς.

– Ακολουθείτε τη νύφη στην αναζήτηση νυφικού και στην πρόβα. Αν τη βοηθήσετε και σε άλλα στάδια της διοργάνωσης, όπως η επιλογή προσκλητηρίων και μπομπονιέρας, διεκδικείτε τον τίτλο της κουμπάρας/κολλητής της χρονιάς. Γενικά, καλύτερα να κάνετε περισσότερα παρά λιγότερα από όσα περιμένει η νύφη από εσάς. Μη διστάσετε, από την άλλη, να της ζητήσετε να σας συνοδεύσει στην επιλογή του δικού σας φορέματος, όχι μόνο γιατί εμπιστεύεστε τη ματιά της αλλά και για να εξασφαλίσετε ότι θα υπάρξει στιλιστική σύμπνοια.

Την ημέρα του μυστηρίου:

– Ντύνετε τη νύφη μαζί με άλλους κοντινούς φίλους και συγγενείς.

– Αναλαμβάνετε να φέρετε τις βέρες στην εκκλησία (παρόλο που δεν τις έχετε αγοράσει εσείς).

– Αντιμετωπίζετε, σαν να είστε η μάνατζερ του event, μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις της τελευταίας στιγμής σε συνεννόηση με άλλους στενούς φίλους και συγγενείς – κυρίως, βοηθάτε τη στρεσαρισμένη νύφη να χαλαρώσει. Στα σκούρα, την κερνάτε ένα ποτήρι κρασί (όχι περισσότερα) πριν από την τελετή.

– Στη συνάντησή σας με τον ιερέα υπογράφετε την άδεια γάμου και καλύπτετε τα έξοδα της εκκλησίας – με ένα ποσό κατά βούληση, εκτός αν σας ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο από την εκκλησία.

Στη διάρκεια της τελετής:

– Αλλάζετε τις βέρες και τα στέφανα στο ζευγάρι, το καθένα σταυρωτά τρεις φορές. Τις ακριβείς κινήσεις θα σας τις δείξει ο ιερέας λίγο πριν από το μυστήριο.

– Στις φωτογραφίες γάμου θα είστε ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα, οπότε προετοιμαστείτε για πολλές πόζες.

Στη δεξίωση:

– Στις άτυπες αλλά εξίσου σπουδαίες υποχρεώσεις σας είναι να πρωτοστατήσετε στον χορό, ξεσηκώνοντας, αν χρειαστεί, το ζευγάρι και την παρέα σας.

Μετά τον γάμο:

– Ο σημαντικότερος ρόλος της κουμπάρας αρχίζει την επόμενη μέρα ή, πιο σωστά, δεν έχει τελειώσει ποτέ: είναι αυτός της στενής φίλης και υποστηρίκτριας της νύφης, στα όμορφα και στα δύσκολα. Επίσης, οι κουμπάροι είθισται να βαφτίζουν το πρώτο παιδί του ζευγαριού, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό.

Τι γίνεται αν οι κουμπάροι είναι παραπάνω από ένας;

– Όταν οι κουμπάροι είναι δύο ή και περισσότεροι, ας πούμε ένας από την πλευρά του γαμπρού και ένας από την πλευρά της νύφης, μοιράζονται τα έξοδα αλλά και τα εθιμοτυπικά – για παράδειγμα, στη διάρκεια του μυστηρίου ο ένας αλλάζει τις βέρες και ο άλλος τα στέφανα.

 

RELATED POSTS