Γίνεσαι κουμπάρος ή κουμπάρα για πρώτη φορά και έχεις αγχωθεί. Σε καταλαβαίνουμε! Δεν υπάρχει όμως λόγος να αφήσεις το στρες να σε κυριεύσει εκείνη τη στιγμή, αντιθέτως πρέπει να το απολαύσεις όσο τον δυνατόν περισσότερο. Οι καλύτεροι φίλοι σου επέλεξαν εσένα για κουμπάρο τους και δεν θα μπορούσαν να σου κάνουν μεγαλύτερη τιμή. Ηρέμησε και διάβασε προσεκτικά τι ακριβώς πρέπει να κάνεις τη στιγμή που θα κληθείς να αλλάξεις τα στέφανα.

Photo credits: Petros Mavraganis Photography

Πώς αλλάζω τα στέφανα;

Οι στατιστικές δείχνουν πως μόνο ένας κουμπάρος στους 10 καταφέρνει να αλλάξει τα στέφανα με επιτυχία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα task που χρειάζεται εξάσκηση. Είναι πολύ απλό: Μόλις ο ιερέας ευλογήσει τα στέφανα και αφού πει το γνωστό: «Στέφεται ο δούλος του Θεού (τάδε) τη δούλη του Θεού (τάδε)», τοποθετεί στα κεφάλια των νεόνυμφων τα στέφανα. Εδώ είναι που ως κουμπάρος αναλαμβάνεις δράση! Πρέπει να σταυρώσεις τρεις φορές τα στέφανα, με το δεξί σου χέρι να είναι πάντα στο κεφάλι του γαμπρού και το αριστερό στης νύφης. Το κόλπο είναι να ξεκινήσεις με τα χέρια σταυρωμένα.

Photo credits: Arte Cinematica

Τα στέφανα εναλλάσσονται στα κεφάλια του γαμπρού και της νύφης για να γίνει φανερό ότι οι ρόλοι αλλάζουν συνεχώς. Η τριπλή αλλαγή συμβολίζει την Αγία Τριάδα, στην οποία παραδίδει η εκκλησία τους νεόνυμφους. Η τριπλή αλλαγή φανερώνει επίσης την αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανθρώπων στη νέα τους συζυγική ζωή.

YES I DO TIP: Το κόλπο για να μη μπερδευτείς, είναι να μην κοιτάς την κορδέλα που μπλέκεται καθώς αλλάζεις τα στέφανα αλλά να κρατήσεις το βλέμμα σταθερό στα χέρια σου.

RELATED POSTS