Μα πώς γίνεται πολλά μωράκια να αρρωσταίνουν ή να χτυπάνε μια μέρα πριν, ή ακόμα χειρότερα την ημέρα της βάπτισής τους; Και αν συμβεί κάτι απρόοπτο πώς πρέπει να το χειριστούν οι γονείς;

Συναντήσαμε την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη και μιλήσαμε για τον αστικό μύθο που θέλει πολλά παιδάκια να ανεβάζουν δέκατα ή να χτυπάνε λίγες ώρες πριν… τη μεγάλη μέρα!

day3-479-of-493

Κατά έναν περίεργο τρόπο, που μάλιστα δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά, έχει παρατηρηθεί βρέφη ή νήπια που δεν έχουν αρρωστήσει ποτέ έως τότε, να αρρωσταίνουν λίγες ημέρες πριν από τη βάπτισή τους! Αναμφισβήτητα, η κατάσταση αυτή αγχώνει αρκετά τους γονείς και ιδιαίτερα εάν έχουν επιλέξει η βάπτιση του παιδιού τους να γίνει σε κάποιο νησί ή κάποιο χωριό. Από την άλλη, είναι πιο σύνηθες τα παιδιά να αρρωσταίνουν μετά τη βάπτισή τους, γεγονός για το οποίο υπάρχει εξήγηση και έχει κυρίως να κάνει με το ότι ήρθαν σε επαφή με πολύ κόσμο και «κόλλησαν» κάτι.

Τα πιο συχνά περιστατικά είναι:

Πυρετός ,εξανθήματα, αλλεργίες, ιώσεις / Γαστρεντερίτιδες: Μεγάλη κατηγορία, ιδίως στις ηλικίες περί των 12-15 μηνών που μόλις έχουν ξεκινήσει να περπατούν, είναι τα ατυχήματα πριν από τη βάπτιση. Τα παιδιά μπορεί να χτυπήσουν το κεφάλι τους ή να εμφανιστούν στη βάπτιση με μώλωπα στο πρόσωπο. Πριν από 2 εβδομάδες, μια μικρούλα πήγε στη βάπτισή της με «μαυρισμένο μάτι»! Συμβαίνουν αυτά όμως!

Πώς πρέπει ένας γονιός να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό;

Κατ’αρχάς, θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία, γιατί σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο την περίοδο των ετοιμασιών και της αναμονής μιας τόσο ιδιαίτερα ευχάριστης στιγμής, να τρέχει σε γιατρούς. Εάν η βάπτιση γίνεται κοντά στο σπίτι τους είναι πιο απλά τα πράγματα, γιατί μπορεί άμεσα να εκτιμηθεί το μωρό από τον παιδίατρό του. Εάν όμως, βρίσκεται εκτός πόλεως, θα πρέπει να ενημερώσει τον παιδίατρο και να ακολουθήσει τις οδηγίες του, ανάλογα με την περίπτωση.

Τι πρέπει να έχει το «φαρμακείο των γονιών» όταν φεύγουν για βάπτιση εκτός Αθηνών;

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουν μαζί τους ένα φαρμακείο, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν το μωρό τους και να αντιμετωπίσουν τις πιο απλές περιπτώσεις, που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Πολλές φορές το πώς θα φτιάξουμε το φαρμακείο διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή της βάφτισης και την περιοχή (νησί ή βουνό).

Το «Φαρμακείο των γονιών» πρέπει να περιέχει:

Θερμόμετρο

Αντιπυρετικό σιρόπι ή υπόθετα

Αμπούλες με φυσιολογικό ορό

Αλοιφή αντιϊσταμινική ή τζελ (για τσιμπήματα)

Αντιϊσταμινικό σιρόπι (για αλλεργικές αντιδράσεις)

Αλοιφή αντιβιοτική σε συνδυασμό με κορτιζόνη που έχει αντιφλεγμονώδη δράση (για πληγές)

Οξυζενέ

Βαμβάκι

Αποστειρωμένες γάζες

Αυτοκόλλητα ράμματα

Σκευάσματα ηλεκτρολυτών (για γαστρεντερίτιδα ή εμέτους).

Credits

Photos κας Κατσιμπάρδη by ΑναστάσιοςΦιλόπουλος

Hair & Make up: ΣαββίναΣκεπετάρη

Location: Πύργος Πετρέζα

156

Κατερίνα Κατσιμπάρδη – Παιδίατρος- Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Facebook: Κατερίνα Κατσιμπάρδη Παιδίατρος

Διάβασε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I do που κυκλοφορεί σε 250 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα!

RELATED POSTS

Σχεδιάζετε γάμο και βάπτιση μαζί; Στο Ekubo θα βρείτε τις πιο ξεχωριστές και elegant χειροποίητες μπομπονιέρες!

Πείτε ''yes i do'' στις delicate λεπτομέρειες, τους μη αναμενόμενους συνδυασμούς και τις λιτές γραμμές και δημιουργήστε μοναδικά ενθύμια για τους καλεσμένους σας!

Γάμος και βάπτιση μαζί: 3 λόγοι για να μην το κάνετε

Όσο και αν πιστεύετε ότι σας «συμφέρει» μια κοινή τελετή, μήπως στην πραγματικότητα χάνετε κάτι από τη μαγεία δύο πολύ ξεχωριστών γεγονότων;

Food waste | Πώς θα αποφύγουμε τη σπατάλη φαγητού στον γάμο ή τη βάπτιση;

Η ομαδα «Μπορούμε», που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη μείωση του food waste, μας λύνει το θέμα του τι θα κάνουμε το φαγητό που περισσεύει από τον γάμο μας.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press