Μετά τον γάμο, τη δεξίωση και το ταξίδι του μέλιτος, είναι απόλυτα φυσιολογικό η επιστροφή στη ρουτίνα να φέρει μελαγχολία. Τι γίνεται όμως αν, αντί για μελαγχολία, σας κυριεύσει ένα φαινομενικά ανεξήγητο άγχος, καθώς όλα πήγαν καλά στη μεγαλύτερη γιορτή της ζωής σας; Συμβαίνει μόνο σε εσάς; Και πότε θα ξεκινήσει ο περίφημος ανθόσπαρτος βίος;

Photo by Prostooleh on Freepik

Πότε αρχίσατε να οργανώνετε τον γάμο σας, πότε έγινε το μυστήριο, το after-wedding party και το ταξίδι του μέλιτος, ούτε που το καταλάβατε. Και να τώρα που βρίσκεστε μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο γαμήλια δώρα και όμορφες αναμνήσεις, αφού πήγαν όλα τέλεια – ή, τουλάχιστον, σχεδόν τέλεια. Αντί όμως να αισθάνεστε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη, από το μυαλό σας παρελαύνουν αρνητικές σκέψεις. Γνωρίζετε πολλές γυναίκες που υπέφεραν από μελαγχολία, ίσως ακόμα και κατάθλιψη, μετά τον γάμο, αλλά τι συμβαίνει με εσάς; Είναι φυσιολογικό να σας κυριεύει το άγχος;

Μια παραγνωρισμένη διαταραχή

«Όταν υποχώρησε η χαρά του γάμου, έπιασα τον εαυτό μου να βασανίζεται από λεπτομέρειες εκείνης της μέρας. Ένα βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ για ώρες, καθώς αναρωτιόμουν γιατί καμία φίλη μου δεν είχε μοιραστεί ούτε μία φωτογραφία του γάμου στα social media. Τόσο χάλια είχε περάσει; Μήπως δεν ήθελε στην πραγματικότητα να έρθει;»: Η μαρτυρία μιας νεόνυμφης στο brides.com φωτίζει ένα φαινόμενο σχετικά άγνωστο: το «post-wedding anxiety» ή «άγχος μετά τον γάμο». Κι όμως, πρόκειται για μια κατάσταση κοινή, που αναγνωρίζουν οι ειδικοί.

Όπως συνεχίζει η ίδια νύφη: «Είχα προετοιμαστεί για το άγχος της προετοιμασίας του γάμου, ακόμα και για τη μελαγχολία μετά, για την οποία μιλούν πολλές νύφες. Δεν ένιωθα όμως μελαγχολική αλλά αγχωμένη. Είχα υποφέρει από το άγχος για πολλά χρόνια, συνήθως για θέματα υγείας. Μετά τον γάμο συνεχίστηκαν οι αρνητικές σκέψεις μου, αλλά πλέον αφορούσαν, για παράδειγμα, το αν το σουτιέν που είχα φορέσει δεν με κολάκευε ή μήπως οι καλεσμένοι μου δεν είχαν περάσει καλά. Και αυτήν τη φορά συνοδεύονταν από ενοχές, γιατί είχα κάνει έναν γάμο που πολλές γυναίκες θα ονειρεύονταν».

Photo by Mary Markevich on Pexels

Όχι, δεν είναι ιδέα μας

Το άγχος ύστερα από ένα σημαντικό γεγονός της ζωής μας είναι απόλυτα φυσιολογικό, χωρίς οι γάμοι να αποτελούν εξαίρεση, όπως διαβεβαιώνει η ψυχοθεραπεύτρια Sage Grazer: «Αν λάβουμε υπόψη την ενέργεια, τους συναισθηματικούς πόρους και την προσοχή που διοχετεύουμε στον γάμο μας, είναι φυσιολογικό έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ενθουσιασμού και στρες να υπάρξει εκτόνωση αυτών των συναισθημάτων». Ας φανταστούμε τον εγκέφαλό μας σαν μια χύτρα ταχύτητας που βράζει, όπως μας παρακινεί μια άλλη ψυχοθεραπεύτρια, η Jennifer Tomko. Αν κατά τη διοργάνωση του γάμου καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες να παραμείνουμε συγκεντρωμένες, ψύχραιμες και λειτουργικές, δεν είναι καθόλου απίθανο μετά το τέλος του η συσσωρευμένη πίεση να εκτονωθεί ως άγχος, σαν τον ατμό που βγαίνει από τη χύτρα ταχύτητας μόλις ανοίγουμε το καπάκι.

O σύμβουλος ζεύγους και οικογένειας Jacob Wilhelm, MA, PLPC, αναζητά τις βαθύτερες αιτίες του μετα-γαμήλιου άγχους στη χημεία του εγκεφάλου. Την περίοδο που οργανώνουμε τον γάμο μας πετυχαίνουμε διαδοχικά διάφορους στόχους (νυφικό; Τσεκ! Χώρος δεξίωσης; Τσεκ!), οι οποίοι, σε συνδυασμό με την προσμονή του event, απελευθερώνουν στον εγκέφαλο ντοπαμίνη, την ορμόνη της χαράς. Όταν σβήσουν τα φώτα της δεξίωσης και έχουμε πλέον πετύχει (με λίγη τύχη) όλους τους σχετικούς στόχους και δεν υπάρχει κάτι μεγάλο να περιμένουμε, η ντοπαμίνη υποχωρεί, αφήνοντας πίσω της μελαγχολία ή ακόμα και κατάθλιψη ή άγχος (άλλωστε, και οι δύο αυτές διαταραχές συνδέονται με τη χημεία του εγκεφάλου). Τα καλά νέα; Σε έναν γάμο βασισμένο στην αγάπη, η οξυτοκίνη, η ορμόνη της, σταδιακά μπορεί να αντισταθμίσει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, αυτή την απώλεια.

Photo by Mari Lezhava on Unsplash

Τι κάνουμε;

Σε μερικές περιπτώσεις όμως, καθώς η θεραπεία της αγάπης δεν αρκεί ή αργεί να επιδράσει, οι αρνητικές σκέψεις μάς βασανίζουν. Η αντιμετώπιση διαφοροποιείται ανά περίπτωση, αλλά αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί:

  • Αναζητάμε κι άλλους που αισθάνονται όπως εμείς, είτε στον κύκλο των φίλων και των γνωστών μας είτε στο διαδίκτυο. Θα νιώσουμε λιγότερο μόνες, κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
  • Αφοσιωνόμαστε σε νέους στόχους. Στο παρελθόν ο γάμος σηματοδοτούσε την αρχή μιας ολοκαίνουριας ζωής για ένα ζευγάρι, που το κρατούσε απασχολημένο για πολύ καιρό μετά. Πλέον με τον σύντροφό μας ζούμε σαν παντρεμένοι προτού διαβούμε το κατώφλι της εκκλησίας ή του δημαρχείου, οπότε μπορεί να μην αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά μας. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι στόχοι θα μας βοηθήσουν να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου τη ζωή μας. Είτε πρόκειται για την ανακαίνιση του σπιτιού που μοιραζόμαστε ήδη με τον σύντροφό μας, τη δημιουργία οικογένειας, είτε μια νέα, κοινή δραστηριότητα, όπως η συμμετοχή μας σε μια ομάδα πεζοπορίας.
  • Καταφεύγουμε στις τεχνικές διαχείρισης του άγχους που θα επιστρατεύαμε και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μας. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση, η μουσική, η αυτοέκφραση και η δημιουργία μέσω της τέχνης.
  • Απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Στην περίπτωση της νύφης του brides.com, αυτή η απόφαση άλλαξε τη ζωή της: «Σε συνεργασία με έναν έμπιστο ψυχοθεραπευτή και με την υποστήριξη του συντρόφου μου, τέσσερις μήνες μετά τον γάμο μου μπορώ επιτέλους να χαμογελάω όταν θυμάμαι εκείνη την ημέρα και να νιώθω ευγνωμοσύνη για ό,τι έζησα και όλα όσα συμβολίζει. Θα ήταν ψέματα να πω πως δεν υπάρχουν μέρες που κοιτάω τις γαμήλιες φωτογραφίες και ανησυχώ για την εικόνα του σώματός μου ή που αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να είχα κάνει κάτι διαφορετικά. Αλλά, όπως έμαθα στην ψυχοθεραπεία, αυτές οι σκέψεις συνδέονται με το άγχος και δεν αντικατοπτρίζουν, απαραίτητα, την πραγματικότητα».
Photo by Fuu J on Unsplash

7 αστείοι (ή όχι και τόσο αστείοι) λόγοι που ο «ανθόσπαρτος βίος» αργεί

Αν η ζωή μετά τον γάμο μοιάζει λιγότερο ειδυλλιακή από ό,τι είχατε ονειρευτεί, μπορεί να ευθύνονται και οι παρακάτω λόγοι, κάποιοι πιο ασήμαντοι και άλλοι αληθινά σοβαροί:

  1. Τα φώτα του φωτογράφου και του βιντεογράφου έσβησαν και δεν είστε πλέον η «βασίλισσα της βραδιάς».
  2. Τώρα που αλλάξατε και το τελευταίο γαμήλιο δώρο, δεν ξέρετε τι να κάνετε με τον ελεύθερο χρόνο και την ενέργειά σας.
  3. Ήρθε ο λογαριασμός του γάμου και δεν θα τον πληρώσουν οι γονείς ούτε τα πεθερικά σας.
  4. Περνάτε περισσότερο χρόνο με τα πεθερικά σας από όσο μπορείτε να αντέξετε.
  5. Συνειδητοποιείτε ότι το φλερτ σας με τον όμορφο συνάδελφο στο γραφείο θεωρείται πλέον επίσημα μοιχεία.
  6. Οι καβγάδες με τον σύζυγό σας για τα άπλυτα πιάτα μπήκαν στην ημερήσια διάταξη (αν δεν συγκατοικούσατε πριν από τον γάμο).
  7. Δεν άλλαξε τίποτα απολύτως στη ζωή σας (αν συγκατοικούσατε πριν από τον γάμο).

Από τη Γωγώ Καρκάνη

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμα περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS