Είναι δημιουργική, οργανωτική, ευρηματική και πάντα εκεί, πρόθυμη να αφουγκραστεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των weds-to-be, που την εμπιστεύονται για την πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωής τους. Η ταλαντούχα wedding planner Μαριέττα Ανδρούτσου, ιδιοκτήτρια της Marietta Androutsou Wedding & Event Design, είναι ο άνθρωπος που κάθε ζευγάρι θέλει να έχει στο πλευρό του σε αυτό το μαγικό ταξίδι.

Μαζί μας μοιράζεται ιδέες για το πώς οι μελλόνυμφοι μπορούν να απογειώσουν τη retro αισθητική στον γάμο τους -ένα mega trend του 2024-, εξηγεί πώς το sustainability μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα γαμήλιο event, ενώ αποκαλύπτει πώς διαχειρίστηκε τους δύο ρόλους, αυτόν της νύφης και της wedding planner, όταν ήρθε η στιγμή να ανέβει η ίδια τα σκαλιά της εκκλησίας.

Κυρία Ανδρούτσου, τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά σας;

Είναι πάρα πολλά, αλλά θα εστιάσω σε δύο σημεία. Πρώτα από όλα, χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν γνωρίζω για πρώτη φορά τα μελλόνυμφα ζευγάρια, γιατί έχω την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με διαφορετικές προσωπικότητες, κουλτούρες και συνήθειες. Ακούω τόσο διαφορετικά και όμορφα love stories, και αυτό από μόνο του είναι υπέροχο! Το δεύτερο που με ενθουσιάζει είναι η στιγμή που πρέπει να σχεδιάσω όλο το event και το design του, με βάση τα όσα έμαθα για τα ζευγάρια στις πρώτες συναντήσεις μας, ώστε να έχουν κι εκείνοι μία εικόνα για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους.

Πώς θα χαρακτηρίζατε με 2 λέξεις/φράσεις τα wedding events που οργανώνετε;

Σε αυτήν τη φάση της επαγγελματικής μου πορείας, θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός ρομαντισμού, κομψότητας και υψηλής αισθητικής, με ιδιαίτερη έμφαση, φυσικά, στη λεπτομέρεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια κατά την οργάνωση του γάμου τους;

Πιστεύω πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός γάμου, το πιο σημαντικό για τα ζευγάρια είναι να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν στον χαρακτήρα τους και στην ταυτότητά τους, χωρίς να βασίζονται στις γνώμες της οικογένειας ή των φίλων. Έτσι, θα είναι και οι ίδιοι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα την ημέρα του γάμου, άρα και πιο χαλαροί και ευδιάθετοι. Τα vibes αυτά, ξέρετε, περνούν και στους καλεσμένους με έναν μαγικό τρόπο, οπότε θεωρώ αναγκαίο οι weds-to-be να αποφασίζουν κάθε λεπτομέρεια με βάση τα δικά τους «θέλω».

Περιγράψτε μας μία ημέρα στη δουλειά κατά τη διάρκεια της wedding season.

Η ημέρα ξεκινάει με ένα πολύ καλό πρωινό και μία τελευταία ματιά στη ροή και σε λεπτομέρειες της εκάστοτε εκδήλωσης κάθε φορά. Αρκετά νωρίς το πρωί, φτάνουμε όλοι στον χώρο του event για να ξεκινήσει το στήσιμο της διακόσμησης. Μου αρέσει να δουλεύω ομαδικά, οπότε πάντα η ομάδα μου και εγώ βοηθάμε όπου μπορούμε και τους υπόλοιπους συνεργάτες. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση, ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση, ώστε αν προκύψει κάτι απρόοπτο να εφαρμόσουμε εναλλακτικές, ώστε να μην επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα. Πάντα προσπαθώ, όσο μου επιτρέπεται φυσικά, να αφήνω λίγο χρόνο στο τέλος, για έναν τελευταίο μικρό έλεγχο. Αλλάζουμε γρήγορα ρούχα και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το ζευγάρι μας, συνεχίζοντας να παρατηρούμε διακριτικά τη ροή της εκδήλωσης, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους newlyweds και τους καλεσμένους τους σε ό,τι χρειαστούν.

Θα μας αποκαλύψετε τι βρίσκεται στην κορυφή της bucket list σας ως wedding planner;

Λατρεύω την Ιταλία και ιδιαίτερα την Τοσκάνη. Είναι μία παραμυθένια τοποθεσία ανεπανάληπτης ομορφιάς, που αποπνέει έναν αριστοκρατικό αέρα. Οπότε, θα ήθελα πολύ να αναλάβω τον σχεδιασμό γάμων για ζευγάρια που είτε ζουν εκεί, είτε θέλουν να πραγματοποιήσουν τον destination wedding τους.

H retro αισθητική επιστρέφει το 2024. Με ποιους τρόπους μπορούν τα ζευγάρια να την ενσωματώσουν στον γάμο τους;

Πρώτα από όλα, με τη χρήση ιδιαίτερων διακοσμητικών, όπως ένας old-school καθρέπτης ή έπιπλα της ίδιας αισθητικής, που θα δένουν αρμονικά και με το ύφος του venue που έχει επιλέξει το ζευγάρι. Οι νύφες θα μπορούσαν να πουν «yes, I do» σε ένα custom-made νυφικό, εμπνευσμένο από τα νυφικά διάσημων γυναικών από παλαιότερες δεκαετίες ή να προσαρμόσουν το νυφικό της μητέρας τους στο «σήμερα», συνδυάζοντάς το με ένα ιδιαίτερο δαχτυλίδι ή κόσμημα της γιαγιάς τους, που σίγουρα θα έχει και συναισθηματική αξία. Στη διακόσμηση, θα μπορούσαν να προστεθούν οικογενειακά κειμήλια σε συνδυασμό με ανθοσυνθέσεις από αγριολούλουδα ή ανεμώνες. Ακόμα και το χαρτί που θα επιλέξει ένα ζευγάρι για το προσκλητήριό του είναι σημαντικό σε αυτό το στιλ γάμου. Εμείς προτείνουμε για retro weddings το ανακυκλωμένο ή βιοδιασπώμενο χαρτί. Είναι η απόλυτη vintage νότα! Και, φυσικά, όλο αυτό μπορεί να απογειωθεί με κάποιο αυτοκίνητο-αντίκα, με το οποίο θα φτάσει η νύφη στην εκκλησία. Έτσι, το ζευγάρι θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, ενώ ο γάμος τους θα μείνει ανεξίτηλος όχι μόνο στον χρόνο, αλλά και στις καρδιές των καλεσμένων τους.

Τα τελευταία χρόνια η αρχή της βιωσιμότητας παίζει καθοριστικό ρόλο στα wedding events. Πώς εναρμονίζεστε ως εταιρεία με τη sustainable φιλοσοφία;

Πιστεύω πως η βιωσιμότητα πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για κάθε εταιρεία. Ο πλανήτης μάς στέλνει καθημερινά μηνύματα πως υποφέρει και είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να κάνει το καλύτερο δυνατό – τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Στη Marietta Androutsou Events προσπαθούμε να κατευθύνουμε και τα ζευγάρια μας προς αυτήν τη λογική με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με την εξοικονόμηση χαρτιού, επιλέγοντας ηλεκτρονικά προσκλητήρια ή προσκλητήρια από ανακυκλώσιμα υλικά, ή τοπικά φαγητά και εποχιακές πρώτες ύλες, προωθώντας έτσι και την τοπική μας γεωργία, αλλά μειώνοντας και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τη μεταφορά των προϊόντων. Δεν θα ξεχάσω ένα ζευγάρι που είχε ζητήσει από τους καλεσμένους του, αντί για δώρα, να διαθέσουν ένα ποσό για να ενισχύσουν μία συγκεκριμένη φιλανθρωπική οργάνωση. Είμαι της άποψης ότι υπάρχουν τρόποι, αρκεί να το θέλουμε!

Πρόσφατα οργανώσατε και τον δικό σας γάμο. Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία;

Συνειδητοποίησα ότι παίζει μεγάλο ρόλο η επιλογή των σωστών vendors, εκείνων που ταιριάζουν στην αισθητική της κάθε νύφης. Ο επαγγελματισμός, η εμπειρία, αλλά κυρίως η χαλαρή τους διάθεση την ημέρα του γάμου, θα τη βοηθήσουν να αφεθεί στα χέρια τους, χωρίς να αναρωτιέται αν κάτι θα πάει στραβά. Όμως, το πιο σημαντικό για εμένα ήταν ότι ένιωσα στην πράξη όλα τα συναισθήματα που βιώνουν τα ζευγάρια μου εκείνη την ημέρα. Τη χαρά, τη συγκίνηση, τον ενθουσιασμό, την αγωνία να είναι οι καλεσμένοι τους ευχαριστημένοι με όσα ετοίμασαν για εκείνους και, φυσικά, τη γλύκα που αφήνει όλη η βραδιά στις καρδιές τους. Απόλαυσα κάθε στιγμή ως νύφη και τώρα που ξέρω πώς είναι από μέσα, μπορώ να γίνω ακόμα καλύτερη στη δουλειά μου για τα ζευγάρια που με εμπιστεύονται.

Πάρτε μας μαζί σας πίσω σε εκείνη την ημέρα… Περιγράψτε μας το wedding σκηνικό.

Ήμασταν από την προηγούμενη ημέρα με τις φίλες μου στο σπίτι που είχαμε νοικιάσει για να ετοιμαστώ. Ανυπομονούσα τόσο να ξημερώσει που δεν μπορούσα με τίποτα να κοιμηθώ. Ξημερώνοντας, συνειδητοποίησα πως ούτε οι φίλες μου τα είχαν καταφέρει. Στο σπίτι, και καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μου, είχαμε βάλει χαλαρή μουσική, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι μαγική. Μέχρι που ήρθαν οι γονείς και μερικοί ακόμα φίλοι μου, οπότε ξεκίνησαν οι φωτογραφίες, οι χοροί και τα τραγούδια. Για αυτό ήθελα να είμαι έτοιμη από νωρίς, ώστε να απολαύσω τους ανθρώπους μου, χωρίς άγχος. Ένιωθα πιο όμορφη και πιο γεμάτη από ποτέ! Ανυπομονούσα να φτάσω στην εκκλησία. Και μόλις έφτασα και είδα τον άντρα μου να με περιμένει με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Πιο ευσυγκίνητη νύφη δεν είχα ξαναδεί μέχρι τότε!

Πώς διαχειριστήκατε ταυτόχρονα δύο ρόλους, εκείνον της νύφης μαζί -με το άγχος που συνήθως συνεπάγεται- και της wedding planner που απαιτεί απόλυτη εγρήγορση και ψυχραιμία;

Ήμουν πολύ συνειδητοποιημένη από την αρχή για το τι ήθελα ως νύφη και αυτό έκανε πιο εύκολο τον ρόλο μου ως wedding planner. Επέλεξα γρήγορα το wedding style και όλο τον σχεδιασμό, όπως επίσης και τους έμπειρους επαγγελματίες που ήθελα να εμπιστευθώ, ώστε να αφεθώ και να ζήσω στο έπακρο την ημέρα του γάμου μου. Σπουδαίο ρόλο φυσικά έπαιξε και η επικοινωνία που είχα με τον άντρα μου, καθώς οι ιδέες του με ενέπνευσαν να σχεδιάσω ακριβώς αυτό που θέλαμε και οι δύο. Ήξερα ότι σε όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών ήμασταν μαζί, οπότε δεν είχα κανένα άγχος. Εξάλλου, είχαμε αποφασίσει πως θέλαμε να περάσουμε όμορφα με τους δικούς μας ανθρώπους, γιορτάζοντας την αγάπη μας και αυτό ακριβώς έγινε.

Ποια είναι η δική σας πιο αγαπημένη στιγμή στους γάμους;

Ο χορός του ζευγαριού! Πιστεύω πως το τραγούδι που επιλέγουν, λέει πολλά για τον χαρακτήρα τους και είναι σαν να επιτρέπουν στον κόσμο να «τρυπώσει» για λίγο μέσα στις καρδιές τους. Αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο. Επίσης, την ώρα που οι newlyweds χορεύουν, μου αρέσει να παρατηρώ διακριτικά τα βλέμματά τους και τα ψιθυριστά «σ’ αγαπώ» που ανταλλάσσουν. Γιατί συνειδητοποιώ πως σε ένα τόσο μικρό ταξίδι μαζί τους, όπως είναι αυτό της προετοιμασίας του γάμου τους, μοιράστηκαν μαζί μου τόσα συναισθήματα που οι περισσότεροι από εμάς, σε άλλη περίπτωση, ίσως δεν θα τολμούσαμε.

Photo credits: Tonia & Theodore Photography

RELATED POSTS