Βαπτιστικός σταυρός, λαμπάδα, λάδι… Έννοιες γνωστές σε όλους ή μήπως όχι; Εσείς γνωρίζετε τι συμβολίζουν τα στοιχεία και τα έθιμα του τελετουργικού της βάπτισης;

Η σημειολογία

Νερό: Το νερό αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας. Συμβολίζει την πηγή ζωής που «ξεπλένει» την αμαρτία από το βρέφος, καθαρίζοντας το σώμα αλλά και το πνεύμα του. Το μωρό βυθίζεται 3 φορές στην κολυμπήθρα και αναδύεται ως αναγεννημένος νέος χριστιανός.

Λάδι: Το λάδι συμβολίζει το έλεος και τη δύναμη του Θεού, ώστε ο βαπτιζόμενος να αποφεύγει, να «γλιστρά» από τυχόν πειρασμούς. Η επάλειψη στο σώμα υπογραμμίζει την ανάπλαση και την αναγέννηση του μωρού μέσω του βαπτίσματος.

Λαμπάδα: Η λαμπάδα αντικατοπτρίζει το φως που θα ακολουθεί τον νεοφώτιστο κατά τη διάρκεια της ζωής του και θα τον καθοδηγεί.

Σταυρός: Ο βαπτιστικός σταυρός συμβολίζει τη θυσία του Χριστού και αποτελεί τη σφραγίδα που μαρτυρά την ένταξη στη χριστιανική ζωή και την είσοδο στην Εκκλησία.

Άγιο Μύρο και κούρεμα: Ακόμα δύο στοιχεία που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ένταξη του πιστού στον χριστιανισμό. Το Άγιο Μύρο, όπως ακριβώς και στη βάπτιση του Χριστού, συμβολίζει την καθαρότητα του Αγίου Πνεύματος, την οποία λαμβάνει το βρέφος μέσα από το μύρωμα. Τα λίγα κομμένα μαλλάκια θεωρούνται προσφορά του νέου μέλους προς τον Θεό.

Ονοματοδοσία: Το προσωπικό όνομα του βαπτιζόμενου τονίζει το γεγονός ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τον καθένα μας ξεχωριστά. Ο βαπτιζόμενος συνηθίζεται να παίρνει το όνομα ενός αγίου, εκφράζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη του προς αυτόν, αλλά και τον θαυμασμό για τον βίο του. Ο άγιος γίνεται προστάτης του νεοφώτιστου, με αποστολή του να τον προστατεύει και να τον καθοδηγεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Λαμβάνοντας υπόψη την ετυμολογία της, η λέξη βάπτιση προέρχεται από το ρήμα βάπτω (βαπτίζω<βάπτω) που σημαίνει βουλιάζω, βυθίζω. Η βάπτιση, ένα από τα επτά μυστήρια του χριστιανισμού, συμβολίζει την κάθαρση του πιστού από το προπατορικό αμάρτημα και σηματοδοτεί την είσοδό του στην Εκκλησία μέσω της διαδικασίας της βύθισης σε νερό.

Για την ιστορία: Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, στα πρώτα χριστιανικά χρόνια το μυστήριο της βάπτισης τελούνταν σε ποτάμια και πηγές νερού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τότε η είσοδος στην Εκκλησία αποτελούσε συνειδητή επιλογή του πιστού, αφού πρώτα είχε γνωρίσει σε βάθος τον χριστιανισμό ως θρησκεία. Αρκετά αργότερα όμως, λόγω της υψηλής βρεφικής θνησιμότητας, καθιερώθηκε η βάπτιση να τελείται κατά το πρώτο έτος ζωής του βρέφους, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, και να διδάσκεται η ορθόδοξη πίστη από τον ανάδοχο, τον γνωστό και αγαπητό σε όλους μας νονό.

Yes I Do Info

Τα 7 μυστήρια της θρησκείας του Χριστιανισμού είναι: το βάπτισμα, το χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία, η ιεροσύνη, η μετάνοια (εξομολόγηση), το ευχέλαιο και ο γάμος.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Από την Ιφιγένεια Ηλιάδη

RELATED POSTS

Τα απρόοπτα της βάπτισης | Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη εξηγεί

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε περίπτωση που το μωρό σας αρρωστήσει λίγο πριν τη βάπτισή του.

Γάμος και βάπτιση μαζί: 3 λόγοι για να μην το κάνετε

Όσο και αν πιστεύετε ότι σας «συμφέρει» μια κοινή τελετή, μήπως στην πραγματικότητα χάνετε κάτι από τη μαγεία δύο πολύ ξεχωριστών γεγονότων;

Σχεδιάζετε γάμο και βάπτιση μαζί; Στο Ekubo θα βρείτε τις πιο ξεχωριστές και elegant χειροποίητες μπομπονιέρες!

Πείτε ''yes i do'' στις delicate λεπτομέρειες, τους μη αναμενόμενους συνδυασμούς και τις λιτές γραμμές και δημιουργήστε μοναδικά ενθύμια για τους καλεσμένους σας!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!

Real weddings, bridal fashion, top wedding professionals, τα πιο χρήσιμα tips και τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα για το ζευγάρι που ετοιμάζει τον γάμο του!