Η βάπτιση είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους γονείς και κυρίως για το ίδιο το παιδί. Αν και δε θα αντιμετωπίσετε την ίδια γραφειοκρατία με τη γέννηση του παιδιού σας, χρειάζεται να οργανωθείτε από νωρίς για να μην «τρέχετε» την τελευταία στιγμή. Συγκεντρώσαμε όλα τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για τη βάπτιση του παιδιού σας, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Photo by Matt Walsh on Unsplash

First things first

Επιλέξτε την ημερομηνία τέλεσης του μυστηρίου, ώστε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα του ναού, του φωτογράφου, του βιντεογράφου κ.λ.π.

Επιλογή ναού

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε τη βάπτιση σε εκκλησία που δεν ανήκει στην ενορία σας, θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον εφημέριο της ενορίας σας. Ανάλογα με την επιείκεια του ιερέα θα χρειαστεί είτε να μεταβιβάσει εκείνος τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στην εκκλησία της επιλογής σας ή να σας παροτρύνει να την προσκομίσετε απευθείας οι ίδιοι.

«Διά της βάπτισης»

Ένα από τα πρώτα χαρτιά που σας έδωσαν στο ληξιαρχείο έγραφε «διά της βάπτισης» και είναι απαραίτητο για την τελετή και χρειάζεται να το παραδώσετε στην εκκλησία πριν από τη βάπτιση.

Πριν από τη βάπτιση

Πριν από το μυστήριο, οι γονείς υπογράφουν για το όνομα και το θρήσκευμα του μωρού, επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η συμφωνία των στοιχείων τους με τη ληξιαρχική πράξη. Παράλληλα, ο νονός ή η νονά δηλώνουν τα δικά τους στοιχεία για το αρχείο του ναού.

Ο ανάδοχος του παιδιού

Ο ανάδοχος του παιδιού (νονός/νονά) δεν θα πρέπει να είναι αλλόδοξος ή αλλόθρησκος. Αν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός δεν θα πρέπει να έχει κάνει μόνο πολιτικό γάμο.

Οι γονείς

Παιδιά που προέρχονται από γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, βαπτίζονται εφόσον ο ανάδοχος (που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις) εγγυάται την κατήχηση του νεοφωτίστου. Συνήθως, ο ιερέας δεν ζητά πιστοποιητικό γάμου, αλλά θα εκμαιεύσει την πληροφορία από ερωτήσεις όπως: «σε ποια εκκλησία παντρευτήκατε;».

Μετά τη βάπτιση

Ο ιερέας εκδίδει και σας δίνει μια βεβαίωση – δήλωση βάπτισης, την οποία θα πρέπει να καταθέσετε στο Ληξιαρχείο του τόπου που έχει δηλωθεί η γέννηση του παιδιού.

Δήλωση βάπτισης του παιδιού

-Η δήλωση βάπτισης γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου δήλωσης της γέννησης ή στο Ληξιαρχείο που υπάγεται ο Ναός που έγινε το μυστήριο. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τις αστυνομικές ταυτότητες ή τα διαβατήριά σας και τη Δήλωση Βάπτισης που σας έδωσε ο θρησκευτικός λειτουργός.

-Αν η βάπτιση γίνει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν της γέννησης, τότε, αφού συνταχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαβιβάζονται αντίγραφα από το Ληξιαρχείο του τόπου βάπτισης στο Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.

-Η βάπτιση δηλώνεται από έναν από τους δυο γονείς, αν έχει προηγηθεί ονοματοδοσία.

-Στην περίπτωση που με τη βάπτιση θα γίνει και η ονοματοδοσία, δηλαδή θα δηλωθεί και το όνομα του τέκνου, είναι απαραίτητη η παρουσία των δύο γονέων ή του ενός εκ των δύο με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής από νόμιμη αρχή (Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ).

-Η Δήλωση Βάπτισης μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο (τον παππού, τη γιαγιά, τον θείο, τη θεία, τον νονό ή τη νονά κ.λ.π), αλλά μόνο ως προς το δόγμα και όχι το κύριο όνομα (δηλαδή την ονοματοδοσία) του τέκνου.

– H δήλωση της βάπτισης δεν έχει προθεσμία δήλωσης.

 Photo by Walter Gadea on Unsplash

Ειδικές περιπτώσεις

1. Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο γονείς απουσιάζει, ο ιερέας μπορεί να τελέσει τη βάπτιση, αν ο παρών γονιός προσκομίσει θεωρημένο αντίγραφο είτε της ληξιαρχικής πράξης θανάτου είτε δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας ο γονέας που απουσιάζει θεωρείται απών από τη γονική μέριμνα.

2. Σε περίπτωση που η μητέρα είναι άγαμη και ασκεί μόνη της τη γονική μέριμνα, ο ιερέας μπορεί να τελέσει τη βάπτιση, εφόσον η μητέρα συμπληρώσει Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής της, στην οποία θα δηλώνει ότι εκείνη έχει αποκλειστικά τη γονική μέριμνα του παιδιού της, ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να δίνει στον πατέρα δικαίωμα ασκήσεως γονικής μέριμνας και, τέλος, ότι επιθυμεί το παιδί της να βαπτισθεί Χριστιανός Ορθόδοξος και να λάβει το συγκεκριμένο όνομα.

3. Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων για το Βάπτισμα ή την Ονοματοδοσία του παιδιού, απαιτείται Δικαστική Απόφαση.

Yes I Do Note: Η Δήλωση Ονόματος δεν είναι ίδια με την Πράξη Ονοματοδοσίας. Νομικά η βάπτιση και η ονοματοδοσία δεν έχουν καμία σχέση (σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 & 26 του Ν.344/1976 και όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 1438/1984). Πιο αναλυτικά, με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους, ενώ με τη βάπτιση δηλώνουν το δόγμα. Σε καμία περίπτωση η βάπτιση δεν σημαίνει και Ονοματοδοσία.

Μust Read:

Οι 10 απαράβατοι κανόνες που κάθε νονά οφείλει να ακολουθήσει!

Τέσσερα βήματα που κάθε γονιός πρέπει να ακολουθήσει πριν και μετά τη βάπτιση του παιδιού του

Βάπτιση & Συμβολισμοί: Όλα όσα δε γνωρίζετε για το μυστήριο της βάφτισης!

Most Popular:

Ονοματοδοσία: Γιατί την επιλέγουν οι νέοι γονείς, οι διαφορές από την βάπτιση και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά!

Τα πιο όμορφα θέματα για βαπτίσεις μες την καρδιά του χειμώνα

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.