Από την Ιφιγένεια Ηλιάδη και τον Παναγιώτη Κούστα

Η εικόνα ενός άντρα –σωστού ιππότη– να γονατίζει μπροστά στη γυναίκα της ζωής του ζητώντας της να τον παντρευτεί, έχει εγγραφεί στο συλλογικό μας ασυνείδητο ως η υπέρτατη ρομαντική κίνηση. Κι έτσι, τείνουμε να πιστεύουμε ότι όλα συνέβαιναν πάντοτε με αυτόν τον τρόπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ STEPHEN LEONARDI/UNSPLASH

Παρ’ όλα αυτά, ανατρέχοντας στο ιστορικό παρελθόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα: η συνήθεια των ιπποτών του Μεσαίωνα να γονατίζουν στο ένα πόδι μπροστά στην κυρίαρχη αρχή ή στις ευγενείς γυναίκες –όπως μαρτυρούν όσα παρατηρούμε στους πίνακες ζωγραφικής και όσα διαβάζουμε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία της εποχής– δεν υποδήλωνε απαραίτητα την αγάπη, αλλά περισσότερο την υποταγή, τον σεβασμό και την αιώνια πίστη. Επίσης, στο πλαίσιο της χριστιανικής θρησκείας, το γονάτισμα μεταφραζόταν ως στάση προσευχής και πίστης προς τον Θεό.
Η εικόνα ενός ερωτευμένου άνδρα που γονατίζει στο ένα πόδι αιφνιδίως μπροστά στην αγαπημένη του προτού ξεστομίσει την «κρίσιμη» ερώτηση είναι ένα μοτίβο της σύγχρονης νεωτερικής εποχής. Ωστόσο, εμπεριέχει τη στίλβη μιας επινοημένης vintage ρομαντικής νοσταλγίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο αρχικά προβλήθηκε και στη συνέχεια εδραιώθηκε, μέσω της αναπαραγωγής της από τα σύγχρονα ρομαντικά αφηγήματα των διαφημίσεων, του κινηματογράφου και, γενικότερα, της τέχνης.

Photo by Dylan Sauerwein on Unsplash

Έτσι, φτάσαμε σήμερα να γονατίζουμε για να υποδηλώσουμε όχι ακριβώς –ή όχι μόνο– την απόλυτη υποταγή και αφοσίωση, αλλά περισσότερο την απεριόριστη αγάπη και μια υπόσχεση για ένα κοινό μέλλον. Μάλιστα, το 70% των ανδρών που ερωτήθηκε σχετικώς σε έρευνα του The Knot –ενός από τα πιο σημαντικά wedding sites σε διεθνές επίπεδο– απάντησε ότι θεωρεί το γονάτισμα απαραίτητο στοιχείο σε μια πρόταση γάμου.  Η πλειοψηφία των ερωτευμένων ζευγαριών λοιπόν θέλει να ζήσει το «φτιαχτό» ιπποτικό παραμύθι, ακόμα και αν είναι κοινός τόπος ότι τα μοντέρνα, νέα κορίτσια και αγόρια που παντρεύονται στις μέρες μας δεν ανατράφηκαν ονειρευόμενα πριγκιπόπουλα που κατεβαίνουν από άσπρα άλογα και γονατίζουν μπροστά σε βασιλοπούλες για να τους ζητήσουν το χέρι «αλά παλαιά».

Πάντως εσύ, αγαπητέ γαμπρέ, είτε γονατίσεις είτε δεν γονατίσεις, σε μια εποχή που οι προτάσεις γάμου μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα πανάκριβο μονόπετρο κρυμμένο στο καπάκι ενός σαμπουάν («άνοιξε σε παρακαλώ, αγάπη μου, αυτό το μπουκάλι, γιατί δεν μπορώ») μέχρι ένα flash mob με επαγγελματίες ηθοποιούς του musical και εκατοντάδες κομπάρσους, το πιο σημαντικό είναι να βάλεις πάνω απ’ όλα την αυθεντικότητα της κίνησής σου, που θα φέρει την ευτυχία στα μάτια της αγαπημένης σου αλλά και στα δικά σου. Η απόφαση είναι δική σου…

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

Must Read:

Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψεις για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, σύμφωνα με το Google

10 stylish κοστούμια για τον ανοιξιάτικο γάμο σας

Covid-19 Weddings: Η νέα πραγματικότητα και η αναγκαία αλλαγή σχεδίων

Most Popular:

Πόσο κοστίζει τελικά ένας πολιτικός γάμος;

13 πράγματα που ξεχνάει κάθε νύφη κατά την προετοιμασία του γάμου της 

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!