Από τη Μαρία Ιωαννάτου

Μια σειρά από έθιμα και παραδόσεις συνοδεύουν το μυστήριο του γάμου στη χώρα μας. Άλλα πιο γνωστά και άλλα όχι τόσο, με προέλευση από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υιοθετούνται μέχρι και σήμερα – ίσως με κάποιες παραλλαγές – από αρκετά σύγχρονα ζευγάρια.

Φωτογραφία από Victoria Priessnitz (Unsplash)

Γνωρίζατε ότι αμέσως μετά το τέλος του μυστηρίου, η μητέρα του γαμπρού συνηθιζόταν να περιμένει το νιόπαντρο ζευγάρι στο κατώφλι του σπιτιού του για να τους γλυκάνει με μέλι και καρύδια; Πρόκειται για ένα έθιμο που στις μέρες μας τείνει να εκλείψει, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια μετά την εκκλησία πηγαίνουν κατευθείαν στον χώρο της δεξίωσης όπου τους περιμένουν οι καλεσμένοι τους.

Τι συμβολίζουν το μέλι και τα καρύδια;

Το μέλι συμβολίζει τη γλυκιά ζωή και τα καρύδια την απόκτηση απογόνων. Η γλυκιά γεύση του μελιού σε συνδυασμό με την πικρή γεύση των καρυδιών συμβολίζουν τις κοινές χαρές και λύπες που θα καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καρύδια είθισται να προσφέρονται στο ζευγάρι σπασμένα σε 4 μέρη που συμβολίζουν τη νύφη, τον γαμπρό και τις δύο οικογένειες.

Yes I Do Note: Στην Κρήτη συνηθίζεται να μοιράζουν καρύδια µε µέλι και στους ανύπαντρους κατά τη διάρκεια της τελετής και συγκεκριμένα τη στιγμή του «Ησαΐα χόρευε…».

Must Read:

Συμβολισμοί του γάμου. Τι σημαίνουν;

Wedding details: Τι συμβολίζουν τα στέφανα στο μυστήριο του γάμου;

Γάμος αλά ελληνικά | 10 πράγματα που κάνουμε μόνο στους ελληνικούς γάμους και οι ξένοι τα βλέπουν ως φολκλόρ

Most Popular:

Cover story: Tαξιδέψτε στο πιο cozy και μαγικό σκηνικό μέσα από το νέο φθινοπωρινό τεύχος του Yes I Do

Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο τεύχος του Yes I Do

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!