Μπορεί το ξύρισμα του γαμπρού, το να γράφει η νύφη τα ονόματα των φιλενάδων της κάτω από τα παπούτσια, το να μη δει ο γαμπρός τη νύφη πριν το γάμο και να μην έχει δει επίσης το νυφικό ή το πέταγμα της ανθοδέσμης να τα ξέρουμε όλοι, υπάρχουν όμως και πάρα πολλά γαμήλια έθιμα που δεν ξέρουμε και που τηρούνται ακόμα και στις μέρες μας ειδικά στα νησιά μας (αν θέλετε να κάνετε παραδοσιακό νησιώτικο γάμο πρέπει να τα γνωρίζετε) αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στα χωριά.

Από την Αθηνά Γκαντήραγα
Το “νυφικό κρεβάτι” είναι ένα έθιμο που τείνει να εκλείψει στις πόλεις όμως στα νησιά και στην επαρχία το τηρούν ακόμα. Δύο μέρες πριν το γάμο οι συγγενείς της νύφης -σε κάποια μέρη επιτρέπεται και του γαμπρού σε άλλα όχι- μαζεύονται στο σπίτι των μελλόνυμφων και ανύπαντρες κοπέλες στρώνουν το κρεβάτι στα λευκά. Πάνω είτε ξαπλώνει μια ανύπαντρη κοπέλα ή νεογέννητα μωράκια των φίλων της οικογένειας – σύμβολο της γονιμότητας. Ο γαμπρός καλείται να το ξεστρώσει τρεις φορές γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι αναποδιές και τα προβλήματα θα λυθούν στη ζωή του ζευγαριού. Οι παρευρισκόμενοι πετάνε χρήματα ή χρυσές λίρες στο κρεβάτι μαζί με κουφέτα και ρύζι. Όλα αυτά συμβολίζουν την ευμάρεια, την καλή ζωή και την ευτυχία.
nyfiko krevati
Χρήματα στο παπούτσι: Τη μέρα του γάμου στο σπίτι της νύφης μαζεύονται οι φίλοι του γαμπρού και ο κουμπάρος για να της βάλουν τα παπούτσια λίγο πριν φύγει για το γάμο. Η νύφη προσπαθεί και τους λέει ότι τα παπούτσια τελικά δεν είναι στο νούμερό της, οπότε οι άντρες βάζουν στον πάτο του παπουτσιού χρήματα για να την κάνουν να τα βάλει. Αυτό είναι ένα αστείο έθιμο και τηρείται ακόμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
nyfika papoutsia
Κουφέτα στην τσέπη: Στο γαμπρό, λίγο πριν το μυστήριο είθισται να βάζουν στις τσέπες του κουφέτα. Τα κουφέτα αυτά μοιράζονται στις ανύπαντρες κοπέλες μετά το γάμο και λένε πως αν τα βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου, θα ονειρευτείς τον άντρα που θα παντρευτείς.
koufeta gampros gamos ethimo
Γλυκό από την πεθερά: Μετά το γάμο οι νεόνυμφοι γυρνούν στο σπίτι τους και τους περιμένει η μητέρα του γαμπρού, η οποία δίνει στη νύφη μια κουταλιά μέλι με καρύδια για να είναι γλυκιά και να μιλάει πάντα με σεβασμό στα πεθερικά της. Σε κάποια μέρη το ίδιο γίνεται και με τη μητέρα της νύφης. Τα καρύδια επειδή σπάνε σε τέσσερα μέρη συμβολίζουν τη νύφη, το γαμπρό και τις δυο οικογένειες.
meli karidia pethera
Χρήματα στο πέτο: Στο γλέντι, οι συγγενείς και οι φίλοι κρεμάνε στο πέτο του γαμπρού και της νύφης χαρτονομίσματα ή χρυσές λίρες ή κοσμήματα. Αυτό το έθιμο καλά κρατεί ακόμα στα νησιά και στη Μακεδονία όπου και δε χρειάζεται να φτιάξεις λίστα γάμου.
traditional greek wedding