Από τη Γωγώ Καρκάνη

«Το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου είναι να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο. Είναι αυτός με τον οποίο απολαμβάνεις να είστε συνέχεια μαζί» έχει πει η Julia Child. Ποια θα μπορούσε να γνωρίζει καλύτερα τη συνταγή της επιτυχίας από την παθιασμένη εκείνη μαγείρισσα που η Meryl Streep είχε ενσαρκώσει στην ταινία «Julie & Juia»;

Photo by Carly Rae Hobbins on Unsplash

Την Child επιβεβαιώνει ο θεραπευτής ζεύγους Dan F. Pollets, που υπενθυμίζει να μην αφήσουμε το ερωτικό πάθος να μας τυφλώσει στην επιλογή του ανθρώπου με τον οποίο θα περάσουμε τη ζωή μας. «Κάποιος με τον οποίο έχετε χημεία μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί τοξικός και μη συμβατός» προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι ο χρόνος και οι κοινές εμπειρίες είναι που δοκιμάζουν, κυρίως, την επιτυχία ενός ταιριάσματος. Η επιλογή συντρόφου είναι, λοιπόν, το θεμέλιο του ευτυχισμένου γάμου.

Από εκεί και πέρα, χτίζουμε πάνω στις συμβουλές των ειδικών:

1. Δεν χάνουμε ποτέ την καθημερινή επαφή με τον σύζυγό μας. Εκφράζουμε διαρκώς ενδιαφέρον και περιέργεια για τη ζωή του και ταυτόχρονα μοιραζόμαστε τις δικές μας σκέψεις και συναισθήματα. Διατηρούμε ουσιαστική επικοινωνία, ακόμα και μέσα από κάτι τόσο απλό όσο η ανταλλαγή μηνυμάτων στο Messenger όταν περνάμε πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες χώρια. Διαφορετικά, η οικειότητα αναπόφευκτα φθίνει και η σχέση αρχίζει να δηλητηριάζεται από ανασφάλεια.

2. Αποφεύγουμε τους τοξικούς τρόπους επικοινωνίας. Οι «Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης», όπως τους αποκαλεί ο ψυχολόγος John M. Gottman, είναι η κριτική, η περιφρόνηση, η αμυντική στάση και η ακραία μορφή αμυντικής στάσης που ο Gottman αποκαλεί stonewalling. Με το stonewalling ουσιαστικά ορθώνουμε έναν τοίχο απέναντι στον σύντροφό μας και αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση – ό,τι χειρότερο και πιο αντιπαραγωγικό για μια σχέση.

3. Αναγνωρίζουμε ο ένας τις αρετές του άλλου. Συχνά ό,τι μας ενοχλεί στον σύντροφό μας επισκιάζει τα θετικά του. Το ιδανικό είναι όχι μόνο να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα προτερήματα για τα οποία τον αγαπήσαμε εξαρχής, αλλά και να του δείχνουμε ότι τα αναγνωρίζουμε. Πώς; Λέγοντάς του «ευχαριστώ» για μικρές, καθημερινές πράξεις αγάπης. Να μην παίρνουμε τίποτα σαν δεδομένο.

4. Καλλιεργούμε την καλοσύνη, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση. Στον αντίποδα των «Καβαλάρηδων της Αποκάλυψης» βρίσκονται αυτές οι αξίες, που μας βοηθούν, ακόμα και σε έναν συζυγικό καβγά -όπως εξηγεί ο Δρ Pollets- να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να υποτιμήσουμε ή να κατηγορήσουμε τον άλλο. Μας βοηθούν επίσης να αποδεχτούμε ότι εκτός από τη δική μας αλήθεια υπάρχει και εκείνη του συντρόφου μας.

5. Είμαστε παρόντες. Είναι σημαντικό ο ένας σύντροφος να βρίσκει ανταπόκριση στον άλλον, όπως τονίζει ο Gottman, κάτι καθόλου δεδομένο, ιδιαίτερα όταν οι ψηφιακές συσκευές διεκδικούν διαρκώς την προσοχή μας. Ακόμα και αν εκείνος προσπαθεί να μας μιλήσει ενώ απαντάμε σε ένα κρίσιμο επαγγελματικό μέιλ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να του πούμε ότι θα είμαστε διαθέσιμοι σε δέκα λεπτά – και να το τηρήσουμε. 

6. Διατηρούμε ζωντανή τη σεξουαλική ζωή μας. Όταν ζητήθηκε από την εμβληματική σεξοθεραπεύτρια Dr Ruth να ξεχωρίσει το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα ζευγάρια, απάντησε: «Αφήνουν το σεξ σε δεύτερη μοίρα». Ακόμα και οι πιο δυνατοί έρωτες μπορούν, κάτω από την πίεση της καθημερινότητας, να εξελιχθούν σε σκιά του εαυτού τους. Όπως έχει σχολιάσει γλαφυρά και η θεραπεύτρια Esther Perel, η οικιακή ρουτίνα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον ερωτισμό. Μια πεζή αλλά πρακτική λύση που προτείνει η ίδια είναι να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε το σεξ. «Το αυθόρμητο σεξ είναι υπερεκτιμημένο» προσθέτει.

Photo by Jared Sluyter on Unsplash

Το συμπέρασμα;

«Ένας ευτυχισμένος γάμος χρειάζεται αφοσίωση και προσπάθεια» υποστηρίζει ο Δρ Pollets και καταλήγει: «Θέλει να αναπτύξουμε δεξιότητες, καθώς δεν γεννιόμαστε με έτοιμες τις απαντήσεις. Αν βρίσκεστε σε αδιέξοδο αναζητήστε βοήθεια, διαβάστε βιβλία, μιλήστε σε έναν φίλο και, πάνω απ’ όλα, μιλήστε στον σύντροφό σας. Η ζωή είναι υπερβολικά σύντομη για να την περάσουμε φυλακισμένοι στη δυστυχία».

Must Read:

Όχι, δεν σκοτώνει ο γάμος το σεξ!

Αν ποτέ παντρευόμουν…

Όταν οι γάμοι γίνονται φιλίες: Τα καλά, τα κακά και τα όμορφα

Most Popular:

Wedding boom στην Κίνα με 600.000 γάμους! Να περιμένουμε το ίδιο και στην Ελλάδα;

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;

Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας! Εξασφαλίστε τώρα τη δική σας ετήσια συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Yes I Do με ένα κλικ εδώ.