Είναι προπονητής κολύμβησης, ενώ παλιά έκανε και πρωταθλητισμό. Έχει μάθει να θέτει υψηλούς στόχους, να δουλεύει σκληρά για να τους πετύχει, να έχει υπομονή, επιμονή, να μην τα παρατάει και να αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Το σίγουρο είναι, πως ανεξάρτητα από τα μετάλλια και τις διακρίσεις, μέσα από αυτή την πορεία έχει κερδίσει σοφία…

Θα παρομοίαζες τις σχέσεις με κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα, πισίνα ή ωκεανό;…

Ναι, θα μπορούσα, πράγματι. Κατ’ αρχάς οι σχέσεις είναι ρευστές, όπως και το νερό. Είναι κάποιες που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς, ήρεμοι και σίγουροι, όπως η προπόνηση ή οι αγώνες στην πισίνα. Και κάποιες άλλες πολυδιάστατες, που μας κρατούν σε επιφυλακή, που κρύβουν εκπλήξεις, ακριβώς όπως όταν κολυμπάς στη θάλασσα, που είναι άλλοτε ήρεμη και γαλήνια κι άλλοτε αγριεμένη κι επιθετική. Αυτές βέβαια μας ασκούν και κάποια επιπλέον γοητεία! Τέλος υπάρχουν και οι «άπιαστες» σχέσεις, που μας δημιουργούν δέος, τις φοβόμαστε και δυσκολευόμαστε να τις προσεγγίσουμε, όπως ακριβώς η προοπτική να «βουτήξεις» σε ωκεανό.

Αν για να είσαι καλός αθλητής χρειάζεται ένας καλός προπονητής και ατέλειωτες ώρες προπόνησης, τι χρειάζεται για να είναι κανείς «καλός» σύντροφος;

Η σχέση αθλητή-προπονητή βασίζεται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Ένας καλός προπονητής πρέπει να ξέρει πολύ καλά τον χαρακτήρα του αθλητή του, να ξέρει μέχρι πού μπορεί να τον «ζορίσει», να του εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη και να του βγάζει τον καλύτερό του εαυτό. Να μην είναι επικριτικός στην αποτυχία του, να τον βοηθάει να κατανοεί τα μειονεκτήματά του και να τα μετατρέπει σε πλεονεκτήματα. Ένας καλός σύντροφος πρέπει να έχει τα στοιχεία ενός καλού προπονητή. Όμως, επειδή οι «σχέσεις» βασίζονται στην αλληλεπίδραση, θα πρέπει και οι δυο σύντροφοι να έχουν ανάλογα στοιχεία. Σίγουρα όμως η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη είναι τα πιο βασικά στοιχεία σε έναν καλό σύντροφο.

Ποια από τις δύο είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και με ποιον τρόπο: Η φοβία για το νερό ή η φοβία για τις σχέσεις;

Όλες οι φοβίες θέλουν τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης: Δηλαδή να προσπαθήσει ένας άνθρωπος (επιστήμονας για την περίπτωση του νερού) να σε κάνει να πλησιάσεις «τον φόβο σου», να τον καταλάβεις και τελικά να τον διώξεις, κατακτώντας αυτό το οποίο στον προκαλούσε. Με άλλα λόγια, χωρίς πίεση, αλλά με σταδιακή και συστηματική δουλειά, να φτάνεις να αισθάνεσαι όμορφα είτε στο νερό είτε σε μια σχέση. Θα απαντούσα λοιπόν πως δυσκολότερη είναι η φοβία των σχέσεων, αφού εκεί δεν μπορούμε να έχουμε μια «σταθερά», καθώς έχουμε να κάνουμε με συναισθήματα, αισθήματα, σκέψεις, χαρακτήρες. Είναι πιο πολύπλοκο.

Τι μπορούν να μας διδάξουν τα ομαδικά αθλήματα υγρού στίβου για τις σχέσεις μας με τους άλλους;

Σημαντικό στα ομαδικά αθλήματα είναι να γνωρίζουμε καλά τους συμπαίκτες μας, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Να είμαστε σε θέση, όταν χρειαστεί, να παραμερίσουμε τον εγωισμό μας για χάρη της ομάδας. Όταν βρισκόμαστε σε «κακιά» μέρα, οι συμπαίκτες μας θα μας καλύψουν, προσπαθώντας να μη φανεί η αδυναμία μας, και κυρίως να μην έχει επίπτωση στην απόδοση της ομάδας. Το σπουδαιότερο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι εμείς οι ίδιοι να «πάρουμε» το παιχνίδι επάνω μας, αν χρειαστεί, για τη νίκη της ομάδας. Σε μια σχέση πρέπει να λειτουργούμε ακριβώς έτσι, αν θέλουμε να πετύχει και να αισθανόμαστε όμορφα. Μια σχέση είναι ομαδική «δουλειά» και χρειάζεται συνεργασία για να πάει μπροστά.

Instagram: @christosbofilios

Make-up & Grooming: Σαββίνα Σκεπετάρη

Hairstyling: Εύη Πατσιατζή

Location: Holy Spirit Beach Bar

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης… 

Ο Σταύρος Σβήγκος σε μια συνέντευξη για το γάμο, τις σχέσεις και την ελευθερία…

Δανάη Παππά & Στέφανος Μιχαήλ – Το αγαπημένο τηλεοπτικό ζευγάρι σε μια σπάνια αποκλειστική συνέντευξη στο Yes I Do

H Βανέσα Σουραβλιά, Artistic Director της DeplanV, σε μία σπάνια, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Yes I Do