Από τη Γωγώ Καρκάνη

Μετράς μήνες, εβδομάδες, μέρες μέχρι την ημερομηνία του γάμου σου. Αψηφάς ακόμα και την «κατάρα» του δίσεκτου 2020. Αρχίζεις να σχεδιάζεις τον γάμο των ονείρων σου για το καλοκαίρι. Όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν – ποιος μίλησε για δίσεκτο έτος; Και μετά, σαν κεραυνός εν αιθρία σκάει η πανδημία. Μέσα στον φόβο σου για το αύριο (και το σήμερα), αγωνιάς και για τον γάμο σου. Θα παντρευτείς τελικά; Σε ρωτούν φίλοι και συγγενείς, με λιγότερο ή περισσότερο συγκαλυμμένη επικριτική διάθεση. Η απάντηση είναι μία και μοναδική: ναι, θα παντρευτώ.

Ο γάμος την εποχή του κορωνοϊού…

Το βλέπουμε να συμβαίνει: Ζευγάρι στην Αλεξανδρούπολη έκανε πολιτικό γάμο φορώντας μάσκες και μετά το γιόρτασε στο σπίτι με μπέργκερ. Ζευγάρι στην Ισπανία, που είχε προγραμματίσει τον γάμο του από καιρό πριν, δεν τον ανέβαλε αλλά τον έκανε στο μπαλκόνι, παρουσία γειτόνων – ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την ανθοδέσμη της νύφης να κατέληξε στην εργένισσα του τρίτου ορόφου.

Εσύ συνεχίζεις, ωστόσο, να ονειρεύεσαι και να οργανώνεις έναν μεγαλοπρεπή γάμο. Σε κυκλαδίτικο νησί, με χορό μέχρι το πρωί στην παραλία, ή σε επιβλητικό ναό της Αττικής, με πολυτελή δεξίωση σε ολάνθιστο κτήμα. Αυτό το όνειρο κρατά το ηθικό σου ψηλά και σε βοηθάει να μην καταρρεύσεις μαζί με το χάος γύρω σου. Προβάρεις νυφικό (είναι και ένα έξτρα κίνητρο να αντισταθείς στα «τσιμπολογήματα» τώρα στην καραντίνα), αναζητάς μπομπονιέρες και προσκλητήρια στο διαδίκτυο.

Ακόμα και αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια και αυτή η κατάσταση τραβήξει για πολλούς μήνες, θα μεταφέρεις τον γάμο σου σε νέα ημερομηνία, μαζί με όλα τα όμορφα που σχεδιάζεις γι’ αυτόν. Για να μπορέσεις να έχεις κοντά σου, χωρίς μάσκες, αντισηπτικά και γάντια, όλους τους αγαπημένους σου συγγενείς και φίλους.

Ή θα τον κάνεις την ημερομηνία που είχες αρχικά προγραμματίσει. Συνδυάζοντας δύο από τις μεγαλύτερες τάσεις για το 2020: τους «πράσινους» γάμους, που σέβονται το περιβάλλον, με τους micro weddings, τους γάμους σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο.

Ο γάμος της Abbey Dunford και του Taylor Cusick.

Θα ζητήσεις από τους λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους σου, αντί για δώρο, να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες, ώστε να δηλώσετε όλοι «ασφαλής στην τοποθεσία γάμος». Ή θα κάνεις έναν τηλε-γάμο, με τους καλεσμένους σου να παρακολουθούν μέσα από το Zoom, το Skype ή  το Messenger – μετά την τηλε-εργασία, τα τηλε-δείπνα και τα τηλε-πάρτι, αυτό δεν θα είναι καθόλου ασυνήθιστο, αναμφίβολα. Ή θα κλεφτείς και θα παντρευτείς στην κορυφή ενός βουνού με τον αγαπημένο σου, κάτω από την πανσέληνο, μακριά από πανδημίες και λοιπά δεινά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο τέλος η αγάπη θα νικήσει.

Διαβάστε επίσης…

Πρέπει να αναβάλλεις τον γάμο σου και δεν ξέρεις πώς;

10 σούπερ χρήσιμα tips για να «μπεις» στο νυφικό σου μετά την καραντίνα

Ο wedding planner Μάρκος Μαχαιρόπουλος σε μια must-read αισιόδοξη συνέντευξη για τις ακυρώσεις γάμων και τη νέα wedding πραγματικότητα