You are here

"Χαμένη χρονιά" για τους διοργανωτές γάμων από το εξωτερικό! | Domino ακυρώσεων στους destination weddings

Κλυδωνισμός στους επαγγελματίες διοργάνωσης destination weddings μέχρι την Άνοιξη του 2022

Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί πόλο έλξης για μελλόνυμφα ζευγάρια από όλο τον κόσμο και έχει αποφέρει αποδεδειγμένα σημαντικά έσοδα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία δημιούργησε πλήγμα στην βιομηχανία του γάμου με τα ζευγάρια (εντός και εκτός συνόρων) να αναγκάζονται να απροβούν σε επαναπρογραμματισμό προκαλώντας κάθετη πτώση του τζίρου. Οι ασάφειες στις ανακοινώσεις των ειδικών και τα "αυστηρά" μέτρα έκαναν τα ζευγάρια του εξωτερικού να διστάσουν και εν τέλει να επιλέξουν άλλες χώρες, που έχουν ανακοινώσει τις συνθήκες τέλεσης των γάμων εδώ και καιρό. 

<a href='https://www.freepik.com/photos/wedding'>Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com</a>

Οι destination weddings αλλάζουν τη δυναμική της χώρας 

Ο γαμήλιος τουρισμός εμπλέκει διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, όπως ξενοδόχους, wedding planners, ανθοδέτες, εταιρείες catering κ.ά.) ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την κίνηση -κυρίως- στα ελληνικά νησιά. Το ποσό που δαπανάται ανά άτομο/ προσκεκλημένο είναι συνήθως αξιόλογο, αφού πέρα των γαμήλιων διαδικασιών, οι καλεσμένοι συμπεριφέρονται σαν τυπικοί τουρίστες κάνοντας spending σε φαγητό, souvenirs κ.λ.π. στον τόπο τέλεσης του μυστηρίου. 

Το πρόβλημα

Οι γάμοι προορισμού διοργανώνονται τουλάχιστον έξι με εννέα μήνες πριν με το χρονικό διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου να είναι το πιο δημοφιλές. Τα ερωτηματικά που έχουν αφήσει οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και το όριο των 100 ατόμων δημιούργησαν ανασφάλεια και δισταγμό στα μελλόνυμφα ζευγάρια του εξωτερικού, οδηγώντας τους δυνητικούς πελάτες να επιλέξουν άλλους προορισμούς, στους οποίους τα μέτρα είναι πιο ελαστικά. Μάλιστα, η έλλειψη ενημέρωσης για καίρια ζητήματα, όπως ο περιορισμός της ώρας, η μουσική κ.ά., έκαναν και τους πιο τολμηρούς, που είχαν ήδη προγρεμματίσει τον γάμο τους στην Ελλάδα για φέτος, να ακυρώσουν ή να αναβάλλουν για το 2022. 

<a href='https://www.freepik.com/photos/background'>Background photo created by freepic.diller - www.freepik.com</a>

Οι επαγγελματίες του γάμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Όπως χαρακτηριστικά λένε μέλη της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου "Η χρονιά έχει χαθεί πλέον και υπάρχει ζήτημα επιβίωσης πλέον αφού η κανονικότητα για εμάς καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιστρέψει την άνοιξη του 2022". Οι επαγγελματίες destination wedding ζητούν τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, ζητώντας ταυτόχρονα επιπλέον μέριμνα για ολόκληρο το 2021 και απέστειλαν επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: "ο κλάδος μας δεν είχε ενταχθεί πλήρως στους επωφελούμενους από τα ειδικά μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον κατακερματισμό των επιχειρήσεών μας ως προς τα ΚΑΔ αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συνάντηση με τον τότε ειδικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας σας είχαμε αποστείλει την από 1/10/2020 και 19/03/2021 σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών από στην οποία ζητούσαμε τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ επιχειρήσεων διοργάνωσης εκδηλώσεων προορισμού. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση ούτε προφορικά ούτε γραπτά ως προς το αίτημα αυτό. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού δεν ενέχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος αφενός και αφετέρου έχει και την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με τον οποίο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ευελπιστούμε έστω και τώρα στην θετική σας ανταπόκριση και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση".

Must Read:

Γάμοι 2021: 6 άτομα ανά τραπέζι - Μέχρι πόσα άτομα θα μπορούν να παρευρεθούν - Τι θα γίνει με τη μουσική

Γάμοι 2021: Θα ισχύσει τελικά το όριο των 100 ατόμων στις δεξιώσεις;

Γάμοι 2021: Τι θα ισχύσει τελικά με τη μουσική στις δεξιώσεις;

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!

Tags

Comments

Add new comment