Προσπαθείτε για μωράκι, αλλά δεν έχει έρθει το θετικό αποτέλεσμα ακόμα; Σας απασχολεί αλλά δεν ξέρετε αν όντως έχει έρθει η ώρα για να πάτε στο γιατρό; Αναρωτιέστε αν είναι νωρίς ακόμα; Ή ίσως και να σας φοβίζει ένα τέτοιο ραντεβού.

Ρωτήσαμε τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη από το Γέννημα IVF για το θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες και έχουμε όλες τις απαντήσεις!

Ο Δρ. Eυριπίδης Μαντούδης.

MORE INFO

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Αν ένα ζευγάρι έχει ελεύθερες επαφές κατά τις γόνιμες μέρες και δεν έχει προκύψει εγκυμοσύνη μετά από 12 μήνες, τότε χρειάζεται να απευθυνθούν στον ειδικό. Αυτό ισχύει για γυναίκες ως 35 ετών. Αν η γυναίκα είναι άνω των 35, τότε οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν να γίνει αυτό το ραντεβού με το γιατρό νωρίτερα, στους 6 μήνες.

Φυσικά, αν υπάρχει κάποιο γνωστό ιατρικό ιστορικό όπως ακανόνιστος κύκλος, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, κιρσοκήλη, προηγούμενο χειρουργείο στις ωοθήκες ή τη μήτρα, λήψη φαρμακευτικής αγωγής για κάποιο υποκείμενο νόσημα κλπ., τότε καλό θα ήταν το ζευγάρι να συμβουλευτεί το γιατρό νωρίτερα για να μη προσπαθούν άσκοπα και χάσουν πολύτιμο χρόνο – με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους!

Το πρώτο ραντεβού στο γιατρό δε θα πρέπει να αγχώνει ή να φοβίζει τα ζευγάρια – αντιθέτως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τη γονιμότητά τους, να τη φροντίσουν και να «συνεργαστούν» μαζί της για το παρόν και το μέλλον. Είναι το πρώτο ραντεβού με τη γονιμότητά σας!

Αποτελείται από 3 βήματα:

-καταγραφή ιστορικού

-υπερηχογράφημα γονιμότητας

-συζήτηση/συμβουλευτική

Η επίσκεψη στο γιατρό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα χρειαστεί κάποια θεραπεία, αντιθέτως μάλιστα. Πολύ συχνά, μιλώντας με τα ζευγάρια, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα απλά θέματα για τα οποία δεν είναι σίγουροι και χρειάζονται ενημέρωση, για παράδειγμα:

  • Πότε είναι οι γόνιμες μέρες; (ειδικά αυτό ισχύει για τις γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο)
  • Πόσο συχνά να προσπαθούμε;

Ή δίνουμε οδηγίες για τις πρώτες εξετάσεις γονιμότητας, που είναι απλές εξετάσεις αίματος για τη γυναίκα (ορμονικό προφίλ) και ένα σπερμοδιάγραμμα για τον άντρα. Γενικά, ο ειδικός θα απαντήσει στα ερωτήματά σας και θα βοηθήσει ώστε να έρθει το θετικό αποτέλεσμα πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Το μήνυμα του ειδικού:

Πριν τη συνάντηση αυτή, τα ζευγάρια μάς αναφέρουν χαρακτηριστικά: «είμαστε μόνοι, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, έχουμε άγχος, ακούμε διάφορα, έχουμε μπερδευτεί». Μετά τη συνάντησή μας εμείς επιδιώκουμε να ακούσουμε από τα ζευγάρια: «δεν είμαστε μόνοι πια, τώρα ξέρουμε τι να κάνουμε, έχουμε υποστήριξη, ξέρουμε το δικό μας πλάνο, νιώθουμε εμπιστοσύνη.»

Μην αφήνετε το χρόνο να περνά, γιατί είναι πολύτιμος για τη γονιμότητά σας. Μη διστάσετε να συναντήσετε τον ειδικό, μην αναβάλλετε την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα για τη γονιμότητά σας.

ΥES I DO NOTE: Για όσους βρίσκονται μακριά (εκτός Αθήνας-εκτός Ελλάδας) το πρώτο ραντεβού με το γιατρό μπορεί να γίνει και online, με την ίδια προσοχή και λεπτομερειακή καθοδήγηση.

RELATED POSTS

Γέννημα IVF: Μήπως έχεις κι εσύ πολυκυστικές ωοθήκες; Τι σημαίνει αυτό για την υγεία, την εμφάνιση και τη γονιμότητά σου

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, μας λύνει όλες τις απορίες!

Γέννημα IVF : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, λύνει όλες τις απορίες.

Γέννημα IVF | 12 tips για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα πριν ή μετά τον γάμο που θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένεια που ονειρεύεστε.