Μιας και ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στις πολυκυστικές ωοθήκες και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), ας μιλήσουμε για τις γυναίκες που ζουν καθημερινά με τα συμπτώματα και πώς στην πραγματικότητα τα αντιμετωπίζουν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που αφορά πολλές γυναίκες ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες έχουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, αναλύει στο Yes I Do, τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου και πώς μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα μιας γυναίκας.

Ένα must-read άρθρο που θα σας λύσει όλες τις απορίες!

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν 350.000 αναρτήσεις στο Instagram με το hashtag #pcoswarrior!

Φωτογραφία  |  www.freepik.com

Ας δούμε τα γεγονότα!

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια κατάσταση που προκύπτει από ορμονική διαταραχή και επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας, της εμφάνισης και της καθημερινότητας των γυναικών.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες, ούτε έχουν την ίδια ένταση.
– Ακμή
– Έντονη τριχοφυΐα
–  Λιπαρότητα
– Σωματότυπος ”μήλο”

– Αυξημένο σωματικό βάρος ή δυσκολία να χάσει μια γυναίκα βάρος
– Ακανόνιστη περίοδος ή πολλές μέρες από τη μία περίοδο ως την επόμενη (πάνω από 35-40 ημέρες, ακόμα και 60 μέρες ή περισσότερο)
– Αυξημένα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνη

– Αυξημένη τιμή ΑΜΗ

– Αντίσταση στην ινσουλίνη, που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

– Δυσκολία για εγκυμοσύνη (υπογονιμότητα)

 

Δρ Ευριπίδης Μαντούδης.

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσετε αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Εκτός από τα συμπτώματα, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μια σειρά απλών εξετάσεων αίματος (ορμονικό προφίλ) και ένα υπερηχογράφημα. Χαρακτηριστικά, οι ωοθήκες κατά το υπερηχογράφημα απεικονίζονται διογκωμένες (με μεγάλο όγκο) και με μεγάλο αριθμό μικρών ωοθυλακίων.

Πώς επηρεάζουν οι πολυκυστικές ωοθήκες τη γονιμότητα;
Για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που προσπαθούν για μωράκι, το ζητούμενο είναι η ωορρηξία. Για παράδειγμα, αν έχουν κύκλο πάνω από 35 μέρες, τότε μάλλον η ωορρηξία δε γίνεται κανονικά και άρα ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες να μείνουν έγκυες. Σε αυτή την περίπτωση, η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η πρόκληση ωορρηξίας. Για αυτό το λόγο, οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ίσως η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στις νεαρές γυναίκες και κατ’ επέκταση μάλλον η συχνότερη αιτία που μια νέα γυναίκα μπορεί να χρειαστεί εξωσωματική
για να μείνει έγκυος.

Τip: Εάν μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες σταματήσει το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να προσπαθήσει για μία εγκυμοσύνη από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Φωτογραφία  |  www.freepik.com

Η άποψη και το ”μήνυμα” του ειδικού
Κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να μάθει να φροντίζει τον εαυτό της, την υγεία της, τη γονιμότητά της. Εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να σας υποστηρίξει με ένα εξατομικευμένο πλάνο, ειδικά για εσάς, ώστε να καταφέρετε κι εσείς να μείνετε έγκυος πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τόσες άλλες γυναίκες! Εάν δεν ξέρετε αν έχετε κι εσείς πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα (ασταθής περίοδος, έντονη τριχοφυΐα, ακμή, απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένο σάκχαρο), τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθείτε τον ειδικό.

Υes I Do Note: Ας διαδώσουμε το μήνυμα για τις πολυκυστικές ωοθήκες! Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία και κατάλληλη παρακολούθηση. Μη μείνετε μόνη σας, ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού. Με την κατάλληλη ομάδα δίπλα σας, μπορείτε να τα καταφέρετε!

RELATED POSTS

Γέννημα IVF : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – μαιευτήρας, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, λύνει όλες τις απορίες.

Γέννημα IVF | 12 tips για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα πριν ή μετά τον γάμο που θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένεια που ονειρεύεστε.

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press