Ο Δρ Ευριπίδης Μαντούδης, καταξιωμένος μαιευτήρας-γυναικολόγος αναπαραγωγής, εξηγεί σε όλες τις μέλλουσες νύφες που η οικογένεια δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους πώς μπορούν να «παγώσουν τον χρόνο» για να γίνουν μητέρες όταν εκείνες το επιθυμήσουν!

yes-i-do-dr-mantoudis.jpg

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια τεχνική κατά την οποία συλλέγονται ώριμα ωάρια και καταψύχονται σε υγρό άζωτο στους -196 °C, με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας και την επίτευξη εγκυμοσύνης στο μέλλον.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;

Αφορά κάθε γυναίκα που για προσωπικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους θέλει ή πρέπει να διατηρήσει τη γονιμότητά της και να μεταθέσει τη δημιουργία οικογένειας για το μέλλον. Ακόμα περισσότερο, αφορά γυναίκες για τις οποίες συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όπως αν πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης κλπ.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, όπως και ο οργανισμός της. Ωστόσο, συνιστάται σε όλες τις γυναίκες άνω των τριάντα ετών να κάνουν έναν τυπικό έλεγχο γονιμότητας. Πρόκειται για ένα απλό ραντεβού κατά το οποίο πραγματοποιείται υπερηχογράφημα για τον έλεγχο των ωοθηκών (αποθέματα σε ωάρια, κύστες κλπ.) και γίνεται συνεκτίμηση κάποιων εξετάσεων αίματος (ορμονικό προφίλ). Ο γιατρός θα εξηγήσει τη διαδικασία της θεραπείας, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει και θα απαντήσει στις ερωτήσεις.

Περιγράψτε μας τη διαδικασία.

Το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι η διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να ληφθούν περισσότερα ωάρια από το ένα του φυσικού κύκλου. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια του κατάλληλα προσαρμοσμένου φαρμακευτικού πρωτοκόλλου και η αγωγή διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες. Η θεραπεία ολοκληρώνεται την ημέρα της ωοληψίας, οπότε και συλλέγονται τα ωάρια από τον γιατρό. Η ωοληψία γίνεται με μέθη για να κοιμηθεί η ασθενής και να μη νιώθει πόνο – διαρκεί λίγα λεπτά και στη συνέχεια η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και την καθημερινότητά της. Τέλος, οι εμβρυολόγοι προχωρούν στην επεξεργασία, την αξιολόγηση και την κατάψυξη των ωαρίων στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογία κρυοσυντήρησης που προστατεύει τα ωάρια και δίνει τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης κατά την απόψυξή τους.

yes-i-do-mantoudis.jpeg

Πόσα ωάρια είναι αρκετά για να χαρακτηριστεί επιτυχής η διαδικασία;

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι περίπου δέκα με δώδεκα ωάρια, προκειμένου να έχουμε με αυτά μια ρεαλιστική ελπίδα για εγκυμοσύνη στο μέλλον. Σε περίπτωση που είναι λιγότερα, συνήθως συστήνουμε να γίνει επανάληψη της θεραπείας. Μετά την κατάλληλη συμβουλευτική, η απόφαση είναι της ασθενούς αποκλειστικά, ανάλογα με το πλάνο και τη σκέψη της για τη ζωή της. Εμείς αντιμετωπίζουμε την κάθε γυναίκα ξεχωριστά, εξατομικευμένα και της προτείνουμε το καλύτερο για εκείνη πλάνο.

Τι συμβαίνει με τα ωάρια μετά;

Τα ωάρια διατηρούνται αναλλοίωτα και είναι στη διάθεση της ασθενούς για να τα χρησιμοποιήσει όποτε το θελήσει για να μείνει έγκυος. Με την κατάψυξη ωαρίων «παγώνουμε τον χρόνο» και διαφυλάσσουμε την επιθυμία κάθε γυναίκας να αποκτήσει το δικό της παιδί. Η γυναίκα μεγαλώνει σε ηλικία, αλλά τα ωάριά της όχι. Η συντήρηση των ωαρίων γίνεται στους -196 °C μέσα σε ειδικά δοχεία-«καλαμάκια» με υγρό άζωτο. Κάθε ασθενής έχει τη δική της ταυτοποιημένη θέση και όλα τα «καλαμάκια» φέρουν τα στοιχεία της.

Μπορεί μια μέλλουσα νύφη να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων και παράλληλα να προετοιμάζει τον γάμο της;

Συνήθως, απαιτούνται μόλις 2-3 ραντεβού στο ιατρείο μέχρι την ημέρα της ωοληψίας, άρα η καθημερινότητα της ασθενούς δεν επηρεάζεται σημαντικά. Μόνο την ημέρα της ωοληψίας χρειάζεται να πάρει άδεια από τη δουλειά της και να προγραμματίσει να μην έχει άλλες υποχρεώσεις. Συνεπώς, ναι, μια μέλλουσα νύφη μπορεί να κάνει τη θεραπεία και παράλληλα να εργάζεται ή και να προγραμματίζει τον γάμο της.

Για πόσο καιρό συντηρούνται τα ωάρια;

Με βάση τη νομοθεσία, τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν σε κατάψυξη για δέκα χρόνια ή μέχρις ότου η γυναίκα γίνει πενήντα ετών, ό,τι έρθει πρώτο.

Ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνεται ισούται με εκείνον των κυήσεων;

Πολλές γυναίκες έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι ένα ωάριο ισούται με ένα μωρό. Στην πραγματικότητα, στατιστικά, είναι ένα στα δέκα ωάρια αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Κάθε γυναίκα που ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων θα πρέπει να ενημερώνεται εξαρχής από τον γιατρό της και τη μονάδα για αυτά τα στατιστικά δεδομένα.

Ποιο είναι το κόστος, περίπου;

Το κόστος για την κατάψυξη ωαρίων είναι περίπου το μισό από εκείνο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επιπλέον χρέωση γίνεται για κάποια φάρμακα που δε χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ και για την ετήσια συνδρομή κρυοσυντήρησης.

Yes I Do Fact: Η κατάψυξη ωαρίων είναι η πιο διαδεδομένη και αξιόπιστη μέθοδο διατήρησης γονιμότητας που επιλέγουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμη περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

mantoudis.jpg

Διαβάστε επίσης…

Γέννημα IVF | Γιατί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν πρέπει να είναι ταμπού για τα νέα ζευγάρια;

Τι συμβαίνει όταν το ζευγάρι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί; Συνέντευξη με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Ευριπίδη Μαντούδη

Γάμος και βάπτιση μαζί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε