Αϋπνίες, ανορεξία, ταχυκαρδία, νύφη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και ένας γαμπρός σκεπτικός λίγο πριν από τον γάμο; Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Το γαμήλιο άγχος εμφανίζεται ως φαινόμενο σχεδόν σε όλα τα μελλόνυμφα ζευγάρια και είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Ο ψυχοθεραπευτής Νεκτάριος Κοσμάς δίνει πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα και να ευχαριστηθείτε τον γάμο σας στο μέγιστο!

Ποιες είναι οι πηγές άγχους κατά την προετοιμασία του γάμου και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Είναι αλήθεια πως οι μέρες πριν τον γάμο, αλλά και αυτή καθαυτή η μέρα, αποτελούν ένα χρονικό διάστημα συναισθηματικά φορτισμένο από πολλές απόψεις. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, συνηθίζεται άτομα από το ευρύτερο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον να παρεμβαίνουν ποικιλοτρόπως στη διοργάνωση. Μιλώντας ευγενικά αλλά ειλικρινά μαζί τους, πρέπει να τίθενται τα όρια, ώστε να μην επιτρέπουμε να μας προκαλούν άγχος ή ακόμα και να μας χαλάνε τη διάθεση με άλλους τρόπους. Ο γάμος πρέπει να είναι όπως τον έχουν ονειρευτεί εκείνοι που τους αφορά άμεσα και όχι όπως ίσως θέλουν να τον σχεδιάσουν κάποιοι άλλοι.

Πώς αντιδρούν συνήθως οι νύφες και πώς σωματοποιείται το άγχος;

Είναι λογικό την ημέρα του γάμου, αλλά και εκείνες που προηγούνται, η νύφη να βιώνει την αγωνία και το στρες σε υπερβολικό βαθμό. Πολλές φορές, όταν συμβαίνει μια αλλαγή «της τελευταίας στιγμής», ο εκνευρισμός και η ένταση είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Ωστόσο, το άγχος που δεν εκτονώνεται μπορεί να σωματοποιηθεί. Συμπτώματα όπως το μούδιασμα, οι ημικρανίες, η διαταραχή του ύπνου τις νυχτερινές ώρες, η ανορεξία, οι δερματικοί ερεθισμοί, οι πόνοι στην κοιλιά, η τοπική παράλυση και η ταχυκαρδία είναι αρκετά συνηθισμένα, ενώ συχνά παρουσιάζονται μερικά από αυτά συγχρόνως.

Τελικά, μήπως αγχώνεται και ο γαμπρός αλλά απλώς δεν το δείχνει;

Το μεταβατικό στάδιο από το «εγώ» στο «εμείς» είναι μια κατάσταση που προκαλεί άγχος στους άντρες και στη φάση αυτή αισθάνονται ανασφάλεια, ιδιαίτερα δε όσοι στο παρελθόν έχουν εμπειρίες δυσλειτουργικών σχέσεων, είτε από τους γονείς είτε προσωπικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σίγουρα έχουν και κάποια αγωνία για τον ρόλο τους κατά τη διάρκεια της τελετής, μην κάνουν κάποιο λάθος, αν θα πάνε όλα καλά και ούτω καθεξής. Επίσης, το μυαλό του άντρα καταβάλλεται από το άγχος για την καινούργια ζωή που καταφθάνει. Συνειδητοποιεί πως πρέπει να αφήσει πίσω τις «εργένικες» συνήθειές του, καθώς η νέα φάση ζωής απαιτεί υπευθυνότητα. Ωστόσο, συχνά η κατάσταση αυτή διαστρεβλώνεται στο μυαλό ενός άντρα, λόγω των σκέψεων γύρω από τη στέρηση ελευθερίας ή την απομάκρυνσή του από το φιλικό του περιβάλλον, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθούν και δυσκολίες στον ύπνο τις ημέρες πριν από τον γάμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως οι άντρες γίνονται ευερέθιστοι, ενώ ίσως να αποφύγουν κάθε συζήτηση σχετικά με την οργάνωση του γάμου. Επίσης, η αναβλητικότητα και η αμφιθυμική διάθεση είναι συνηθισμένες αντιδράσεις. Είναι καλό και ανακουφιστικό αν όλα αυτά τα μοιραστούν με κάποιον ειδικό, διότι έτσι το άγχος και η ανασφάλεια εκτονώνονται, ενώ με αυτόν τον τρόπο και οι ίδιοι εμφανίζονται πιο λειτουργικοί εκείνες τις μέρες, απολαμβάνουν περισσότερο την ιδιαίτερη ημέρα του γάμου τους και εντάσσονται πιο ομαλά στη νέα τους ζωή.

Tips & tricks χαλάρωσης: Πώς θα επαναφέρουμε την ηρεμία μετά από μία κρίση άγχους;

Σε πρώτη φάση είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες και να παρατηρήσουμε με ποιον τρόπο αντιδρούμε σε αυτούς. Μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα, ιεραρχώντας τα προβλήματά μας με βάση τη σπουδαιότητά τους και να σημειώσουμε εναλλακτικές σκέψεις και λύσεις σχετικά με αυτά. Παράλληλα, δεν πρέπει κανένας άνθρωπος να παραλείπει να εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματά του αναφορικά με ό,τι συμβαίνει και να μην τα «πνίγει» κρατώντας τα μέσα του. Είναι απαραίτητη ανάγκη το να βάζει ο καθένας μας τα όριά του και να μην αισθάνεται φόβο όταν θέλει να εκφράσει την άρνησή του σε κάτι. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως το να υπηρετεί κανείς τα «πρέπει» σε καθημερινή βάση στη ζωή του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και πρέπει να αντικαθιστά τέτοιου είδους τακτικές, βάζοντας σε προτεραιότητα τις επιθυμίες του. Η εμπιστοσύνη στους άλλους, ο μη έλεγχος σε όλα, η γυμναστική και ο διαλογισμός είναι μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν. Οι ασκήσεις χαλάρωσης, η διαφραγματική αναπνοή, η μυϊκή χαλάρωση, η φροντίδα του εαυτού μας, ο επαρκής ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή είναι πρακτικές που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε και που μας προσφέρουν άμεση βοήθεια χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα δίνατε σε μία bride to be;

Θα της υπενθύμιζα πως είναι πολύ σημαντικό να θυμάται ότι ο γάμος είναι μια φυσιολογική εξέλιξη της υγιούς σχέσης, η οποία συνήθως οδηγεί στη δημιουργία οικογένειας και, αναντίρρητα, είναι ένα γεγονός που αφορά το ζευγάρι και δεν πρέπει να το λησμονούμε αυτό· στο μέλλον πρέπει να θυμούνται για τον γάμο τους πως έγινε ακριβώς όπως εκείνοι τον ήθελαν, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήνουν τους οικείους τους να παρεμβαίνουν. Σίγουρα δεν είναι μια κατάσταση που από μόνη της φέρνει μαγικά την ευτυχία, απεναντίας χρειάζεται σταθερή φροντίδα. Το σημαντικό είναι να αισθάνεται καλά με τον εαυτό της και με το σύντροφό της, διότι έτσι καλλιεργείται και διατηρείται μια καλή σχέση.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά;

Η αγωνία μας πολλές φορές να μην νοιώσουμε άσχημα για κάτι μπορεί να αποβεί μοιραία. Δεν χρειάζεται να αποτρέπουμε τον εαυτό μας από κάθε αρνητικό συναίσθημα, διότι αυτό προκαλεί πίεση στον εαυτό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η ποικιλία συναισθημάτων είναι αναγκαία ακόμα και την ημέρα του γάμου και δεν πρέπει να νοιώθει κανείς ενοχές γι’ αυτό. Γενικότερα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε όλα όπως ακριβώς είναι σχεδιασμένα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας καταβάλουν αρνητικά συναισθήματα και ανεπιθύμητες σκέψεις. Η μαγεία άλλωστε κρύβεται ακριβώς εκεί!

Ο κύριος Νεκτάριος Κοσμάς.

Νεκτάριος Κοσμάς Ψυχοθεραπευτής, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με εξειδίκευση στην Ιατρική Ψυχολογία, Κλινικός Υπνοθεραπευτής με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία | Στοιχεία γραφείου Εν+Αίσθηση – Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, Φαέθοντος 38 Κυψέλη, Αθήνα | Βρείτε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης…