Ένας πολιτικός γάμος για να γίνει χρειάζεται το ζευγάρι, δύο μάρτυρες και τις ταυτότητές του. Όλοι το ξέρουν αυτό! Η ομάδα του Yes I Do συγκέντρωσε όλες εκείνες τις μικρές, αλλά σημαντικές, λεπτομέρειες που πρέπει να έχετε υπόψη αν πρόκειται να παντρευτείτε σε δημαρχείο.

No -rings- attached

Δεν θα χρειαστείτε βέρες, ούτε στέφανα, καθώς δεν είναι απαραίτητα στη διαδικασία!

Yes I Do Tip: Παρόλα αυτά, εμείς σας προτείνουμε να επενδύσετε στις βέρες σας ακόμα κι αν δεν τις χρειάζεστε εκείνη την ημέρα!

Αμεσότητα

Η διάρκεια του πολιτικού γάμου είναι αρκετά σύντομη. 5 μόλις λεπτά αρκούν για να είστε και επίσημα παντρεμένοι. Συνοπτική, αλλά εξίσου συναισθηματική, η τελετή του πολιτικού γάμου είναι ιδανική για εσάς που ανυπομονείτε να ενώσετε τις ζωές σας και με τη «βούλα» του νόμου!

Forever on vacation!

Μη βιαστείτε να απογοητευτείτε, γιατί το επταήμερο άδειας που δικαιούστε αν κάνετε θρησκευτικό γάμο, ισχύει και για τον πολιτικό!

Anywhere away with you…

Είναι γνωστό ότι ο πολιτικός γάμος δεν τελείται σε κάποιον ναό, αλλά στο εκάστοτε Δημαρχείο. Αυτό που, ίσως, αγνοείτε είναι ότι μπορείτε να παντρευτείτε οπουδήποτε έχετε ονειρευτεί, αρκεί ο Δήμαρχος να είναι σύμφωνος και έτοιμος να σας ακολουθήσει!

Εγώ, πότε θα γίνω μάνα;

Μπορεί το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα παιδί να μην υπήρχε ούτε σαν σκέψη στο μυαλό σας, όταν αποφασίσατε να παντρευτείτε, ωστόσο υποχρεούστε να δηλώσετε πριν από τον γάμο το επώνυμο των παιδιών σας, για όταν αυτά γεννηθούν.

Let’s party

Έχετε υπόψη ότι οι περισσότεροι πολιτικοί γάμοι τελούνται τις καθημερινές και σε πρωινές έως μεσημβρινές ώρες, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα του after party. Μια καλή ιδέα -και απόλυτη τάση- είναι το brunch party. Άλλωστε… food is always a good idea!

Γάμος, παιδεία, ελευθερία!

Keep in mind ότι εκείνη την ημέρα, πέρα από εσάς, πολλοί πολίτες θα εξυπηρετούνται στο ίδιο Δημαρχείο. Διαμαρτυρίες, πορείες και ευτράπελα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Κεφάλαιο: Άδεια Γάμου

Μέρος πρώτο:

-Η άδεια γάμου εκδίδεται από τον δήμο της τελευταίας δηλωθείσας κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

-Ο κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει ξεχωριστά την άδεια γάμου στον Δήμο που ανήκει, καταθέτοντας αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά, πάντα με την αστυνομική του ταυτότητα.

-Θα χρειαστείτε ένα αποδεικτικό κατοικίας, δηλαδή έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ ή το εκκαθαριστικό εφορίας του τρέχοντος έτους.

-Μην ξεχάσετε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

-Προμηθευτείτε ένα παράβολο χαρτοσήμου αξίας 15 ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο.

-Κρατήστε μία φωτοτυπία της αναγγελίας γάμου, δημοσιευμένη σε ημερήσια τοπική εφημερίδα.

-Θα πρέπει να συμπληρώσετε μία αίτηση ο καθένας για την έκδοση άδειας γάμου και τον καθορισμό της ημερομηνίας του.

-Τέλος, σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο, ενώ σε περίπτωση χηρείας προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

SOS:

Για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή της άδειας γάμου απαιτείται παράβολο αξίας 18 ευρώ (ο κάθε ένας).
Για να παντρευτείτε σε συγκεκριμένο Δημαρχείο, θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε από κοινού αίτηση σε αυτό, συνοδευόμενη από τις άδειες γάμου.

Μέρος δεύτερο:

Η άδεια γάμου εκδίδεται 7 ημέρες μετά την κατάθεση των διακιαολογητικών και ισχύει για 6 μήνες.

Κόστος

Ο πολιτικός γάμος είναι πιο οικονομικός συγκριτικά με τον θρησκευτικό. Πιο αναλυτικά, τα πάγια έξοδα ενός πολιτικού γάμου είναι κατά κύριο λόγο η άδεια γάμου και η αναγγελία στην εφημερίδα. Βέβαια, κάποιοι Δήμοι χρεώνουν ένα επιπλέον τέλος τέλεσης γάμου, το οποίο ποικίλλει από Δήμο σε Δήμο. Κατά προσέγγιση, το ποσό αυτό κυμαίνεται από τα 40 έως τα 150 ευρώ. Όσον αφορά τις μπομπονιέρες, το πάρτι και τα outfits εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το ζευγάρι.

Μια στιγμή… δεν τελειώσαμε!

Μετά το «Να ζήσετε» και για 40 μέρες, έχετε το περιθώριο να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο ληξιαρχείο για να δηλώσετε και εκεί τον γάμο σας! (Διαφορετικά θα επιβληθεί πρόστιμο)

Yes I Do Info: Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα γνωρίζουμε, ωστόσο, το κόστος και οι διαθέσιμες ημερομηνίες μπορεί να διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο, γι’ αυτό καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το Δημαρχείο της επιλογής σας.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και πολλά ακόμη στο νέο τεύχος του Yes I do που κυκλοφορεί σε  300 σημεία σε όλη την Ελλάδα!

Cover photo: @freepic.diller (Freepik)

RELATED POSTS