Από τη Γωγώ Καρκάνη

Αν σκεφτόσουν ούτως ή άλλως τον πολιτικό γάμο, φέτος το καλοκαίρι έχεις έναν επιπλέον λόγο να τον προτιμήσεις: Η χαμηλών τόνων τελετή σε ένα δημαρχείο (ή και εκτός δημαρχείου), με ελάχιστους καλεσμένους, αναδεικνύεται σε ασφαλή λύση στην εποχή της πανδημίας του COVID-19. Άλλωστε, τίποτα δεν σε εμποδίζει στο μέλλον να επισφραγίσεις την αγάπη σου και με ένα θρησκευτικό μυστήριο, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές π.χ. είτε από οικονομική είτε από υγειονομική άποψη.

Photo by Yucel Moran on Unsplash

Γιατί να κάνεις πολιτικό γάμο;

Ακόμα και στην «παραδοσιακή» Ελλάδα, όπου ο θεσμός αναγνωρίστηκε μόλις το 1982, από το 2012 οι πολιτικοί γάμοι υπερτερούν αριθμητικά των θρησκευτικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας: Το 2018, ενδεικτικά, τελέστηκαν 23.010 θρησκευτικοί και 24.418 πολιτικοί γάμοι. Γιατί όμως τόσα ζευγάρια επιλέγουν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης στο δημαρχείο; Συνήθως για λόγους εγκυμοσύνης, ελλείψει χρημάτων, ή επειδή πρόκειται για αλλόθρησκα, άθεα ή ομόφυλα ζευγάρια.

Πώς θα κάνεις πολιτικό γάμο;

Επιλέγεις τον Δήμο όπου επιθυμείς να παντρευτείς (ανεξάρτητα αν κάποιος από τους δυο σας είναι δημότης), τον επισκέπτεσαι και κάνεις από κοινού με τον σύντροφό σου τη σχετική αίτηση (χορηγείται από τον Δήμο). Η ημερομηνία επιλέγεται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, γι’ αυτό καλό είναι να την κλείσεις πολλές εβδομάδες νωρίτερα. Να έχεις υπόψη σου ότι οι πολιτικοί γάμοι τελούνται πρωινές και μεσημεριανές ώρες, συνήθως δύο μέρες την εβδομάδα οι οποίες διαφοροποιούνται ανά Δήμο, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ποια άλλα δικαιολογητικά θα χρειαστείς;

-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

-Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό εφορίας του τρέχοντος έτους, που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας σου.

-Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

-Δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

-Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε εφημερίδα (από ένα απόκομμα εφημερίδας για κάθε μελλόνυμφο).

-Επτά ημέρες μετά τη δημοσίευσης της αγγελίας, εκδίδονται οι άδειες γάμου (από τον Δήμο ή τους Δήμους κατοικίας των μελλόνυμφων), που ισχύουν για έξι μήνες. Έως και μία ημέρα πριν από τον γάμο, τις καταθέτετε στον Δήμο που θα πραγματοποιήσει την τελετή.

-Παράβολο χαρτοσήμου κόστους 15 € από την Εφορία (από ένα για κάθε μελλόνυμφο).

-Υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται από τον Δήμο.

-Παράβολο Δήμου (το κόστος του διαφοροποιείται ανάλογα με τον Δήμο).

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

-Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου, ληξιαρχική πράξη προηγούμενου γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο. Σε περίπτωση χηρείας, ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Υποχρεώσεις την ημέρα του γάμου

Το μόνο που απαιτείται είναι κάθε μελλόνυμφος να προσέλθει στο δημαρχείο με έναν μάρτυρα και την ταυτότητά του. Δεν είναι απαραίτητα ούτε νυφικό ούτε βέρες, εκτός φυσικά αν το επιθυμεί το ζευγάρι.

Υποχρεώσεις μετά τον γάμο

Μέσα σε 40 ημέρες μετά τον γάμο, πηγαίνετε στο ληξιαρχείο του Δήμου για να τον δηλώσετε.

Πώς γίνεται ο πολιτικός γάμος;

Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά. Ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος διαβάζει τους όρκους στο ζευγάρι, που στο τέλος υπογράφει, μαζί με τους μάρτυρες, μια δήλωση τέλεσης πολιτικού γάμου. Προτού καλά καλά το καταλάβετε, είστε ανδρόγυνο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο πολιτικός γάμος μπορεί να γίνει ακόμα και εκτός δημαρχείου, π.χ. σε μια παραλία ή ένα πάρκο, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου!

Μπορείς να κάνεις πάρτι μετά;

Δεδομένου ότι οι πολιτικοί γάμοι δεν τελούνται απογευματινές και βραδινές ώρες, μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανώσετε ένα brunch ή ένα μεσημεριανό γεύμα σε εστιατόριο ή άλλο χώρο της επιλογής σας.

Πολιτικός γάμος και κορωνοϊός

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας, που τα πάντα είχαν παγώσει, οι πολιτικοί γάμοι δεν σταμάτησαν να τελούνται, έστω και χωρίς τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς των ζευγαριών. Άλλωστε σε κάποιες περιπτώσεις, τα μωρά δεν μπορούσαν να περιμένουν!

Όμως σε έναν πολιτικό γάμο στην εποχή του κορωνοϊού, πέρα από τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τα γάντια και την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, πρέπει να έχεις κατά νου και τον περιορισμό στον αριθμό των καλεσμένων: κάποιοι δήμοι μάλιστα, μέχρι νεοτέρας, επιτρέπουν την παρουσία μόνο των μαρτύρων.

Διαβάστε επίσης…

Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!

Πολιτικός γάμος: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Όλα όμως!

«Παντρεύτηκα στο δημαρχείο με την κοιλιά στο στόμα και μαύρο φουστάνι»