Κατά την προετοιμασία του γάμου σας, πέρα από τις πολύ όμορφες στιγμές και τα συναισθήματα που θα βιώσετε, αλλά και τα σχέδια που έχετε στο μυαλό σας και θέλετε να υλοποιήσετε, υπάρχουν ορισμένες παγίδες στις οποίες, αν πέσετε, δυστυχώς θα χρειαστεί να πληρώσετε – κυριολεκτικά! Και, μάλιστα, πολύ παραπάνω από αυτό που είχατε φανταστεί. Γι’ αυτό, συγκεντρωθείτε και διαβάστε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που αυξάνουν το budget έτσι ώστε να μην υποπέσετε ποτέ σε αυτά.

Όλα του γάμου… τα έξοδα!

1. DIY is not a solution!

Συχνά υπάρχει η ψευδαίσθηση πως αν κάτι το κάνουμε μόνοι μας, μπορεί να μας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να το πάρουμε έτοιμο ή να προσλάβουμε κάποιον επαγγελματία να το κάνει για εμάς. Σας έχουμε νέα! Στην προετοιμασία του γάμου, το DIY σπανίως αποδεικνύεται επικερδές. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του wedding planner. Μπορεί στην αρχή το κόστος του να σας φανεί υψηλό, στη συνέχεια, όμως, θα καταλάβετε γιατί το να έχετε στο πλάι σας έναν επαγγελματία που θα αναλάβει την οργάνωση του γάμου σας, είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε. Ο planner θα διαπραγματευτεί τα συμβόλαια με τους επαγγελματίες του γάμου, θα αποφύγει το overcharging και θα γλιτώσει, πέρα από το χρήμα και τον πολύτιμο χρόνο σας.

Ο wedding planner θα διαπραγματευτεί τα συμβόλαια με τους επαγγελματίες του γάμου, θα αποφύγει το overcharging και θα γλιτώσει πέρα από χρήμα και τον πολύτιμο χρόνο σας.

2. Say yes to the dress

Πριν αποφασίσετε να ξεχυθείτε στις μπουτίκ και τους οίκους μόδας για να βρείτε το κατάλληλο φόρεμα, οφείλετε εξαρχής να κάνετε μια έρευνα ώστε να καταλήξετε σε κάποια σχέδια που θα σας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον να τα δείτε από κοντά. Πολλοί χώροι από αυτούς που θα επισκεφθείτε, χρεώνουν ένα ποσό για την πρόβα, δεδομένου του ότι οι οίκοι πρέπει να διασφαλίσουν την καλή κατάσταση των νυφικών που εσείς θα προβάρετε. Κάντε, λοιπόν, μια λίστα με τα νυφικά που πρέπει να δείτε «πάση θυσία» για να αποφύγετε τα extra έξοδα. 

Kάνετε μια έρευνα ώστε να καταλήξετε στα σχέδια που θα θέλετε να προβάρετε.

3. Δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις

Αν αποφασίσετε να μην προσλάβετε κάποιον wedding planner, τότε θα πρέπει να μάθετε εσείς τα πάντα που αφορούν τις συνεργασίες σας. Μη διστάσετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις ώστε να πληροφορηθείτε το τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες που θα πληρώσετε, αν θα υπάρχουν έξτρα χρεώσεις, αλλά και για να ξεκαθαρίσετε οτιδήποτε αρχικά σας φαίνεται δυσνόητο. Συνεπώς, διαβάστε πολύ καλά τους όρους των συμφωνιών που θα υπογράψετε -και τα πολύ ψιλά γράμματα-, γίνετε σαφής σε αυτό που ζητάτε και μην αφήσετε τίποτα στην τύχη του.

Μη διστάσετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις ώστε να ξέρετε ακριβώς τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες που θα πληρώσετε.

4. Stick to the plan

Είναι πολύ ωραίο να βρείτε ένα ενθύμιο το οποίο θα προσφέρετε μαζί με την μπομπονιέρα στους καλεσμένους σας. Προσοχή, όμως, για να μην ξεφύγετε από το αρχικό πλάνο και καταλήξετε να αυξήσετε υπερβολικά το budget σας. Δεν χρειάζεται να χαρίσετε σε όλους Montblanc στιλό με χαραγμένα τα αρχικά σας και την ημερομηνία του γάμου σας. Μην αιθεροβατείτε και επιστρέψετε πίσω στη Γη που σας καλεί. 

Προσοχή στα extra έξοδα για να μην ξεφύγετε από το αρχικό πλάνο σας.

5. Όλα ξεκινούν από το budget

Κατά την προετοιμασία του γάμου, αν σας έρθει η τρελή ιδέα να μην έχετε κάποιο συγκεκριμένο budget προκειμένου να κάνετε πραγματικότητα την ημέρα των ονείρων σας, προσγειωθείτε με τη σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει στο να μένετε με τους γονείς σας για πάντα ή στο να στείλετε μόνο το ένα παιδί σας για σπουδές. Κοινώς, ξεχάστε αυτό που μόλις σκεφθήκατε! Είναι πολύ σημαντικό να ορίσετε ένα ποσό και να μην το ξεπεράσετε. Επίσης, είναι καλό να μην ξοδεύετε αλόγιστα και να γνωρίζετε ακριβώς τα ποσά που δαπανείτε καθημερινά για τον γάμο σας. 

Είναι πολύ σημαντικό να ορίσετε ένα budget και να μην το ξεπεράσετε.

Και τώρα που μάθατε τι πρέπει να προσέξετε, είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής σας. It’s going to be a bumpy ride!

Διαβάστε επίσης…

Γάμος και βάπτιση μαζί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι να κάνεις με τα ανεπιθύμητα δώρα γάμου…

Πρώτη φορά κουμπάρος; Μάθε ποια είναι τα έξοδά σου και διάβασε τα πιο χρήσιμα tips!