Μια από τις πιο πρωτότυπες τοποθεσίες για γάμο στον κόσμο βρίσκεται πλέον στις Σποράδες και συγκεκριμένα στην όμορφη Αλόννησο με τον πλούσιο σε ζωή βυθό. Από το καλοκαίρι του 2022 ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, τελεί και υποβρύχιους γάμους για όποιο ζευγάρι το επιθυμεί. Ο πρώτος πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε δύο Έλληνες, ενώ μέχρι στιγμής για φέτος το καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί ακόμα δύο, από ένα ζευγάρι από την Ελλάδα και ένα από τη Βρετανία.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαφίνης στο Yes I Do, η ιδέα γεννήθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν άνοιξε το μοναδικό στην Ελλάδα Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου, στο ναυάγιο της Περιστέρας. «Μέχρι τότε δεν είχα σχέση με καταδύσεις, αλλά άρχισα μαθήματα γιατί ήθελα να είμαι στα εγκαίνια του μουσείου. Στη διάρκειά τους αυτό το σπορ με συνεπήρε και σκέφτηκα, εφόσον κάνω καταδύσεις γιατί να μην τελέσουμε και έναν υποβρύχιο γάμο; Έτσι έγινε ο πρώτος, πέρυσι το καλοκαίρι».

Στο βυθό μπορούν να τελεστούν μόνο πολιτικοί γάμοι, οι οποίοι φυσικά είναι επίσημα αναγνωρισμένοι, καθώς ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδικασία με εκείνους στο δημαρχείο (με πλαστικοποιημένα έγγραφα στο βυθό, ενώ στο τέλος το ζευγάρι, επιστρέφοντας στη στεριά, υπογράφει τα σχετικά χαρτιά). Όμως ακόμα και ένα ζευγάρι που επιθυμεί να παντρευτεί σε εκκλησία μπορεί να κάνει υποβρύχια φωτογράφιση ή να ανανεώσει τους όρκους του ανάμεσα σε πολύχρωμα κοπάδια ψαριών.

Οι υποβρύχιοι γάμοι στην Αλόννησο πραγματοποιούνται στο Ρουσούμ Γιαλό, μια όμορφη παραλία όπου επιτρέπονται οι καταδύσεις, χωρίς όμως η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας να είναι δεσμευτική. Το κόστος τους είναι δωρεάν αφού, όπως μας εξηγεί ο κ. Βαφίνης, «αποτελούν μια ευγενική χορηγία των καταδυτικών κέντρων στην Αλόννησο». Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για να ανταλλάξει ένα ζευγάρι υποθαλάσσιους όρκους είναι να διαθέτει πιστοποίηση για καταδύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο μάρτυρες του πολιτικού γάμου. Τα καλά νέα είναι ότι για την πρώτη πιστοποίηση, για καταδύσεις έως έντεκα μέτρα, αρκούν 3-4 μαθήματα. Οπότε για να την εξασφαλίσετε έγκαιρα μπορείτε, απλά, να επισκεφτείτε το νησί λίγες μέρες πριν από το γάμο.

Πόσο καιρό όμως πριν πρέπει το ζευγάρι να κλείσει ημερομηνία; «Εξαρτάται από την περίοδο» απαντά ο δήμαρχος του νησιού. «Αν είναι στη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής σεζόν, μπορεί να τον προγραμματίσει 10-15 μέρες νωρίτερα, αφού βέβαια στο μεταξύ έχει βγάλει άδεια γάμου. Αν όμως πρόκειται να κάνει μόνο φωτογράφιση, αρκεί να την κλείσει και μία εβδομάδα νωρίτερα».

Όσο για το dress code, είναι εκπληκτικά ευέλικτο. Όπως εξηγεί ο κ. Βαφίνης, «το καλοκαίρι η στολή κατάδυσης δεν είναι υποχρεωτική, γιατί ο γάμος γίνεται σε ρηχά, ζεστά νερά. Το ζευγάρι φοράει ό,τι θέλει. Στον πρώτο γάμο μάλιστα η νύφη φόρεσε λευκό φόρεμα που έμοιαζε με νυφικό και από πάνω τη φιάλη με το οξυγόνο.».

«Το ζευγάρι που έκανε τον πρώτο υποβρύχιο γάμο στην Αλόννησο ανεβαίνοντας στην επιφάνεια σχολίασε ότι δεν είχε φανταστεί πως θα ήταν τόσο ωραία εμπειρία» προσθέτει ο δήμαρχος της Αλοννήσου και καταλήγει ως εξής: «Και βεβαίως μέσα στο βυθό μπόρεσε, βγάζοντας τους αναπνευστήρες από το στόμα, να φιληθεί. Ήταν πολύ εντυπωσιακό».

Credits Φωτογραφιών |  Municipality of Alonissos

Περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Αλοννήσου, alonissos.gov.gr

Από τη Γωγώ Καρκάνη. 

RELATED POSTS