Τα «παρανυφάκια» είναι η ελληνική εκδοχή των bridesmaids, των ατόμων που πλαισιώνουν το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της τελετής και κρατούν το νυφικό. Είναι ντυμένα σε αντίστοιχο στιλ με το ζευγάρι και αποτελούν μια γλυκιά προσθήκη σε κάθε γάμο. Από τη στιγμή που πρόκειται για παιδιά όμως, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν… αναποδιές, γι’ αυτό φροντίζουμε να είστε προετοιμασμένη!

Photo by freepic.diller on Freepik

Too young to care

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε, προτού ακόμη επιλέξετε τα παρανυφάκια του γάμου σας, είναι η ηλικία. Συχνά, τα παιδάκια που επιλέγονται είναι αρκετά μικρά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα επικοινωνίας. Προτιμήστε παιδιά μεταξύ 6-10 ετών και μιλήστε τους με τρόπο που θα τα κάνει να αισθάνονται «μεγάλοι», ξυπνήστε τους το αίσθημα της υπευθυνότητας, ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για έναν σημαντικό ρόλο με σπουδαίες αρμοδιότητες.

Don’t be shy!

Πρόσφατα, καλεσμένη σε γάμο φιλικού μου προσώπου, βρέθηκα σε μια στιγμή έντονης αμηχανίας με πρωταγωνιστές τη νύφη και το παρανυφάκι: Το παιδάκι, αν και ιδιαίτερα ήσυχο για την ηλικία του, ήταν αρκετά ντροπαλό, με αποτέλεσμα να αποφεύγει να πλησιάζει το ζευγάρι καθ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου και φυσικά να απουσιάζει από όλη την τελετή και τις φωτογραφίες. Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, καλό θα είναι να έχετε καλλιεργήσει ένα κλίμα οικειότητας με το παιδί, φροντίζοντας να περάσετε στιγμές μαζί του μέχρι να νιώσει ασφάλεια κοντά σας.

Photo on Freepik

Practice makes perfect

Η πρόβα νυφικού είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για τη νύφη, ώστε να φτάσει στην εκκλησία (ή το δημαρχείο) με το φόρεμα που προσδοκούσε. Εξίσου σημαντική διαδικασία είναι και για τα παρανυφάκια, καθώς τα χαρακτηριστικά των παιδιών δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ηλικία τους. Ένα fitting θα σας γλιτώσει από στενά παντελονάκια, κοντά μανίκια ή κάποιο μακρύ φόρεμα που το παρανυφάκι διαρκώς θα πατάει, με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα. Μια πρόβα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιο είναι το κατάλληλο outfit για τους μικρούς καλεσμένους, το οποίο θα τους κάνει να αισθάνονται άνετα, ενώ παράλληλα θα γίνει και το απαραίτητο bonding που θα σας εξασφαλίσει κλίμα οικειότητας.

Extra tip: Ευκαιρία να επιλέξετε και ένα back-up ρούχο σε περίπτωση που το πρώτο λερωθεί ή φθαρεί.

Η εποχή μετράει

Η εποχή, η ώρα και οι καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες θα τελεστεί ένας γάμος παίζουν καθοριστικό ρόλο και για τα παρανυφάκια. Αν πρόκειται για ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό γάμο, τότε θα πρέπει τα ρούχα των παιδιών να είναι ελαφριά, ώστε να μη ζεσταθούν ή νιώσουν δυσφορία. Ως άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είναι προστατευμένα από τον ήλιο, να φορούν καπέλο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου αλλά και να ενυδατώνονται επαρκώς. Αν, από την άλλη, πρόκειται για χειμερινό ή φθινοπωρινό γάμο, τότε είναι σημαντικό να είναι καλά ντυμένα και να υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία τους σε περίπτωση βροχής.

Photo by Master1305 on Freepik

Surprise!

Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα τόσο ως άτομα όσο και ως οργανισμοί και υπάρχουν φορές που δεν μας εκπλήσσουν ευχάριστα! Αδιαθεσίες, τσιμπήματα, αλλεργίες, τραυματισμοί, κούραση είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να προκύψουν, δημιουργώντας πανικό στα ίδια τα παιδιά, το ζευγάρι αλλά και τους καλεσμένους. Ένα mini-wedding φαρμακείο μπορεί να σώσει την κατάσταση, ενώ μία λίστα με τα τηλέφωνα «έκτακτης» ανάγκης καλό είναι να είναι πάντα εύκαιρη!

RELATED POSTS