Πριν καν υπάρξουν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ ή ο Χάρι και η Μέγκαν, υπήρχαν ο Κάρολος και η Νταϊάνα. Αν κάνετε κι εσείς, όπως κι εμείς, binge-watching στη σειρά του Netflix «The Crown», γνωρίζετε καλά ότι ο γάμος τους ήταν ένα ιστορικό γεγονός, που παρακολουθούσε καθηλωμένη όχι μόνο η Βρετανία αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Στις 28 Ιουλίου του 1981 όλοι βρίσκονταν στις οθόνες εν αναμονή του τι θα φορέσει τελικά η μελλοντική γαλαζοαίματη στο μυστήριο.

Αν και η σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα δεν είχε το happy end που περιμέναμε, ο γάμος της ήταν το παραμύθι που ο καθένας μας ονειρευόταν. Ειδικά αν ρωτήσετε κάποιον που έχει γεννηθεί πριν από το 1981 πού είχε παρακολουθήσει τον βασιλικό γάμο, σίγουρα θα είναι χαραγμένος στη μνήμη του! Με 1 δισεκατομμύριο θεατές ανά την υφήλιο, ο γάμος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου ήταν τουλάχιστον θεαματικός! Από το επικό νυφικό της Νταϊάνα (που, όπως ακριβώς τα νυφικά των Κέιτ Μίντλετον και Μέγκαν Μαρκλ, προκάλεσε φρενίτιδα σε όλες τις νύφες), μέχρι τις 27 (!) γαμήλιες τούρτες και τις ορδές κοινών θνητών που θέλησαν να ευχηθούν στο βασιλικό ζεύγος, όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο αμέτρητες φορές εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

The story

Ο πρίγκιπας Κάρολος της έκανε πρόταση γάμου έπειτα από 6 μήνες σχέσης, αλλά ο αρραβώνας παρέμεινε κρυφός για μερικές εβδομάδες, όσο η Νταϊάνα επέλεγε το -σήμερα διάσημο- δαχτυλίδι αρραβώνων της. Η αξία του iconic δαχτυλιδιού υπολογίζεται στις 30.000 λίρες και σχεδιάστηκε αποκλειστικά για εκείνη, με ζαφείρια και διαμάντια να το διακοσμούν.

Τα παρανυφάκια

Ανάμεσα στα παρανυφάκια ήταν -φυσικά- γόνοι βασιλικών οικογενειών, όπως η κόρη της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, η δισέγγονη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, η βαφτιστήρα του πρίγκιπα Καρόλου, Ίντια Χικς, η κόρη του εκπαιδευτή των αλόγων του πρίγκιπα καθώς και η κόρη κάποιων πολύ στενών του φίλων. Τα αξιαγάπητα κορίτσια έμοιαζαν πρωταγωνίστριες σε παραμύθι της βικτοριανής εποχής. Τα φορέματά τους ήταν δημιουργίες του Ντέιβιντ Εμάνουελ (σχεδιαστή του θρυλικού νυφικού της Νταϊάνα) σε σπασμένο λευκό, με φουσκωτά μανίκια και γιακά, ενώ τα δαντελένια βολάν στο τελείωμά τους ήταν η απογείωση του αθώου, μετριοπαθούς και ρομαντικού χαρακτήρα τους. Επιπλέον, αγριολούλουδα και κίτρινα τριαντάφυλλα, για να ταιριάζουν με τις κίτρινες ζώνες, συνέθεταν τα στεφάνια που στόλιζαν τα μαλλιά τους καθώς και τα μπουκέτα στα καλαθάκια τους.

Επίσης, υπήρχαν και 4 αγόρια: τα βαφτιστήρια του πρίγκιπα Καρόλου, Λόρδος Νικόλαος Ουίνδσορ και Εδουάρδος βαν Κιτσέμ, και οι πρίγκιπες Ανδρέας και Εδουάρδος, που υπηρέτησαν σαν «υποστηρικτές» του (κατά την παράδοση, οι βασιλείς και οι πρίγκιπες της Αγγλίας έχουν υποστηρικτές αντί για κουμπάρους).

Η επιλογή του ναού

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και όχι στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, όπου τελούνται συνήθως οι βασιλικοί γάμοι. Κι αυτό γιατί ο εν λόγω ναός είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα. Η 20χρονη τότε «πριγκίπισσα του λαού» έσπασε ακόμα μία παράδοση όταν δεν συμπεριέλαβε στους όρκους της το να υπακούει τον σύζυγό της, αλλά το αντικατέστησε με το να τον αγαπά, να του συμπαραστέκεται, να τον τιμά και να είναι δίπλα του «in sickness and in health».

Το πλήθος

Για την ημέρα του γάμου τους ανακηρύχθηκε αργία σε όλη τη χώρα, αφού επρόκειτο για «τον γάμο του αιώνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τύπος. Και πράγματι ήταν, με 750 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν την τελετή, ενώ, αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους ακροατές στα ραδιόφωνα, ο αριθμός αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο! Επιπλέον, 600.000 θεατές είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και χρειάστηκαν 4.000 αστυνομικοί και 2.200 στρατιωτικοί για να τους ελέγξουν. Μάλιστα, οι «Times» είχαν περιγράψει το κλίμα έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ως «καρναβαλική ατμόσφαιρα», με τον κόσμο να τραγουδά και να χορεύει ανεμίζοντας βρετανικές σημαίες. Κάποιοι δε, χρησιμοποίησαν το σιντριβάνι στη βάση του αγάλματος της βασίλισσας Βικτορίας για να παγώσουν τις σαμπάνιες τους!

Μετά την κοπή της τούρτας, η Νταϊάνα άλλαξε στο «going away» outfit, ένα ροζ σύνολο από το Bellville Sassoon. Τα αδέρφια του πρίγκιπα Καρόλου είχαν κρεμάσει μια «Just Married» πινακίδα με ασημένια κα μπλε μπαλόνια στην άμαξα των νεόνυμφων, που «χάθηκαν» ευτυχισμένοι στις ζητωκραυγές του πλήθους. Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν προμήνυε την άσχημη εξέλιξη της σχέσης τους και φυσικά το τραγικό τέλος της Lady D.

RELATED POSTS