Από τη Γωγώ Καρκάνη,

Ακόμα και αν τη στιγμή που λέμε το «Δέχομαι» στην πρόταση του αγαπημένου μας ξεχειλίζουμε από ευτυχία, είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποια στιγμή, ενώ προετοιμαζόμαστε για το γάμο, να νιώσουμε το τσίμπημα της αμφιβολίας: Και αν η σχέση μας δεν εξελιχθεί όπως έχουμε ονειρευτεί; Κι αν ένα πρόβλημα που σήμερα μάς φαίνεται μικρό, αύριο γιγαντωθεί; Άλλωστε πιθανότατα θα έχουμε ήδη γύρω μας παραδείγματα ζευγαριών που έμοιαζαν απόλυτα ταιριαστά, αλλά ξαφνικά αποφάσισαν να  ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.

Ποια είναι τα μυστικά, λοιπόν, ενός γάμου που μακροημερεύει και, κυρίως, που κάνει το ζευγάρι ευτυχισμένο; Οι ειδικοί έχουν ξεχωρίσει κάποια κοινά χαρακτηριστικά, που μας βοηθούν όχι απλά να κρατήσουμε την αγάπη ζωντανή με το πέρασμα του χρόνου, αλλά να τη δυναμώσουμε.

Οι σύντροφοι απολαμβάνουν πραγματικά ο ένας την παρέα του άλλου

Μοιράζονται κοινές εμπειρίες, ουσιαστικές συζητήσεις και την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Εκτός από εραστές, είναι και καλοί φίλοι.

Δίνουν προτεραιότητα ο ένας στον άλλον

Ειδικά σε απαιτητικές περιόδους, όταν οι καθημερινές υποχρεώσεις, π.χ. της δουλειάς ή του νοικοκυριού, πολλαπλασιάζονται, είναι θεμελιώδες για ένα ζευγάρι να μοιραστεί, έστω, κάποιες στιγμές ποιοτικής επικοινωνίας.

Εξελίσσονται μαζί

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση «είναι διαφορετικός άνθρωπος από τότε που τον γνώρισα» – μπορεί και να τη ζείτε, αν είστε σε μακροχρόνια σχέση. Όλοι αλλάζουμε καθώς περνούν τα χρόνια, όμως το ζητούμενο σε μια σχέση, σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Jaime Bronstein, είναι «να εξελίσσεστε και ως άτομα και ως ζευγάρι και να δουλεύετε διαρκώς τη σχέση σας».

Νιώθουν άνετα να συζητήσουν με ειλικρίνεια

Είτε η συζήτηση αφορά ένα θέμα της καθημερινότητας ή κάτι πιο σπουδαίο, π.χ. το σχολείο των παιδιών ή την αγορά ενός σπιτιού, είναι σημαντικό να μιλάει ο ένας στον άλλο γνωρίζοντας ότι θα ακουστεί και, φυσικά, χωρίς το φόβο ότι θα γίνει αντικείμενο κριτικής ή άλλων αρνητικών αντιδράσεων από το σύντροφό του.

Δοκιμάζουν καινούρια πράγματα

Δεν διστάζουν να εμπλουτίσουν τη ρουτίνα τους με νέες εμπειρίες, και στο κρεβάτι και στον ελεύθερο χρόνο που περνούν μαζί. Οι καινούριες ερμηνείες ανεβάζουν ορμόνες όπως η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, αλλά και η αδρεναλίνη – για του λόγου το αληθές, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι έντονες εμπειρίες όπως η ορειβασία ή τα extreme sports φέρνουν το ζευγάρι πιο κοντά.

(Τα αγκάθια μιας σχέσης)

Υποτιμά ο ένας τα συναισθήματα του άλλου

Αυτό το πρόβλημα εκφράζεται και μέσα από την επικοινωνία του ζευγαριού όπου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να κατακρίνουμε, έμμεσα ή άμεσα, το σύντροφό μας – για παράδειγμα, χαρακτηρίζοντάς τον υπερβολικό γιατί ενοχλήθηκε από μια συμπεριφορά μας που θεώρησε άδικη.

Θυσιάζει υπερβολικά πράγματα ο ένας για τον άλλο

Είναι ουσιώδες να βρεθεί μια ισορροπία σε όσα δίνει ο κάθε ένας σε μια σχέση. Γιατί όταν δεν αποτελεί, απλά, ο σύντροφός μας προτεραιότητα αλλά θυσιάζουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να διαχειριστούμε – σε βάρος, για παράδειγμα, των προσωπικών μας ονείρων – αργά ή γρήγορα θα χάσουμε μέσα στη σχέση τον εαυτό μας και θα πλημμυρίσουμε με αρνητικά συναισθήματα.

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

«Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας σχέσης», υπενθυμίζει η Bronstein. Αν, για παράδειγμα, αυτή πληγώθηκε από μια απιστία ή αν αισθάνεστε, για οποιονδήποτε λόγο, ότι ο σύντροφός σας δεν είναι απόλυτα ειλικρινής, θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και από τους δύο για να δημιουργήσετε στέρεες βάσεις για το γάμο σας.

Οι συγκρούσεις οδηγούν σε αδιέξοδο

Οι καβγάδες αποτελούν κομμάτι μιας υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά για τους ίδιους λόγους χωρίς να καταλήγουν ποτέ στην επίλυση μιας διαφωνίας, φθείροντας έτσι μακροπρόθεσμα τη σχέση.

YES I DO Note: Ακόμα και κάποια από τα παραπάνω αγκάθια φωτογραφίζουν προβλήματα της σχέσης
σας, ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να τα συζητάτε με το σύντροφό σας και, αν χρειαστεί, να
καταφύγετε στη βοήθεια ενός ειδικού.

RELATED POSTS

Wedding FAQs: Γιατί ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν από την εκκλησία;

Γνωρίζετε από πού προέρχεται η συγκεκριμένη παράδοση;

Wedding FAQs: Τι κάνουμε τα κουφέτα από τον δίσκο μόλις τελειώσει ο γάμος;

Μήπως υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που ίσως σας διαφεύγουν;

Wedding FAQs: Γιατί οι νύφες φορούν λευκά την ημέρα του γάμου τους;

Πότε καθιερώθηκε το λευκό νυφικό ως statement κομμάτι της bridal εμφάνισης;

Wedding FAQs: Τι συμβολίζουν οι λαμπάδες στο μυστήριο του γάμου;

Αναπόσπαστο κομμάτι του γαμήλιου στολισμού!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press