Αυτός ο σχετικά καινούριος -και, κατά κοινή ομολογία, όχι ιδιαίτερα εύηχος- όρος περιγράφει ένα μάλλον διαχρονικό φαινόμενο: να μην υπάρχει για εμάς πιο σέξι χαρακτηριστικό από την υψηλή ευφυΐα.

Από τη Γεωργία Καρκάνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JASMINA BUINAC/SHUTTERSTOCK

Ίσως µας έχει τύχει να βγούμε ραντεβού µε έναν όμορφο άντρα που στα µάτια µας φαντάζει αρχαίος Έλληνας θεός (όχι ο Ήφαιστος, αλλά ο Απόλλωνας), μέχρι να ανοίξει το στόμα του και να αρχίσει να ξεστομίζει το ένα «μαργαριτάρι» μετά το άλλο, οπότε η ερωτική επιθυμία µας εξανεμίζεται. Τι κι αν έχει αψεγάδιαστους κοιλιακούς ή αν µας φαίνεται «καλό παιδί»; Θέλουμε να φύγουμε τρέχοντας χωρίς να κοιτάξουμε πίσω µας.

Στην εποχή που προσπαθούμε να περιγράψουμε τα πάντα µε λέξεις, εμφανίστηκε ένας νέος όρος για ένα µάλλον διαχρονικό φαινόμενο. Sapiosexual (µε το πρώτο συνθετικό να προέρχεται από το λατινικό «sapiens», δηλαδή «σοφός») είναι αυτός που ελκύεται περισσότερο από την ευφυΐα παρά από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του υποψήφιου συντρόφου του, όπως την εξωτερική εμφάνιση. Ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, όταν δήλωσε sapiosexual η 56χρονη Γαλλίδα ηθοποιός Sophie Marceau, και περιγράφει τόσο ετεροφυλόφιλους όσο και µέλη της LGBTQIA+ κοινότητας.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά μια ερωτική προτίμηση (όπως, για παράδειγμα, το να µας αρέσουν περισσότερο οι ψηλοί και μελαχρινοί ή οι άντρες µε χιούμορ), σχετικές έρευνες (Intelligence, 2018) έδειξαν ότι το 1-8% των ατόμων 18-35 ετών δηλώνουν sapiosexuals. Σύμφωνα µε την ίδια πηγή, πάνω από το 90% των συμμετεχόντων θέλουν ο σύντροφός τους να είναι έξυπνος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, απαραίτητα, ότι τους διεγείρει ερωτικά η υψηλή ευφυΐα καθαυτή. Για τους sapiosexuals, από την άλλη, η ερωτική έλξη αρχίζει από το μυαλό: από το πόσο έξυπνος είναι ο τρόπος µε τον οποίο μιλάει και κινείται ο άνθρωπος που έχουν απέναντί τους. Όχι ότι δεν θα εκτιμήσουν ένα γυμνασμένο σώμα, αλλά το υψηλό IQ είναι για εκείνους βασική προϋπόθεση ώστε να μοιραστούν µε κάποιον το κρεβάτι τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DROBOTDEAN/FREEPIK

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε sapiosexual

• Τίποτα δεν σας γοητεύει περισσότερο από µια ουσιαστική συζήτηση. Είναι θεµελιώδες για εσάς κάποιος να σας δίνει τροφή για σκέψη, διαφορετικά δεν θα σας προσελκύσει και δεν θα περάσετε όµορφα µαζί του.

• Βασικό κριτήριο της επιλογής συντρόφου είναι τα πιστεύω του – πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα. Αν δεν βλέπετε τη ζωή µε τον ίδιο τρόπο, δεν σας εµπνέει να προχωρήσετε µαζί του.

• Για τα ραντεβού σας λατρεύετε τις ήσυχες γωνιές. Όπως ένα πάρκο, ένα βιβλιοκαφέ ή ένα εστιατόριο χωρίς δυνατή µουσική, που επιτρέπουν τον διάλογο χωρίς αντιπερισπασµούς. Αν είστε ήδη σε σχέση, πιθανότατα γνωρίσατε το έτερον ήµισυ  στο θέατρο, σε κάποιο σεµινάριο ή σε µια κοινότητα, διαδικτυακή ή φυσική, για ανθρώπους µε κοινά ενδιαφέροντα.

• Σας αποθαρρύνουν οι κοινοτοπίες στο φλερτ. Κάποιος θα τραβήξει την προσοχή σας µόνο αν σας προσεγγίσει µε έναν αληθινά ενδιαφέροντα και αυθεντικό τρόπο, αποφεύγοντας τα κλισέ.

• Μπορεί να µη σας συγκινούν οι ταινίες ερωτικού περιεχοµένου, αλλά να σας εξιτάρει κάποια που θεωρείται κινηµατογραφικό αριστούργηµα. Ακόµα κι αν ο αισθησιασµός υπονοείται και δεν περιγράφεται ξεκάθαρα από τις εικόνες. Ή, µάλλον, ειδικά τότε.

• Ο σύντροφός σας ίσως υπήρξε στο παρελθόν φίλος σας. Για έναν sapiosexual, δεν νοείται σχέση χωρίς ουσιαστική επικοινωνία, η οποία συχνά χτίζεται µέσα από µια µακροχρόνια φιλία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LOOKSTUDIO/FREEPIK

∆εν υπάρχει ένα είδος εξυπνάδας

Όπως η οµορφιά είναι σε µεγάλο βαθµό υποκειµενική, το ίδιο ισχύει και για την εξυπνάδα. Παρόλο που υπάρχουν τεστ νοηµοσύνης, σήµερα γνωρίζουµε πλέον ότι διαφορετικοί άνθρωποι διακρίνονται σε διαφορετικά είδη ευφυΐας. Έτσι, µπορεί, για παράδειγµα, εµείς να λιώνουµε µπροστά σε έναν άντρα µε µουσικό ταλέντο, ενώ η κολλητή µας να γοητεύεται από κάποιον που παίζει στα δάχτυλα την πληροφορική.

Sapiosexuals και στερεότυπα

Από το παραµύθι «Η Πεντάµορφη και το Τέρας» µέχρι µερικά από τα πιο εµβληµατικά ζευγάρια, όπως ο Serge Gainsbourg και η Jane Birkin ή ο Diego Rivera και η Frida Kahlo, το στερεότυπο του γοητευτικού καλλιτέχνη µε τη µεγάλη µύτη ή το ατσούµπαλο σώµα και της όµορφης γυναίκας (η οποία, παρεµπιπτόντως, µπορεί να είναι και εξίσου ταλαντούχα µε τον σύντροφό της) καλά κρατεί.

Όταν µιλάµε τουλάχιστον για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στερεότυπα που επιβιώνουν µέχρι σήµερα παρουσιάζουν την εξυπνάδα ως χαρακτηριστικό πρωτίστως της σέξι αρρενωπότητας. Ας ελπίσουµε, έστω, οι νέοι όροι να µας παρακινήσουν να εξετάσουµε, και να δούµε, την ερωτική δύναµη της ευφυΐας σε όλα τα φύλα – ώστε, ακόµα κι αν εµείς δεν έχουµε, για παράδειγµα, τέλεια µύτη ή αψεγάδιαστη σιλουέτα, να πιστέψουµε ότι για κάποιους είµαστε ακαταµάχητα σέξι.

 

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμα περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που

κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

RELATED POSTS

Yes I Do experiment | Οργάνωση γάμου μέσω ChatGTP (;)

Θέσαμε στην τεχνητή νοημοσύνη κάποιες ερωτήσεις και, παραδόξως, λάβαμε εξαιρετικές απαντήσεις.

Διαβάστε το editorial της Μυρτώς Κάζη για το φθινοπωρινό τεύχος του Yes I Do!

Ο γάμος είναι και πρέπει να είναι μέσα σε μια ροζ φούσκα. Και αν τον βιώνετε έτσι, κρατήστε το συναίσθημα. Ζήστε το!

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press