Αν ονειρεύεστε ένα γαμήλιο party σε μια πλακόστρωτη αυλή στην καρδιά των Κυκλάδων, το exo catering είναι η απάντηση. Με έδρα την Τήνο και πρώτη ύλη τις μοναδικές, αυθεντικές γεύσεις των Κυκλάδων, δημιουργεί τα πιο γευστικά και δημιουργικά γαμήλια μενού σε Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Άνδρο και Πάρο, καλύπτοντας μέχρι και τρεις εκδηλώσεις την ίδια μέρα. Ο Γιώργος Αμοιραλής, υπεύθυνος επικοινωνίας του catering, μοιράστηκε μαζί μας χρήσιμες και πολύ νόστιμες πληροφορίες…

Photo credits: Χρύσα Παρασκευά / το Φωτογραφείο

Γιατί είναι τόσο καθοριστικής σημασίας το catering σε μια κοινωνική εκδήλωση;

Το catering είναι μία από τις πιο βασικές υπηρεσίες σε μια κοινωνική εκδήλωση. Πρόκειται για γεύμα καθοριστικής σημασίας, που θα επηρεάσει τη διάθεση των καλεσμένων σε μεγάλο βαθμό, άρα και την έκβαση του event. Και φυσικά, όταν λέμε catering δεν αναφερόμαστε μόνο στο φαγητό, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα: Από το service και τον εξοπλισμό μέχρι το ανθρώπινο δυναμικό, στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Μια καλή συνολική εικόνα είναι δείγμα επαγγελματισμού, και το κυριότερο, ένδειξη σεβασμού απέναντι στον πελάτη.

Photo credits: Χρύσα Παρασκευά / το Φωτογραφείο

Ποια είναι δική σας απάντηση στο δίλημμα μπουφέ ή σερβιριστό;

Είναι δυο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες σερβιρίσματος. Κατά τη γνώμη μου, και κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, θεωρώ πως τα πλεονεκτήματα του μπουφέ είναι περισσότερα σε σχέση με αυτά του σερβιριστού. Το πιο βασικό, είναι πως επιλέγοντας ένα ζευγάρι μπουφέ, έχει περισσότερες πιθανότητες να καλύψει τα γευστικά γούστα των καλεσμένων του, καθώς θα τους προσφέρει περισσότερες επιλογές και μάλιστα πολύ γρήγορα, αφού ο χρόνος σερβιρίσματος δεν θα διαρκέσει πάνω από 30 – 40 λεπτά. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις με σερβιριστό μενού, όπως είναι το family style, όπου όλα τα φαγητά μπαίνουν σε πιατέλες στη μέση, ή η επιλογή τριών βασικών κυρίως πιάτων – συνήθως κρέας, ψάρι, vegetarian –  ή οι εναλλαγές πολλών διαδοχικών πιάτων, όπου καλύπτεται σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό καλεσμένων. Αυτό σημαίνει βέβαια πως το κόστος εδώ ανεβαίνει γιατί ο χρόνος προετοιμασίας είναι πολύ μεγαλύτερος, γι’ αυτό και το προτείνουμε σε εκδηλώσεις με μικρό αριθμό καλεσμένων, που δεν ξεπερνά τα 80 άτομα.

Photo credits: Χρύσα Παρασκευά / το Φωτογραφείο

Ποια είναι τα νέα trends που θα επικρατήσουν στα menu του γάμου και της βάπτισης το καλοκαίρι του 2019;

Υπάρχουν διάφορα trends κατά καιρούς, αλλά το ενδιαφέρον στη δική μας περίπτωση, είναι πως πολλοί πελάτες μας θεωρούν trend κάτι το οποίο εμείς το έχουμε στην καθημερινότητα μας! Για παράδειγμα, τα ζευγάρια από το εξωτερικό επιλέγουν γεύσεις που μυρίζουν Κυκλάδες και Ελλάδα. Και πράγματι, τι πιο ωραίο από ένα φρέσκο ψάρι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και μυρωδικά; Κάτι δηλαδή που εμείς στα νησιά έχουμε τη δυνατότητα και την ευλογία να απολαμβάνουμε ανά πάσα στιγμή. Ένα παράδειγμα που αναφέρω συχνά στους πελάτες μου είναι ότι σε έναν Ελληνο-ιταλικό γάμο στη Σύρο, ανάμεσα στα πιάτα που ξετρέλαναν τους καλεσμένους ήταν το ιμάμ και τα γεμιστά, πιάτα που βρίσκονται στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μιας ελληνικής οικογένειας. Υπάρχει όμως ένα νέο trend που θα επικρατήσει το καλοκαίρι, και είναι το carvery με κρέατα ξηρής ωρίμανσης σε ειδικές κοπές. Είναι μια διαδικασία που υπάρχει χρόνια σε καλά εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, η οποία περνάει και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

photo credits: Έβελιν Φωσκόλου / Φωτογρά…φως

Τι θα συμβούλευες να αποφύγει ένα ζευγάρι στο γαμήλιο menu του;

Το ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ακολουθήσει το μελλόνυμφο ζευγάρι τις οδηγίες του επαγγελματία που εμπιστεύεται. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή ενός συνεργάτη. Μπορεί το ζευγάρι να γνωρίζει τα γούστα των καλεσμένων του και να ξέρει περίπου τι θέλει, αλλά ο caterer θα κρατήσει την ισορροπία. Η υπερβολή -ή μη- στα είδη του μπουφέ είναι κάτι υποκειμενικό, διότι μπορεί να δημιουργηθεί κάτι πολύ εντυπωσιακό με πολλά είδη και χωρίς υπερβολές, ή μπορεί οι καλεσμένοι να εντυπωσιαστούν και με απλά πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές, για αυτό θα συμβούλευα όλα τα μελλόνυμφα ζευγάρια να μην παρακάμψουν τους caterers. Υπάρχει λόγος!  

photo credits: Έβελιν Φωσκόλου / Φωτογρά…φως

Πώς κερδίζετε το στοίχημα της ισορροπίας ανάμεσα στην ποικιλία και την ποιότητα;

Το στοίχημα είναι να πετύχεις και τα δύο, οπότε ποντάρουμε στην ισοπαλία! Η ισορροπία μας απασχολεί κι εμάς πολύ. Και η αλήθεια είναι πως ο τομέας μας είναι παρεξηγημένος, καθώς πολλές φορές σε γαμήλιες δεξιώσεις συναντά κανείς μεγάλη ποικιλία πιάτων χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι πως σε μια κλειστή κοινωνία, όπως είναι η Τήνος, έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε προσωπικά κάθε μας προμηθευτή, παραγωγό, αγρότη κλπ. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εξαιρετικές πρώτες ύλες, οπότε η ποιότητα παραμένει η ίδια σε οποιαδήποτε ποικιλία. Και αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο.  

Photo credits: Χρύσα Παρασκευά / το Φωτογραφείο

Πώς αποφασίσατε να εντάξετε τις αυθεντικές αλλά έντονες παραδοσιακές τηνιακές γεύσεις στα γαμήλια menu;

Η Τήνος αναδεικνύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια γαστρονομικός προορισμός, και δράσεις όπως το Tinos Food Paths έχουν βοηθήσει πολύ ως προς αυτό. Και είναι λογικό, γιατί παράγει εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα, κρασιά – διαθέτει έξι οινοποιία – κρέατα, βότανα, λαχανικά, τη δική της μπύρα και πολλά άλλα. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε και δικής μας παραγωγής προϊόντα από το οικογενειακό μας κτήμα, όπως αγκινάρες, κάπαρη, κρίταμο, λεμόνια και διάφορα βότανα. Είμαστε τόσο περήφανοι για τον τόπο μας και αυτά που παράγει που δεν θα μπορούσαμε να μη τα εντάξουμε με έναν δημιουργικό τρόπο στα menu μας!

photo credits: Έβελιν Φωσκόλου / Φωτογρά…φως

Από τις τόσες γεύσεις του exo catering ποιες είναι οι δικές σου αγαπημένες και γιατί;

Οι δικές μου αγαπημένες γεύσεις είναι όλα τα θαλασσινά που τα λατρεύω, γιατί τα περισσότερα έχουν αυτή την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα, που όταν καλο-μαγειρευτεί, ταξιδεύει το μυαλό μας στο παρελθόν, στο μέρος που θα θέλαμε να είμαστε, στις αγαπημένες μας καλοκαιρινές διακοπές… μας ταξιδεύει γενικώς! Από άλλες γεύσεις ξεχωρίζω την χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δενδρολίβανο και πετιμέζι, το αρνί με πράσο, φασκόμηλο και δενδρολίβανο, τις αλμυρές τάρτες, την αρωματισμένη σαλάτα με ρεβίθια, τη σαλάτα με την αγκινάρα που είναι πολύ δροσιστική, όπως και τη σαλάτα με την ρόκα, τα ξερά σύκα, πορτοκάλι, σταφύλι και dressing από πετιμέζι.

Photo credits: Χρύσα Παρασκευά / το Φωτογραφείο

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως δεν υπάρχει άνθρωπος που φεύγει από την Τήνο χωρίς να έχει δοκιμάσει τους λουκουμάδες του Μεσκλιέ. Είναι αυτό το centerpiece του candy bar;

Για ένα candy-bar υποδοχής, το centerpiece είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Τήνου που προσφέρονται σε ανάλογες περιπτώσεις στο νησί, όπως τα αμυγδαλωτά, το παστέλι πάνω σε φύλλο λεμονιάς και το «ψαράκι», που είναι ρολό με παραδοσιακό φύλλο κρούστας με γέμιση από καρύδια, μέλι, κανέλα κ.ά. Κι εδώ οι πελάτες μας θέλουν να πάρουν οι καλεσμένοι τους μια γεύση από τοπικά εδέσματα. Στο candy-bar μετά το γεύμα, η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά του οικογενειακού μας ζαχαροπλαστείου Μεσκλιές έχουν την τιμητική τους. Παγωτό από φρέσκο γάλα Τήνου (ιδιαίτερα βουτυράτο), λουκουμάδες, σοκολατόπιτα και πορτοκαλόπιτα πρωταγωνιστούν κι αφήνουν στους καλεσμένους τις πιο γλυκές εντυπώσεις…!

photo credits: Μπάμπης Τσιούκας

Διαβάστε επίσης…

Τo savoir vivre των καλεσμένων σε θρησκευτικό γάμο.

Πώς οργανώνεται ένας γάμος από απόσταση;

Why Greece?! Τι είναι αυτό που κατατάσσει τα ελληνικά νησιά στους κορυφαίους wedding destinations του κόσμου;