Από τη Γωγώ Καρκάνη

Τι σχέση έχουν τα εγκλήματα με τις ιστορίες αγάπης; Δεν μπορούν να κάνουν το ένα χωρίς το άλλο, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και ο στίχος «κυκλοφορώ κι οπλοφορώ γιατί ποτέ να σ’ αποκτήσω δεν μπορώ». Όταν λοιπόν ζητήσαμε από τη συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων Ευτυχία Γιαννάκη να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο The Love Quest, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος «Η νόσος του μικρού θεού» (εκδ. Ίκαρος), ανταποκρίθηκε με δεόντως νουάρ διάθεση.

Η Ευτυχία Γιαννάκη μιλάει για τις υποθέσεις της καρδιάς μέσα από νουάρ ιστορίες.

Διάλεξε ένα hashtag για να περιγράψεις την ερωτική ζωή σου.

Αν χωρούσε σε ένα hashtag θα έπαυε να θεωρείται ζωή, θα ήταν ζωή σε κομματάκια, ένας φόνος δηλαδή, ένας σκοτωμός που θα μπορούσε να μπει σε βιβλίο.

Αποφάσισες να κηδεύσεις μεγαλοπρεπώς την τελευταία σχέση σου. Τι θα έγραφε η ταφόπλακά της;

Ό,τι θα επέλεγε η νεκρή σχέση. Νομίζω στην ταφόπλακα είθισται να σεβόμαστε αυτή την τελευταία επιθυμία. Ας έχουμε τρόπους τουλάχιστον στο τέλος.

Ταξίδι του μέλιτος σε αποστολή εξερεύνησης στην Παταγονία ή σε all inclusive resort στις Μαλδίβες;

Κυκλάδες σε αιώνιο κύκλο, αφού από τους σκοτωμούς περάσαμε στο μέλι και πάλι στους σκοτωμούς θα επιστρέψουμε, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, εδώ είναι όλα, εδώ και ο ομφαλός του κόσμου.

Γυρίζεις σε ταινία την ερωτική ζωή σου. Ποιον θα επέλεγες να τη σκηνοθετήσει, τον Wes Anderson ή τον Quentin Tarantino;

Μέχρι τα τριάντα μου τον Tarantino, και από εκεί και πέρα τον Anderson. Μπορεί όμως μια ταινία να έχει δυο τόσο διαφορετικούς σκηνοθέτες; Ίσως να χρειαζόμαστε κάποιον τρίτο, δεν ξέρω, να τους βάλει κάπως να συνομιλήσουν. Θα μιλιόντουσαν καθόλου ή θα σκοτωνόντουσαν κι αυτοί; Ποιος ξέρει;

Διάλεξε έναν στίχο για τον έρωτα και έναν για την αγάπη.

Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ γιατί ποτέ να σ’ αποκτήσω δεν μπορώ. Και για τα δύο. Γι’ αυτό γράφονται τα περισσότερα αστυνομικά, άλλωστε.

Αν θα μπορούσε το ταίρι σου να είχε μία υπερδύναμη, ποια θα ήθελες να είναι;

Να τραγουδάει τέλεια αυτόν τον στίχο και ίσως να τον εφαρμόζει κιόλας.

Είσαι σε ένα Ραντεβού στα Τυφλά όπου πρέπει να διαλέξεις σύντροφο κάνοντας μία και μοναδική ερώτηση. Ποια θα ήταν αυτή;

Ποιο είναι το αγαπημένο σου αστυνομικό βιβλίο. Στην απάντηση θα παιζόταν το κεφάλι του.

Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, ποιο λάθος στην ερωτική ζωή σου θα έκανες ξανά;

Μάλλον όλα και εξίσου εγκληματικά. Η ατελείωτη σπείρα των αδιέξοδων διορθώσεων, ακόμη κι αν ήταν δυνατή, μάλλον δεν θα ήταν χρήσιμη.

Μικρός μικρός παντρέψου ή παντρεύεται καλύτερα όποιος παντρεύεται τελευταίος;

Ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις. Όποιος ένιωσε έτοιμος και για τα δύο μπορεί να τολμήσει να παντρευτεί σε οποιαδήποτε ηλικία αψηφώντας τον κίνδυνο.

Έχεις μια αποστολή που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: να ανεβάσεις ένα post για τη σχέση σου που θα γίνει super viral. Τι θα περιλαμβάνει;

Θα προτιμούσα να πεθάνω και να αποτύχω στην αποστολή. Πού παίρνουμε δεύτερη ζωή;

Μπορείς να ταξιδέψεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για να παντρευτείς. Ποιον προορισμό θα επέλεγες;

Στο κέντρο του δικού μου κόσμου, στου Φιλοπάππου ή μέσα σε κάποιο βιβλίο μου.

Ποια κλισέ φράση για τον έρωτα/την αγάπη θεωρείς τελικά ότι ισχύει στο 100%;

Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι. Δεν είναι κλισέ φράση, αλλά αν θέλουμε να αγγίξουμε το 100% δεν μπορούμε να περιοριστούμε στα κλισέ, θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στην ποίηση.

Αν ναυαγούσες με το ταίρι σου σε ένα έρημο νησί και μπορούσες να έχεις στις αποσκευές σου ένα και μοναδικό πράγμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Ένα καλό μαχαίρι για κάθε ενδεχόμενο.

Αν είχες την ευκαιρία να αναθέσεις το μενού του γάμου σου/ενός ρομαντικού δείπνου στον Άκη Πετρετζίκη, τον Σωτήρη Κοντιζά ή τον Jamie Oliver, ποιον θα επέλεγες;

Δεν έχω ιδέα. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να δοκιμάσω από όλους πριν να αποφασίσω αφότου θα συζητούσαμε εκτενώς για συνταγές με δηλητηριώδη μανιτάρια.

Ποια θα προτιμούσες για κουμπάρα στον γάμο σου, την Jennifer Aniston ή την Amal Clooney;

Όποια θα διάβαζε αστυνομικά. Θα ήθελα με την κουμπάρα μου να μπορούμε να μιλάμε για το τέλειο έγκλημα και να το σχεδιάζουμε μαζί σε βάθος χρόνου, θα ήθελα επίσης να ξέρω ότι θα ήταν αυτή που θα με βοηθούσε να μεταφέρουμε το πτώμα αν χρειαστεί.

INFO: Το νέο αστυνομικό βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη «Η νόσος του μικρού θεού», με ήρωα τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο που γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά βιβλίων «Η τριλογία της Αθήνας», μας ταξιδεύει στην Πάρο όπου μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή. Μαζί με τον Χάρη Κόκκινο καταδυόμαστε στο σκοτεινό παρελθόν της κοινωνίας του νησιού, σε παράξενα σουβενίρ και σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας και τελικά στον βυθό του αστυνόμου, όπου το φως μπλέκεται με το σκοτάδι. Το μυθιστόρημα εγκαινιάζει μια νέα σειρά βιβλίων με τίτλο «Η τριλογία του βυθού». Όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Διαβάστε επίσης…

Honeymoon in Cyclades | Αυτό το καλοκαίρι, όλοι οι δρόμοι για το ταξίδι του μέλιτος οδηγούν στις Κυκλάδες!

Star Quality | Ο Παναγιώτης Κούστας βλέπει τα άστρα ανάποδα, σκέφτεται και προβλέπει…

Γάμος την εποχή του κορωνοϊού: Τελικά, να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;