Πόσες φορές πειράξατε φίλους και συγγενείς -ή σας πείραξαν εκείνοι- με τη χαρακτηριστική φράση «Θα χορέψεις τον χορό του Ησαΐα»; Δεν είναι τυχαίο. Το χαρούμενο τροπάριο που έγινε λαϊκή έκφραση έχει ξεχωριστή θέση και σημασία στην τελετή του γάμου.

Ο χορός του Ησαΐα, παρά την αναφορά στον Προφήτη, είναι στην ουσία αφιερωμένος στην Παναγία. Η κόρη που με την ταπεινοσύνη της και την αρετή της αξιώθηκε να συλλάβει με τρόπο θαυματουργικό και να γεννήσει τον Ιησού Χριστό, γίνεται μέσα από αυτόν τον ύμνο υπόδειγμα για τους νεόνυμφους, σφραγίζει τον δεσμό τους και τους μεταφέρει την προσμονή για το πιο χαρμόσυνο μήνυμα, αυτό της τεκνογονίας.

Φωτογραφία  /  pexels (transtudios-photography-&-video)

Η μνεία του Προφήτη Ησαΐα στο τροπάριο έχει –φυσικά- το λόγο της, καθώς ήταν εκείνος που προφήτευσε αρκετούς αιώνες πριν, τη σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Κατά τη διάρκεια του χορού του Ησαΐα ο ιερέας συμμετέχει και μάλιστα σε πρώτη θέση. Προηγείται βαστώντας στα χέρια του το Ευαγγέλιο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πορεία που καλούνται να διανύσουν οι νεόνυμφοι. Ο κυκλικός χορός αποτελεί έκφραση χαράς του ζευγαριού και όλων των αγαπημένων προσώπων που παρίστανται στο μυστήριο.

Ο θρησκευτικός αυτός χορός ερμηνεύεται ως έκφραση πνευματικής και ουράνιας ευθυμίας για τη μυστική ένωση των νεόνυμφων, ενώ διαλαλεί με τον παραστατικότερο τρόπο τον ίδιο το σκοπό του γάμου: τη δημιουργία οικογένειας.

Αξίζει να θυμόμαστε πως χορούς με θρησκευτικό χαρακτήρα συναντούμε και στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στην ελληνική αρχαιότητα. Και αυτό γιατί η πεποίθηση πως ο χορός είναι μια έκφανση της θεϊκής θέλησης και παρέμβασης φαίνεται να παραμένει σταθερή στις καρδιές των ανθρώπων, διαχρονικά.

Must Read:

Γιατί γονατίζουν οι άνδρες για να κάνουν πρόταση γάμου;

Αρραβωνιαστήκαμε! 5 φράσεις που δεν θέλω να ακούσω

Celebrity watch: Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά δαχτυλίδια αρραβώνων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Most Popular:

Παντρεύεσαι μέσα στο 2021; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Οργάνωση γάμου: Δημιουργήσαμε την απόλυτη wedding planning checklist!

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!