Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς το ίδιο αλλά εγώ, ο ίδιος, εδώ και μια δεκαετία, έναν έρωτα τον έχω πάθει με οτιδήποτε κορεάτικονοτιοκορεάτικο, για να είμαι σαφής. Όλα ξεκίνησαν με ένα τόσα δα μικρό σφουγγαράκι konjak που αποδείχθηκε σωτήριο για την απολέπιση της επιδερμίδας μου. Στη συνέχεια, άρχισα να παραγγέλνω διάφορα K-beauty προϊόντα (μέχρι και μάσκες για τα πατουσάκια μου), να δοκιμάζω κορεάτικα φαγητά όποτε τα βρίσκω διαθέσιμα στις υπηρεσίες delivery, αλλά και να εντρυφώ στις Blackpink. Το δε απόγειο της λατρείας μου για τη «γενέτειρα» της Hyundai και της Samsung ήρθε με το Squid Game, μια από τις λίγες σειρές του Netflix που παρακολούθησα σαν αρρωστάκι. Τι γίνεται όμως με τους γάμους στην Κορέα;

Η επιστροφή των παραδόσεων

Γενικά, όπως σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής, οι γαμήλιες τελετές είχαν μέχρι πρόσφατα σχεδόν πλήρως εκδυτικιστεί ως προς την αισθητική τους (ναι, οι Έλληνες δεν είναι ο μόνος λαός -προβληματική έννοια ο λαός, ανοίγει συζητήσεις- που ανήκει εις τη Δύσιν).

Πλέον, παρατηρείται μια επιστροφή στις παραδόσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται τα μεταξωτά ενδύματα (σε κόκκινο χρώμα για τη νύφη και μπλε για τον γαμπρό), αλλά και μια σειρά από «εξωτικά» τελετουργικά.

Αυτό όμως που κάνει τους γάμους στην Κορέα να ξεχωρίζουν είναι η business ατμόσφαιρά τους.

Beautiful happy couple in wedding in studio

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Ένας τυπικός γάμος στην Κορέα τελείται σε αίθουσα δεξιώσεων με 200 έως 300 καλεσμένους και διαρκεί μία ώρα (το πολύ). Με το που ολοκληρωθεί, σχεδόν αμέσως μετά, αρχίζει ο επόμενος, χωρίς να αλλάξει η διακόσμηση του χώρου, με συχνό το φαινόμενο του να μπλέκονται οι καλεσμένοι των δύο γάμων μεταξύ τους.

Οι γάμοι στα ξενοδοχεία, που είναι πιο ακριβοί, διαρκούν περίπου δύο ώρες, θεωρούνται λιγότερο «αγχώδεις» και πιο «άνετοι», ενώ οι καλεσμένοι παρακολουθούν την τελετή ενώ τρώνε.

Ακόμα μεγαλύτεροι σε διάρκεια και ακόμα πιο ακριβοί είναι οι «κλειστοί γάμοι» που τελούνται σε κήπους ή εστιατόρια. Ανάμεσα στους άλλους λόγους που ανεβάζουν το budget είναι το ότι το ζευγάρι φτιάχνει την τελετή όπως τη θέλει και την ονειρεύεται, χωρίς να μοιράζεται τα έξοδα της διακόσμησης με άλλα ζευγάρια. Το να κάνεις έναν τέτοιο γάμο, με έως 50 καλεσμένους, θεωρείται, πάντως, «αντισυμβατική επιλογή».

Σε όλες τις περιπτώσεις, η «επίσημη τελετή» ενός κορεάτικου γάμου διατηρεί την «προκάτ» ατμόσφαιρα ενός business meeting, ενώ οι πιο συγκινητικές στιγμές λαμβάνουν χώρα, με τις ευλογίες των γονιών του ζευγαριού, σε μια ιδιωτική δεξίωση, στην οποία είναι παρόντες μόνο οι στενοί συγγενείς.

Το πιο μπιζάρ της όλης διαδικασίας; Παρά την «απρόσωπη» και «άκρως τυπική» για τα μεσογειακά δεδομένα ατμόσφαιρα, οι περισσότεροι γάμοι στην Κορέα δεν γίνονται για τυπικούς λόγους, καθώς δεν επικυρώνονται νομικά κατά την τέλεσή τους αλλά πολύ αργότερα.

Η νομική επικύρωση ενός γάμου θεωρείται μια γραφειοκρατική διαδικασία του τύπου «έχω να πεταχτώ μέχρι την τράπεζα για μια δουλειά πριν πάω το πρωί στο γραφείο» και συνήθως γίνεται όταν έρθει η ώρα να καταγραφεί στα μητρώα του κράτους ένα νεογέννητο παιδί.

 

Φωτογραφίες άρθρου: Jcomp on Freepik

RELATED POSTS

Jung Ho-yeon: Η πανέμορφη πρωταγωνίστρια του Squid Game και τα 7 νυφικά που έχει δοκιμάσει ως μοντέλο

Πριν κάνει τα πρώτα βήματα της στην υποκριτική, είχε περπατήσει σε catwalks των πιο διάσημων οίκων μόδας.

Του γάμου τα παράξενα ήθη και έθιμα, από κάθε γωνιά του κόσμου

Ξέρατε ότι στην Αγγλία η φίλη της νύφης που βιάζεται να παντρευτεί δεν πρέπει να πιάσει την ανθοδέσμη, αλλά να τραβήξει τη σωστή κορδέλα από τη βάση της τούρτας του γάμου;

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press