Σχεδόν 8,4 εκατομμύρια πολίτες στην Κούβα κλήθηκαν να απαντήσουν μέσω δημοψηφίσματος αν συμφωνούν ή όχι με το νέο οικογενειακό δίκαιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που καλούνταν να αποφανθούν με δημοψήφισμα για έναν νόμο, καθώς αυτό το είδος της ψηφοφορίας περιοριζόταν μόνο στα συνταγματικά κείμενα.

Γάμος και ομόφυλα ζευγάρια | Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι στο εξωτερικό;

Ο νέος νόμος έπρεπε να λάβει ποσοστό πάνω από 50% για να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ και, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,01%, με το 66,87% να ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου και το 33,13% κατά. Τα αποτελέσματα των 36 εκλογικών περιφερειών δεν είναι ακόμη γνωστά λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Φωτογραφία από Maico Pereira (Unsplash)

«Το οικογενειακό δίκαιο εγκρίθηκε από τον λαό, οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δείχνουν μη ανατρέψιμη τάση», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Alina Balseiro.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Ο νόμος που αντικαθιστά το οικογενειακό δίκαιο που χρονολογείται από το 1975, είναι ένας από τους πιο προοδευτικούς στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο νόμος ορίζει τον γάμο ως την ένωση «δύο ατόμων», νομιμοποιώντας έτσι τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και επιτρέπει την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους. Ενισχύει τα δικαιώματα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αναπήρων, και εισάγει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης αρκετών πατέρων και μητέρων εκτός των βιολογικών γονέων. Επιτρέπει ακόμη την «αλληλέγγυα παρένθετη μητρότητα», δηλαδή χωρίς κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Same-sex wedding: Από τους ανώνυμους συζύγους της αρχαίας Μεσοποταμίας μέχρι τον γάμο του Marc Jacobs με τον Char Defrancesco

Κεντρική φωτογραφία: Polina Tankilevitch @Pexels

RELATED POSTS

True Story by Vasilis Kouroupis | Eduardo & Mario: Κοσμοπολίτικος destination γάμος στη Μύκονο

Με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου και ένα μοναδικό love story που μας έκανε να συγκινηθούμε!

Pride Month | Same-sex wedding: Από τους ανώνυμους συζύγους της αρχαίας Μεσοποταμίας μέχρι τον γάμο του Marc Jacobs με τον Char Defrancesco

Η ιστορία, τα εμπόδια και οι κατακτήσεις των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Yes I do Spots | Σημεία Διανομής 

Πού θα βρείτε το Yes I Do Free Press

Ετήσια Συνδρομή | Το #1 wedding free press της χώρας στην πόρτα σας!

Real weddings, bridal fashion, top wedding professionals, τα πιο χρήσιμα tips και τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα για το ζευγάρι που ετοιμάζει τον γάμο του!