Από τη Γωγώ Καρκάνη 

Τον Απρίλιο του 2019 έγινε ένας από τους πιο πολυσυζητημένους γάμους των τελευταίων ετών. Ο σχεδιαστής Marc Jacobs παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη τον ελβετικής καταγωγής επιχειρηματία, μοντέλο και ηθοποιό Char Defrancesco ενώπιον 700 καλεσμένων που αποτέλεσαν την αφρόκρεμα της κοσμικής ζωής. Ήταν ένας «παραμυθένιος γάμος με αντισυμβατικό καστ», όπως τον περιέγραψαν οι New York Times, σε ένα θεαματικό σκηνικό που ισορροπούσε ανάμεσα στην πολυτέλεια και το κιτς και που το newlywed ζευγάρι σε κάθε «στραβοπάτημα» ξεκαρδιζόταν στα γέλια, μεθυσμένο από ευτυχία και σαμπάνια.  

Ο Char Defrancesco με τον Marc Jacobs την ημέρα του γάμου τους. 

Μερικά χρόνια νωρίτερα, η τραγουδίστρια Beth Ditto, ξυπόλυτη μέσα στο Jean Paul Gaultier νυφικό της, παντρεύτηκε την τότε σύντροφό της Kristin Ogata στη Χαβάη, σε μια ολόλευκη τελετή που διέγραψε μονοκοντυλιά όλες τις κοινωνικές και αισθητικές συμβάσεις. Μπορεί το ζευγάρι τελικά να χώρισε, αλλά οι φωτογραφίες του γάμου του αποτελούν μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης για ζευγάρια από όλο τον κόσμο. 

Μια μορφή ένωσης με μεγάλη ιστορία 

Οι πρώτες αναφορές για τελετές ένωσης ομόφυλων ζευγαριών ανάγονται στην αρχαιότητα και συναντώνται ‒μεταξύ άλλων‒ στην Κίνα, τη Μεσοποταμία και την αρχαία Ελλάδα. Μετά τον Μεσαίωνα, αναφορά για ομόφυλο γάμο συναντάμε σε κείμενο του Γάλλου φιλόσοφου Michel de Montaigne, ο οποίος τον 16ο αιώνα έγραψε για τη θρησκευτική ένωση δύο αντρών σε βασιλική της Ρώμης. Θα έπρεπε ωστόσο να περάσουν εκατοντάδες χρόνια προτού, τον 20ο και τον 21ο αιώνα, νομιμοποιηθεί στη σύγχρονη εποχή ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. 

Οι «γκέι γάμοι» συμβάλλουν σε μια σταθερή, ανθρώπινη κοινωνία 

Σήμερα, οι ομόφυλοι γάμοι αναγνωρίζονται νομικά σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο από την Αργεντινή μέχρι την Αυστραλία, μεταξύ αυτών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2004, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush χαρακτήρισε τον «γκέι γάμο» ως απειλή για τον πολιτισμό, η Αμερικανική Ανθρωπολογική Ένωση απάντησε: «Οι ανθρωπολογικές έρευνες, που διεξάγονται για πάνω από έναν αιώνα σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις εποχές, δεν επιβεβαιώνουν με κανέναν τρόπο την άποψη ότι οι πολιτισμικές και βιώσιμες κοινωνικές δομές βασίζονται στον γάμο ως έναν αποκλειστικά ετεροφυλόφιλο θεσμό. Μάλλον στηρίζουν το συμπέρασμα ότι μια ευρεία γκάμα μορφών οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χτίζονται πάνω σε ομόφυλες σχέσεις, συμβάλλει σε μια σταθερή, ανθρώπινη κοινωνία». 

Γιορτή αγάπης με διπλή σημασία 

Στην Ελλάδα, τα ομόφυλα ζευγάρια γιόρτασαν μια μεγάλη κατάκτηση το 2015 με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, που τους κατοχύρωσε ‒σχεδόν‒ ισότιμα κληρονομικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Ακολούθησε το 2018 μια ακόμα νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με την υπερψήφιση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς, ενώ ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου συζητείται ανοιχτά, παρότι δεν έχει λάβει ακόμη νομική υπόσταση.  

Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύμφωνο συμβίωσης έδωσε στα ομόφυλα ζευγάρια την αφορμή να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με μια μεγάλη γιορτή. Ακόμα και αν αυτή δεν έχει την κοσμικότητα, την πολυτέλεια και την προβολή των celebrity γάμων του Marc Jacobs και της Beth Ditto με τους αγαπημένους τους, τιμά το μεγαλείο όχι μόνο της αγάπης αλλά και της αποδοχής. Περνάει το μήνυμα ότι μια σχέση ζωής μπορεί να έχει παραπάνω από μία αποχρώσεις. 

Yes I  Do Fact: Ο Ιούνιος έχει θεσπιστεί ως LGBT Pride Month για να τιμήσει τις μάχες που έλαβαν χώρα από τα τέλη του Ιουνίου έως τις αρχές του Ιουλίου του 1969 στο Stonewall Inn της Νέας Υόρκης ανάμεσα σε μέλη της gay κοινότητας και αστυνομικές δυνάμεις, ένα γεγονός-καταλύτη στη σύγχρονη διεκδίκηση των LGBT δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης…

Beth Ditto | Μια νύφη ανατρεπτική, διαφορετική και … ξυπόλητη!

Pride Month | 10 φωτογραφίες same-sex γάμων που θα σας κάνουν να πιστέψετε στην αληθινή αγάπη!

Pride Month | Ellen DeGeneres & Portia de Rossi: Η συγκινητική γαμήλια τελετή με τους 19 καλεσμένους