Από τον Παναγιώτη Κούστα

Όπως πρώτοι σας ενημερώσαμε με σχετικό ρεπορτάζ που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, οι θρησκευτικοί γάμοι έκαναν επανεκκίνηση την Κυριακή 17 Μαΐου, με πολύ συγκεκριμένους κανόνες για την ασφάλεια  των παρευρισκόμενων. Σε αυτό το άρθρο, επανερχόμαστε με όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα wedding parties, τις δεξιώσεις, τους destination weddings και τους καλεσμένους από το εξωτερικό.

yes-i-do-erik-brolin-oswtqarasfq-unsplash.jpg

Μέχρι πόσους καλεσμένους μπορείτε να έχετε στον γάμο σας;

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται εντός ενός ναού καθορίζεται από την αναλογία 1 ατόμου ανά 5 τ.μ. Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που πήρε παράταση μέχρι και τις 21 Αυγούστου, «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 5 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός 100». Εδώ να σημειωθεί ότι για τους εξωτερικούς χώρους της εκκλησίας, αλλά και για την τέλεση λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

yes-i-do-samantha-gades-_10aiw9gdpw-unsplash.jpg

Ποιοι οι κανόνες στις εκκλησίες μέχρι και τις 21 Αυγούστου;

Στη σχετική ΚΥΑ που συνεχίζει να ισχύει μέχρι και τις 21 Αυγούστου αναφέρονται όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται στον χώρο της εκκλησίας και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και τον συχνό καθαρισμό επιφανειών. Για τα μέτρα που ισχύουν κάντε κλικ εδώ και εδώ. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας έχει σημειώσει ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Οι πιστοί με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα, ενώ τα ιερά μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού -με την ύπαρξή μεγαφώνων για όσους βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο- και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

yes-i-do-jovaughn-stephens-jjsigbn3yg8-unsplash.jpg

Τι θα γίνει με τα parties και τις δεξιώσεις;

Όπως είναι λογικό, άλλο πλαίσιο ισχύει ή θα ισχύσει, ανάλογα με την περίπτωση, για τα κτήματα, άλλο για τους χώρους που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχεία, άλλο για τα εστιατόρια και, φυσικά, άλλο για τις παραλίες – αν σχεδιάζετε ένα super bohemian wedding party, οι οργανωμένες παραλίες είναι ήδη ανοιχτές με συγκεκριμένους κανόνες από τις 16 Μαΐου! Προς το παρόν, τα δεδομένα που έχουμε για τον χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων είναι τα εξής:

Οι χώροι εστίασης

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων που υπάγονται στον κλάδο της εστίασης υπό νέους αυστηρούς κανόνες στους οποίους περιλαμβάνονται συχνές απολυμάνσεις και χρήση μάσκας από το προσωπικό. Όσον αφορά τις αποστάσεις, η αναλογία που αρχικά ίσχυσε ήταν 1 θαμώνας ανά 2 τετραγωνικά μέτρα, ενώ είχε καθοριστεί ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ανάλογα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1,70 μέτρα. Σε κάθε τραπέζι μπορούσαν να κάθονται έως και 6 άτομα, με αυτό το όριο να μην ισχύει σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα, ενώ οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης άνοιξαν μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου, με νέους κανόνες. Από τις 7 Ιουλίου έχει καταργηθεί το όριο των 6 ατόμων και πλέον μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι όσα άτομα επιθυμούν.

Τα ξενοδοχεία – Τι γνωρίζουμε για τον τρόπο λειτουργίας τους;

Την 1η Ιουνίου επιτράπηκε η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, ενώ από τις 15 Ιουνίου όλων των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων. Την Παρασκευή 22 Μαΐου τέθηκαν στη διάθεση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων τα οριστικά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι οι κανόνες ασφαλείας που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, το πλαίσιο που έκτοτε ισχύει για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εστίασης και δεξιώσεων που λειτουργούν μέσα σε αυτά, αλλά και τις πισίνες τους. 

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα υγειονομικά πρωτόκολα όπως έχουν δημοσιευτεί στο site του Υπουργείου Τουρισμού, με ένα κλικ εδώ.

Διάβασε εδώ τι θα γίνει με τα κτήματα, τις υπηρεσίες διοργάνωσης γάμων και τα catering που επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους εκτάκτως τη Δευτέρα 1 Ιουνίου

paul-gilmore-ho0pa0twtwe-unsplash.jpg

Destination weddings και γάμοι με καλεσμένους από το εξωτερικό

Αν έχετε σχεδιάσει κάποιον destination wedding σε ένα όμορφο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας ή στα νησιά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη από τις 18 Μαΐου έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις εκτός νομού διαμονής για την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια ενώ στις 25 Μαΐου επιτράπηκε η πρόσβαση προς όλα τα νησιά!

Βέβαια, για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης για να ταξιδέψετε όλοι ασφαλείς, με μέτρα που περιλαμβάνουν τη θερμομέτρηση των επιβατών, τη συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου, τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο, μια αναδιάταξη καθισμάτων και, φυσικά, τη χρήση μάσκας από όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες. 

Αν έχετε αποφασίσει να ταξιδέψετε αεροπορικώς, αξίζει να αναφερθεί ότι από τη Δευτέρα 25 Μαΐου άρχισε να διευρύνεται ο αριθμός εσωτερικών πτήσεων, ενώ σταδιακά θα αυξηθούν και αυτές του εξωτερικού, κυρίως προς άλλες χώρες της Ευρώπης, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει όσους έχουν καλεσμένους από το εξωτερικό.

Διάβασε με ένα κλικ εδώ το τι αλλάζει σε αυτά τα δεδομένα από 1.8.2020 και μέχρι πότε: Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στις εκκλησίες. Ποιο το όριο των καλεσμένων στους γάμους και μέχρι πότε.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!

News Update | Καθησυχαστικός ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τα μέτρα στις εκκλησίες

Γάμος το φθινόπωρο: Γιατί φέτος είναι η καλύτερη εποχή για να παντρευτείτε