Από τον Παναγιώτη Κούστα

Τα νέα είναι καλά! Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για την πρόληψη ενάντια στον κορωνοϊό που ήδη ισχύουν στους ναούς -και μπορείτε να διαβάσετε με ένα κλικ εδώ– αλλά με μία σημαντική αύξηση στον αριθμό των καλεσμένων που μπορείτε να έχετε στον γάμο σας.

Photo by Daria Magazzu on Unsplash

Μέχρι πόσα άτομα μπορούν να υπάρχουν εντός του ναού

Η αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ που λήγει μεθαύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου έχει να κάνει με το ότι, πλέον, επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 5 τετραγωνικά μέτρα στους ναούς, ενώ για μεγάλες εκκλησίες με επιφάνεια άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων, το ανώτατο όριο των παρευρισκομένων σε αυτές είναι τα 100 άτομα. Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να ισχύουν όλα τα μέτρα προφύλαξης, όπως σας τα έχουμε παρουσιάσει σε άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε με ένα κλικ εδώ και αναλυτικά στη συνέχεια αυτού του άρθρου.

Διαβάστε το γράμμα της Μυρτώς Κάζη στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!

Photo by Harshil Gudka on Unsplash

«Πόρτα» και αντισηπτικά στην είσοδο

Ήδη στις εκκλησίες υπάρχει «πόρτα», καθώς εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να υπάρχει διασφάλιση της τήρησης του ανώτατου συνολικού αριθμού ατόμων που επιτρέπεται και να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Όπως είναι φυσικό, ο εκάστοτε εντεταλμένος για αυτή τη «λειτουργία» παίρνει υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δηλαδή φοράει μάσκα, γάντια κλπ.

Επίσης, στις εισόδους των ναών υπάρχουν από δύο σταθμοί αντισηπτικών. Η υγιεινή των χεριών είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους, ενώ κατά την παραμονή στις εκκλησίες συνιστάται -χωρίς να είναι υποχρεωτική- η χρήση προστατευτικής, υφασμάτινης μάσκας. Επιπλέον, είναι πλέον υποχρεωτικό το να υπάρχει σε εμφανές σημείο όλων των ναών της χώρας εξοπλισμός υγιεινής όπως τα χαρτομάντιλα.

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Καθαριότητα, απολύμανση και αερισμός

Οι επιφάνειες εντός των ναών που αγγίζονται από πολύ κόσμο, όπως τα χερούλια των θυρών και οι καρέκλες, καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά, ενώ υπάρχει σύσταση ο ασπασμός των εικόνων να αντικατασταθεί με ταπεινή υπόκλιση.

Ο φυσικός αερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός. Μάλιστα, ακόμα και όταν υπάρχει κλιματισμός, οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει υποχρεωτικά να παραμένουν ανοιχτά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο φυσικός αερισμός.

Κατά την έξοδό τους από την εκκλησία, πρέπει όλοι να απορρίπτουν τα χαρτομάντιλα, τα αντισηπτικά μαντηλάκια ή τον προστατευτικό εξοπλισμό μιας χρήσης που τυχόν έχουν χρησιμοποιήσει στους κάδους που έχουν τοποθετηθεί επί τούτω.

Photo by Eric Ward on Unsplash

Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία;

Θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την εκκλησία ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, να απομονωθεί. Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί να υπάρχει μέσα σε όλες τις εκκλησίες χώρος με εξαερισμό, μάσκες, χαρτομάντιλα, πλαστική σακούλα για τα απορρίμματα και αντισηπτικό χεριών.

Το Yes I Do σάς ενημερώνει καθημερινά για όλες τις νέες εξελίξεις, οπότε stay tuned!

Διαβάστε επίσης…

Breaking News | Άνοιξαν σήμερα τα κτήματα, οι υπηρεσίες διοργάνωσης γάμων και τα catering

Γάμοι αυτό το καλοκαίρι | Όλες οι εξελίξεις για τον αριθμό των καλεσμένων, τα wedding parties, τις δεξιώσεις και τους γάμους στα νησιά

Χθες η επίσημη 1η για τους γάμους της νέας σεζόν, μετά την άρση της απαγόρευσης λόγω κορωνοϊού