Από τον Παναγιώτη Κούστα

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους γάμους αυτό το καλοκαίρι. Η πανδημία του κορωνοϊού και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί -για την προστασία και το καλό όλων μας- έχει οδηγήσει τα περισσότερα ζευγάρια που έχουν σχεδιάσει τον γάμο τους μέσα στη summer season να πάρουν νέες αποφάσεις.

Photo: Freepik.com

Κάποιοι μελλόνυμφοι -ή ήδη νεόνυμφοι!- προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα κάνοντας περικοπές στους καλεσμένους ή/και live streaming του γάμου τους έτσι ώστε να συμπεριλάβουν στο μοίρασμα της ευτυχίας τους αγαπημένα πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάποιοι άλλοι, μετέφεραν τον γάμο τους για το φθινόπωρο ή ακόμη και για την επόμενη χρονιά.

Αντίστοιχη είναι η λογική που επικρατεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε άρθρο της έγκυρης καναδέζικης εφημερίδας Calgary Journal, διαβάσαμε ότι, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, από όσα ζευγάρια αποφάσισαν να αναβάλλουν τον γάμο τους λόγω κορωνοϊού, το 30% τον μετέθεσε για αργότερα μέσα στη χρονιά, ενώ το 70% για το 2021 ή και ακόμη πιο μετά.

Υπάρχουν βέβαια και τα ζευγάρια που δεν χαμπάριασαν γρι από αναβολές και σχεδόν «κλέφτηκαν» τελώντας τον γάμο τους μόνο με τους απαραίτητους μάρτυρες, αλλά και εκείνα που έκαναν πολύ μικρές τελετές, ακολουθώντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές οδηγίες περί social distancing.

Διαβάστε και αυτό: Ακύρωσες τον γάμο σου; Σου έχουμε 3 εναλλακτικές που θα λατρέψεις!

Η Καναδή wedding planner Jacqueline Delorme δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως τα περισσότερα από τα ζευγάρια που προχώρησαν σε τέτοιους γάμους, προγραμμάτισαν εκ νέου είτε το πάρτι του γάμου τους είτε τη διοργάνωση μιας μεγάλης τελετής χωρίς νομική ισχύ σε ημερομηνίες του 2021, ακόμη και του 2022, έτσι ώστε να ζήσουν με τους αγαπημένους τους τη «μεγάλη εμπειρία».

Photo by Kats Weil on Unsplash

Βέβαια, όταν έρχεται η στιγμή της απόφασης του «τι θα κάνουμε με τον γάμο μας αυτό το καλοκαίρι», πρέπει να προηγηθεί μια κουβέντα ανάμεσα στον planner και το ζευγάρι σχετικά με την… ψυχική υγεία των μελλονύμφων! Για την Delorme, είναι πολύ σημαντικό να θέσει στο ζευγάρι κάποιες ερωτήσεις για να αξιολογήσει το πώς αισθάνονται στην προοπτική του να προχωρήσουν κανονικά με τον γάμο τους στην ημερομηνία του αρχικού τους σχεδιασμού, πώς τους φαίνεται η προοπτική της τελετής που πληροί τους περιορισμούς που επιβάλλει το social distancing ή αν είναι άνετοι με το να αγκαλιάσουν τους καλεσμένους τους.

Καταλήγει λέγοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί μία ερώτηση σχετικά με το μήπως, στην πραγματικότητα, το ζευγάρι θέλει να αναβάλλει τον γάμο του, οπότε θα πρέπει να τους αφήσει να απολαύσουν το υπόλοιπο του καλοκαιριού τους -όσο μπορούν με όλο αυτό που ζούμε γύρω μας- και μετά να προχωρήσουν σκεπτόμενοι θετικά ότι θα καταφέρουν να πάρουν όχι μόνο αυτό που θέλουν, αλλά κάτι ακόμα πιο μεγαλειώδες!

Βέβαια, τα ζευγάρια που τελικά θα αναβάλλουν τον γάμο τους για το 2021 ή και ακόμη αργότερα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον «ανταγωνισμό» των ζευγαριών που έχουν ήδη σχεδιάσει τον γάμο τους για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί οι διαθέσιμες ανοιχτές ημερομηνίες που έχουν απομείνει στους επαγγελματίες του γάμου και τους χώρους φιλοξενίας γαμήλιων τελετών και εκδηλώσεων, είναι, πλέον, περιορισμένες. Ίσως γι’ αυτά τα ζευγάρια το Σάββατο να μην είναι καν διαθέσιμη επιλογή και να πρέπει να «συμβιβαστούν» με μια Παρασκευή, μια Κυριακή, ακόμα και μια καθημερινή ημέρα.

Αν και εσείς έχετε σχεδιάσει τον γάμο σας για τη hot season του φετινού καλοκαιριού ή για το φθινόπωρο -που στη χώρα που ζούμε είναι σαν καλοκαίρι-, θα πρέπει να πάρετε την απόφαση που θα σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Όχι μόνο για να παντρευτείτε με τον τρόπο που θέλετε, αλλά και για να έχει το «παραμύθι» σας happy end και να ζήσετε καλά, ακόμα και μετά την έλευση του κορωνοϊού στη ζωή μας!

Διαβάστε επίσης…

Γράμμα στη νύφη της εποχής του Covid-19 | Να τον κάνεις τον γάμο σου!

Γάμοι φέτος το καλοκαίρι | Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ανάβαλε, μην ακυρώνεις! | Ένα σημείωμα προς όλα τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν